nlc.hu
Életmód

Működő tippek arról, hogyan add el gyorsan az ingatlanodat.

Árulod a házat, de a kutya sem keres? Itt van öt dolog, amin azonnal változtatnod kell

Most a vevő diktál az ingatlan piacon, esnek az árak is, ami megnehezíti az ingatlan eladás folyamatát. Fogadd meg ezt az öt jó tanácsot és te leszel az, aki gyorsabban eladja a házát.

Egy év alatt fordult nagyot az ingatlanpiac: az eladók helyett most a vevők vannak nyeregben, esnek be az eladások, minden szempontból nehezebb új gazdit találni az ingatlanoknak.

Mivel a vevők kivárásra játszanak, az eladóknak egyre keményebben kell dolgozniuk, hogy megkapják az általuk elképzelt árat ingatlan eladás során. Ha megszívleled az alábbi öt szempontot, nagyobb sikerrel értékesítheted ingatlanodat! Vannak viszonylag könnyebben orvosolható, az eladást hátráltató tényezők. Íme:

1. Nem jó az ingatlanosod

A jó ingatlanos kulcsfontosságú: napszaktól függetlenül készségesen fogadja az érdeklődőt, fókuszában a kölcsönös elégedettséget hozó üzlet nyélbe ütése áll. Érdemes felkutatnod a legjobban teljesítő ügynököt az átlagos eladási idő, a hirdetési- és a vételár legkisebb különbsége és a vevői elégedettség alapján. A tapasztalaton alapuló ajánlás mindennél többet ér!

A legmagasabb illetve legalacsonyabb munkadíjat ígérő ingatlanost nyugodtan zárjuk ki, mivel egy jó nepper ritkán köt kompromisszumot a díjak tekintetében. A „fix sikerdíjas” ingatlanos, aki azt ígéri, hogy egy meghatározott összegért, nem pedig az eladási ár százalékáért adja el a lakást, általában csak a vételi ajánlat elfogadásáig dolgozik, pedig utána is van feladat dögivel.

2. Túl drágán adod báttya, haljak meg!

Első számú oka egy ingatlan „beragadásának”. A kovid és az energiaválság hintába tette a piacot; a lakásárak ugrásszerűen nőttek a járvány után, 2021-ben és 2022-ben. Ez már nincs, a tranzakciószám csökkenés mellett meg kell barátkozni egy árcsökkenési trenddel is. Az eladók ráadásul mindig felülértékelik saját ingatlanukat, irreális árelvárással lépnek be a piacra.

Hoppácska, egy hiba! A látszó gerendákról le kellett volna súrolni a diszperzitet. A dolgot a fotós utómunkája oldotta meg. Aztán meg lavór víz - gyökérkefe.

Hoppácska, egy hiba! A látszó gerendákról le kellett volna súrolni a diszperzitet. A dolgot a fotós utómunkája oldotta meg. Aztán meg lavór víz – gyökérkefe.

Pedig alkalmazkodni kell az új árvalósághoz, ha el is akarsz adni. Egy hosszú ideig a piacon lévő ingatlan azért sem vonzónak a vásárló számára, mivel feltételezi, hogy valami nem stimmel vele.

Ráadásul hiába fogadja el a vevő az esetleg magasabb árat, ha a bankja nem ad neki akkora hitelt, mint amennyire szükség lenne. A valódi piaci árakat ismerő hitelezők befeszülése egy teljes adás-vételi láncolatot megboríthat.

Egy számjegyű alku lehetőségének belengetése viszont vevőcsalogató dolog, felgyorsíthatja az értékesítési folyamatot, elkerülhető ezzel az utolsó pillanatban bedobott áralku is.

3. Nem pimpelted fel

Otthonodat a lehető legjobb fényben mutasd be!

Árulod a házat, de a kutya sem keres? Itt van öt dolog, amin azonnal változtatnod kell

Rend és személytelenség. Senki nem kíváncsi az alvós macikádra. [sc_cts_position slug="roadblock020" clear="1"]

Ez nem csak azt jelenti, hogy az ingatlan tiszta és rendezett, de apró felújítások is kellhetnek ahhoz, hogy minden kerek legyen a látvánnyal – divatos szóval élve home staging szükséges tehát. Hidd el, hogy a festés kijavítása, az ablakpucolás és az előkert rendbe vágása mind-mind megtérül!

Részletesen, szakszerűen be kell mutatni az ingatlant és a benne rejlő lehetőségeket. Egy példa: ha hőszivattyús fűtéssel hirdetsz egy lakást és van H-tarifás villanyórád, azt emeld ki, hiszen a rezsi kulcsfontosságú kérdés.

4. Szar fotók

Egy ferdén tartott okostelóval alkonyatban, hóvihar előtt lőtt pár fotó max a vakot fogja meggyőzni árud kiválóságáról. A jó kezdőfotó a hirdetésben olyan, mint a bolt cégére, mint a Hooters óriáskeblű pincérnői: bevonzza a célközönséget. Amikor a saját házunkat árultuk, a fotós barátunkkal több, mint öt órán keresztül rendezkedtük, mire minden kép elkészült. De hibátlan is lett az összes, kivétel nélkül.

Esőben készült, utólag világosított kép. Az utolsó bicikli is elpakolva, az autó csak a parkolóhely méretének érzékeltetése miatt maradt ott. 

Esőben készült, utólag világosított kép. Az utolsó bicikli is elpakolva, az autó csupán a parkolóhely méretének érzékeltetése miatt maradt ott. 

Ügyelj arra, hogy az éles, jól fényelt képek minden lényeges részt mutassanak meg a házról, miközben minden személyes dolgot tüntess el róluk. A vevő arra kíváncsi, hogyan tudna itt élni ő. Ha már egy ideje árulgatod a kecót, érdemes frissítgetni a képeket; havas kép augusztusban nem azt sugallja, hogy túl kapós lenne a ház.

5. TE vagy a probléma, haver!

Ha nehezen jönnek az érdeklődők ajánlatai, szembe kell nézned azzal a kevéssé hízelgő lehetőséggel is, hogy nem a házzal van a probléma, hanem a tulajdonossal.

Ha ott vagy a megtekintéseken, akkor barátságosnak, pozitívnak és segítőkésznek KELL lenned. Sokat látott ingatlanosok szerint meglepően gyakori, hogy a bemutatásnál jelen lévő eladó mennyire bunkó tud lenni az érdeklődőkkel. Mese nincs: be kell röffenteni a bűbájgenerátort, ha meg erre képtelen vagy, akkor hagyd az ingatlanosra a dolgot: hiszen emiatt is fizetsz neki!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top