Életmód

A túlsúly most éppen trendi. De mi történik az egészségünkkel?

A testpozitív mozgalomnak köszönhetően végre az elmúlt években a gömbölyded, telt formák is elfogadottá, sőt egyre divatosabbá váltak. A mozgalom kétségkívül rengeteget tett a túlsúlyos, nem tökéletes testű emberek elfogadásáért – ám ha elhízásról van szó, a szépség mellett minden esetben beszélnünk kellene a testsúly és az egészség kapcsolatáról is.

A túlsúly most éppen trendi. De mi történik az egészségünkkel?

A divat- és szépségipar hosszú évtizedeken át sulykolta belénk, hogy csak a vékony és fitt testek számítanak vonzónak, kizárólag tökéletes alakkal lehetünk boldogok. Ezekre a káros és gyakran életeket megnyomorító társalmi normákra és elvárásokra válaszul jött létre néhány évvel ezelőtt a testpozitív, más néven a body positivity mozgalom, amely azt hangoztatja, hogy minden embernek joga van szeretni és elfogadni önmagát olyannak, amilyen. A body positivity hívei szerint nem kell szégyellni a túlsúlyt, hiszen a felesleg nem jelenti azt, hogy valaki lusta, beteg vagy sikertelen. Sőt, azt hirdetik, hogy a túlsúlyos emberek is lehetnek boldogok, egészségesek és persze vonzóak. Ez a széles körű elfogadás nagyban megkönnyítette az utóbbi években a túlsúllyal élők életét.

De vajon mindez azt jelenti, hogy a túlsúly egy jó dolog? Vagy hogy nem kell tennünk semmit az egészségünkért? Természetesen nem. Bár a közösségi média hajlamos szélsőséges nézeteket közvetíteni, a testpozitivitásnak nem szabad átesnie a ló túloldalára és a túlsúlyt dicsőíteni. Igaz, hogy a body positivity mozgalom arra buzdít minket, hogy szeressük magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. De ez nem jelenti azt, hogy ne akarjunk változtatni magunkon, ha úgy érezzük, szükségünk van rá.

Ha úgy döntünk, hogy le akarunk fogyni, igenis tegyük meg – de ne mások miatt, hanem magunkért. Ne azért, mert úgy gondoljuk, hogy csak akkor leszünk elfogadottak vagy szerethetőek, hanem azért, mert úgy érezzük, a fogyás javíthatja az egészségünket és az életminőségünket.

Az elhízás következményei

Tudományos kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy a túlsúly és az elhízás nemcsak a külsőnket befolyásolja, hanem az egészségünket is. Az elhízás egy olyan kóros állapot, amikor a szervezetben túlzott mértékben halmozódik fel a zsírszövet, ami káros hatással van az egészségre és a várható élettartamra. A zsír nemcsak a testünk külső részén, hanem a belső szervek körül is lerakódhat, ahol nehezíti a szervek működését, valamint károsítja azokat. A zsírszövet ráadásul hormonális és gyulladásos folyamatokat is kivált, amelyek szintén károsítják a sejteket és a szerveket.

Az elhízás miatt a szervezetben kialakuló krónikus gyulladást nevezzük inflamm-agingnek. Az elhízás és az inflamm-aging által okozott betegségek közé tartoznak például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az ízületi problémák, egyes daganatos megbetegedések, a májzsírosodás, az alvási apnoé vagy a stroke. Az elhízás és az inflamm-aging közötti összefüggés számos tanulmányban bizonyítást nyert. Egy 2016-os tanulmányban a kutatók azt találták, hogy az elhízott embereknél magasabb volt a C-reaktív protein (CRP) szintje, amely egy gyulladásos marker. Egy másik tanulmányban a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az elhízott embereknél nagyobb volt a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a daganatok kockázata.

