nlc.hu
Életmód

A fruktóz lehet az, ami a leginkább felelős az elhízásért

Új kutatás fedte fel, mi az, amitől felkúsznak ránk a plusz kilók

Ez állhat a túlzott kalóriabevitel mögött.

A Coloradói Egyetem kutatása szerint a gyümölcscukor, vagyis a fruktóz túlzott fogyasztása éhségérzetet vált ki az emberből, és emiatt zsírban és szénhidrátban gazdag ételeket akarunk fogyasztani, a túlzott kalóriabevitel pedig elhízáshoz vezethet, írja a hvg.hu. 

Richard Johnson, a tanulmány egyik szerzője szerint a fogyókúrázás nem egyenlő azzal, hogy választunk, a szénhidrátoknak és a zsíroknak intünk búcsút, kettő bevitelének mértékét együtt kell csökkenteni, igaz, ha jelentős mennyiségű gyümölcscukor van az étrendünkben, akkor ez nem lesz olyan egyszerű.

A fruktóz a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában, és a szervezet is képes arra, hogy kis mennyiségű fruktózt állítson elő, például glükózból és a sós ételekből. Csakhogy ezt használja az élelmiszeripar a termékek édesítéséhez így a fogyasztása úgy tud gyorsan túlsúlyba kerülni az étrendünkben, hogy azt észre sem vesszük.

Orvosi mérleg

Fotó: Pexels

Richard Johnson és kutatótársai szerint a fruktóz metabolizmusa a szervezetben az adenozin-trifoszfát (ATP) nevű vegyület csökkenését okozza, amelynek szerepe, hogy energiát biztosítson a szervezet sejtfolyamataihoz. Ha az ATP egy bizonyos szint alá süllyed, akkor azt jelzi a szervezetnek, hogy ennie kell.

Mivel a szervezetnek gyorsan energiapótlásra van szüksége, ez többnyire szénhidrátban és zsírokban gazdag ételek fogyasztását jelenti. Mindez azért is probléma, mert még akkor is éhséget érez a szervezet, ha bőven van energiatartaléka.

Persze van, amikor ez hasznos, a medvék így érik el, hogy téli álomhoz elegendő zsírtartalék halmozódjon fel a szervezetükben, az embernél azonban a cukros ételek és italok fogyasztása könnyen egészségtelen mértéket ölthet.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, további kutatásokra lesz szükség, hogy pontosabb képet kapjunk a működési mechanizmusokról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top