nlc.hu
Életmód

María Branyas 115 éves múlt, orvosok vizsgálják egészsége titkát kiderítendő

Orvoscsoport próbál rájönni a 116 évesen is fitt „Szupernagyi” titkára

Földünk legidősebb nője egy 116 éves, San Franciscó-i születésű nagymama. Az életmódját tudósok tanulmányozzák, a hosszú élet titkának kiderítése érdekében.

Egy spanyol-amerikai nő már elmúlt 115 éves, úgy, hogy ezen hosszú élet során semmilyen súlyos betegsége nem volt. Sőt, még jelenleg sincs semmi baja, már persze az „evidens” hallás- és mozgásproblémákon kívül. Maria Branyas egy baszk újságíró lányaként

született San Franciscóban, 1907. március 4-én,

de már gyermekként visszaköltöztek Spanyolországba. A „szupernagyi” 2020-ban kigyógyult a koronavírusból. Gyenge nyolcvan évvel korábban a spanyol polgárháborút élte túl, majd egy durva kaliforniai földrengést, mintegy bónuszként pedig egy tűzvészt is. Most pedig rendszeresen frissíti követőit Twitteren, ahová a hosszú élet titkáról korábban ezt írta:

Rend, nyugalom, jó kapcsolat a családdal és barátokkal, kapcsolat a természettel, érzelmi stabilitás, pozitív szemlélet és őrizkedés a mérgező emberektől.

„Hihetetlen” – mondja Dr. Manel Esteller, a Josep Carreras Leukémia Kutatóintézet (IJC-CERCA) igazgatója, a Barcelonai Egyetem genetikai professzora.

María Branyas szűk száz évvel ezelőtt, 1925-ben Forrás: Twitter

María Branyas szűk száz évvel ezelőtt, 1925-ben (Forrás: Twitter)

A professzor DNS-mintákat, köztük nyálat, vizeletet és vért vett Branyas asszonytól, akit a katalóniai Olot város gondozóotthonában látogatott meg – írja a Daily Mail. „Teljesen tiszta feje van. Lenyűgöző tisztasággal emlékszik vissza négyéves korának történéseire. Nem mutat semmilyen szív- és érrendszeri betegséget, ami gyakori az időseknél. Csupán a mozgásával- és hallásával vannak gondjai” – áradozik róla a tudós.

A genetikus most azt szeretné kideríteni, hogy Branyas asszony génjei mennyire „felelősek” matuzsálemi életkoráért, illetve annak mennyi köze van az életmódjához.

Maria Katalóniában élte le élete nagy részét és három gyermeke született. A szupernagyi korábban a natúr joghurtevésnek, illetve a „túlzások” elkerülésének tulajdonította hosszú életét. „Mindig is keveset ettem, de mindenfélét, és soha nem diétáztam. Nem szenvedtem semmilyen betegségben, nem voltam műtve sem” – összegezte.

Ma is kiváló a Szupernagyi (Super Ávia) kondija - egy 80 éveséhez képest mindenképpen. Forrás: Twitter

Ma is kiváló a Szupernagyi (Super Ávia) kondija – egy 80 éveséhez képest mindenképpen (Forrás: Twitter)

Branyas asszony emellett úgy véli, hogy génjeinek és „szerencséjének” köszönheti hosszú életét – amivel Dr. Esteller is egyetért. „Rendkívüli ellenálló képességgel rendelkező személy… Igazi túlélő. Egyértelmű, hogy van egy genetikai összetevő, mert a családjában több 90 évnél idősebb személy is van.”

Azt pedig, hogy a génjei mennyire védik meg az életkorral összefüggő állapotromlástól, egy kutatócsoport próbálja kideríteni. A kutatók most hatmilliárd DNS-részletet elemeznek, 200, az öregedéssel közvetlenül összefüggő génre összpontosítva. Dr. Esteller szerint az eredményeket a középső lányától kapott eredményekkel fogják összehasonlítani, aki 79 éves. Branyas másik lánya 90 éves,

fia azonban 77 éves korában meghalt – egy balesetben.

A kutatás célja a jellemzően időskor okozta betegségek leküzdésére alkalmas gyógyszerek kifejlesztésének elősegítése: Dr. Esteller reméli, hogy Maria sejtjeinek tanulmányozása új támpontokat ad az életkorral összefüggő idegrendszeri elváltozások, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kezeléséhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top