Nem a soványság a cél

Fontos felismerni, hogy saját magunk szeretete és elfogadása nem azt jelenti, hogy fel kell adnunk az egészséges életmódot. Sőt, éppen ellenkezőleg: az egészséges életmódra való törekvés is fontos része lehet az önelfogadásnak és önszeretetnek. A cél nem az, hogy mindenki XS-es méretű ruhában járjon, hanem, hogy mindenki megtalálja az egészséges súlyát és életmódját. Ehhez fontos, hogy az egyéni körülményeket is figyelembe vegyük. Míg egyeseknek könnyebb lehet megszabadulni a túlsúlyuktól, másoknak komolyabb erőfeszítéseket kell tenniük. Az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás és a megfelelő alvás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megtaláljuk a saját egyensúlyunkat. Ha pedig plusz segítségre van szükségünk, bizonyos egészséges praktikákat is bevethetünk.

Létezik például egy természetes szer, aminek a hatékonysága vizsgálatokkal is igazolt. A kapszaicin egy olyan vegyület, amely a csípős paprikákban található, és több módon is segíthet az elhízás kezelésében. A kapszaicin a központi idegrendszer éhség-jóllakottság központjában megtalálható receptorok ingerlésével csökkenteni tudja az étvágyat és az éhségérzetet. Emellett, mivel serkenti a szervezet hőtermelését, képes növelni az energiafelhasználást és a zsírégetés is. A kapszaicin a bélben élő baktériumok összetételét és működését is befolyásolni tudja, és fogyasztásával növelni lehet azokat a baktériumfajokat, amelyek rövid szénláncú zsírsavakat állítanak elő, és pozitívan hatnak az elhízás megelőzésére és kezelésére. Ráadásul a kapszaicin csökkenti azoknak a baktériumoknak a számát is, amelyek gyulladást és puffadást okoznak.

A túlsúly most éppen trendi. De mi történik az egészségünkkel?K7-24 – több mint egy étrendkiegészítő

A K7-24 professzionális diétát támogató rendszer az anyagcsere napi ritmusához igazodva segít, hogy az egészséges testsúly elérése könnyebb, gyorsabb és stresszmentesebb legyen. A K7-24 diétát támogató rendszer három alappillérből épül fel:

  • A reggeli tablettában található zöld kávé és a guaranamag koffeintartalma segít, hogy a lehető legnagyobb lendülettel induljon a nap. A felgyorsult életmód káros hatásainak ellensúlyozására nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és egy, a fokozott anyagcsere megfelelő működéséhez szükséges nyomelemet, a cinket.
  • A déli kapszulában a chilipaprika kapszaicintartalma támogatja a testsúlykontrollt az éhségérzet legyőzésével. A Rhodiola rosea kivonata hozzájárul a stressz mindennapi leküzdéséhez, segít megteremteni a kiegyensúlyozottságot. A makrotápanyagok normál anyagcseréjét és az optimális vércukorszint fenntartását a króm biztosítja.
  • A délutáni italpor az inozitol-, L-karnitin- és gyömbértartalma révén hozzájárul a vitalitás és az energia fokozásához, segít fenntartani a normál vércukorszintet. Az útifűmaghéjpor magas rosttartalmának köszönhetően teltségérzet kialakításával segíthet kiküszöbölni a délutáni nassolást. A vércukorszint egyensúlyban tartásával elkerülhető az éhségérzet.

A K7-24 professzionális diétát támogató rendszer a nap 24 órájában segítségünkre van, hogy elérjük ideális súlyunkat.

Ahogy a divatvilág is egyre inkább elfogadja a különböző testalkatokat, úgy a társadalomnak is fontos felismerni, hogy a szépség és az egészség nem szükségszerűen járnak kéz a kézben. Lehet, hogy a túlsúly jelenleg trendi, de sosem szabad elfelejtenünk, hogy a valódi szépség és egészség  mindenekelőtt belülről fakad.

A cikk létrejöttét a Goodwill Pharma Nyrt. támogatta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top