nlc.hu
Életmód

Megromlik a csapvíz vagy sem? – itt a válasz

Megromlik a csapvíz vagy sem? – itt a válasz

Vajon a több napig az asztalon hagyott pohár víz valóban megromlik? Megbetegíthet minket? Rosszul lehetünk attól, ha több napos vizet iszunk meg? Nézzük!

A Lifehacker újságírója azt a kérdést feszegette, hogy vajon megtud-e romlani a csapvíz vagy sem?! Iható a több napig a konyhaasztalon vagy a szobában hagyott pohár víz?! Lehetünk-e tőle betegek? Dr. Benjamin Chapman élelmiszerbiztonsági szakértőt kérdezte a dilemmája kapcsán, aki elmondta, hogy iható-e a többnapos víz vagy tényleg megbetegíthet minket?!

Megromlik a csapvíz vagy sem?

(Fotó: unsplash)

Íme az igazság!

Dr. Chapman szerint a tiszta, de napokig magára hagyott csapvíz csak akkor lehet számunkra veszélyes, ha a poharat nem mostuk el megfelelően, és emiatt tápanyagnyomok maradtak rajta. Semmi bajunk nem lesz, ha ittunk a vízből, majd napokig az asztalon hagyjuk. Az sem számít semmit, ha ott maradt a poháron az ajaklenyomat, mert a szakember magyarázata szerint a szánkból származó baktériumokkal nem tudjuk megfertőzni saját magunkat.

Iható, de az íze nem lesz a legjobb!

A pohárban, napokra magára hagyott csapvíz hiába tiszta és iható, attól még az íze nem lesz olyan, mint amit várnánk tőle. Susan Richardson kémikus a jelenséget azzal magyarázza, hogy az ember több ízt érez a meleg vízben, mint a hidegben. Emellett a víz idővel párologni kezd, a benne lévő anyagnak pedig ezzel nő a koncentrációja. Ezért érezzük teljesen más ízűnek a szobahőmérsékleten akár napokig ott felejtett vizet.

Summa summárum: az állott víz is iható, és bár az íze nem lesz olyan, mint a megszokott, ettől függetlenül nem kapunk tőle fertőzést. Nem betegít meg, főleg, ha a pohár kellő alapossággal el van mosva.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő napi folyadékbevitelről (szakemberek szerint 2-2,5 liter az ajánlott mennyiség). A víz életfontosságú a sejtek és a szervek számára, illetve tápanyagok és más életfontosságú alkotóelemek hordozója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top