nlc.hu
Életmód

Áztassuk a rizst főzés előtt vagy sem?

Áztassuk a rizst főzés előtt vagy sem?

Egyszerű feladatnak tűnik, de mégsem az. Egészen biztos, mindenkinek megvan a maga technikája, de hogy melyik a helyes? Arról most lerántjuk a leplet!

A One Good Thing oldal szerint nem kérdés, a rizst főzés előtt be kell áztatni vagy át kell öblíteni! Ez a folyamat jelentősen befolyásolhatja, hogy milyen állagú lesz a rizsünk.

Rizs áztatása vagy sem

Fotó: Getty Images

Több oka is van, hogy a rizst be kell áztatni:

  • Egyrészt a rizs átöblítése során megtisztíthatjuk a rizsszemeket. Egy gyors öblítés segít eltávolítani a szennyeződést, port, törmeléket, vegyszereket. A mosással, öblítéssel bizonyítottan eltávolítjuk az arzén és a nehézfémek jelentős részét, igaz, olyan, az egészségünk szempontjából fontos tápanyagot is kiöblítünk, mint a réz, a vas, vagy a cink.
  • A feldolgozás, majd a szállítás során a rizsszemek egymáshoz érnek, minek hatására keményítőpor jön létre, és ez bevonja a rizsszem felületét. Ha ezt a keményítőt nem mossuk le főzés előtt, akkor az visszajut a szemekbe. Ennek köszönhetően pedig a tányéron egy ragacsos, kőkemény pacni lesz, amit jóindulattal sem lehet finom, könnyed rizsköretnek hívni.

Ha szeretnénk könnyed, puha rizsszemeket, akkor hagyjunk időt az áztatásra, öblítésre.

Ezeket a rizseket áztassuk be:

  • fehér rizs, beleértve a basmati és jázmin rizst is,
  • hosszú és rövid szemű rizst, sushi rizst
  • mindenféle barna rizst és a quinoát.

 Ne öblítsük ki:  

  • Arborio rizs rizottóhoz – Az extra keményítő fontos része a rizottó állagának!
  • Az előfőzött rizst ha leöblítjük, gumiszerűvé válik.

A rizs mosása 4 egyszerű lépésben:

  1. Öntsünk a rizst egy tálba, öntsük fel néhány centiméter hideg vízzel, majd a kezünkkel keverjük össze.
  2. Szűrjük le a rizst, majd tegyük vissza a tálba.
  3. Ismét felöntjük tiszta vízzel, majd újra átkeverjük, és leszűrjük.
  4. Ha a víz viszonylag tiszta lesz a második öblítés után, akkor elkezdhetjük megfőzni. Ha továbbra is zavaros, öblítsük át még egyszer.

Ha ezt túl időigényesnek találjuk, akkor ma már kapható rizsmosó edény is, amiben beépített szűrő található. Ez jócskán megkönnyíti a munkafolyamatokat. Intsünk búcsút a ragadós rizsköretnek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top