nlc.hu
Életmód

Zacher Gábor a száraz november veszélyeire hívta fel a figyelmet

Zacher Gábor arra figyelmeztet, hogy akár életveszélyes is lehet a száraz november

Sok magyar van, akinek nem ajánlott belevágnia ebbe a kihívásba.

Elkezdődött a november, és ilyenkor sokan megfogadják, hogy egy hónapig nem fogyasztanak alkoholt. Ugyan a száraz november jó kezdeményezésnek tűnik,  de Zacher Gábor szerint Magyarországon van 900 ezer olyan ember, akiknek semmilyen körülmények között nem szabad kipróbálnia ezt a kihívást, mert rájuk komoly veszélyt jelenthet, ha megvonják maguktól az alkoholt. 

A toxikológus, aki a Facebook-oldalára feltöltött videóban hívja fel erre a figyelmet, elmondta, ha egy alkoholista hirtelen abbahagyja az ivást, akkor 4-6 órán belül jön az izzadás, izgatottság, szaporább pulzus és magas vérnyomás, ha pedig ez az állapot súlyosbodik, másfél-két nap múlva így kialakulhat a klasszikus delirium tremens, amibe az érintettek 3-5 százaléka bele is halhat, írja a hvg.hu.

Zacher Gábor toxikológus és Bódy Gergő, a Momentán Társulat tagja beszélget a budapesti Impró kulturális központban

Zacher Gábor toxikológus és Bódy Gergő, a Momentán Társulat tagja beszélget a budapesti Impró kulturális központban 2017. június 2-án. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Zacher Gábor a szociális ivókat is megszólította. Mint elmondta, ha nekik november harmadikán eszükbe jut, hogy még nem ittak semmit, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodniuk a kihívás teljesítésén. Ha viszont valaki csak huszadika körül gondol arra, hogy ebben a hónapban még nem ivott semmit, ott semmi baj nincs.

Dr. Demetrovics Zsolt, az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének professzora az nlc-nek korábban elmondta,  ha ma fedeznénk fel az alkoholt, akkor egész biztos, hogy rövid időn belül a legsúlyosabb szereket tartalmazó tiltólistára kerülne.

„Mind a fogyasztást, mind az alkohollal kapcsolatos megbetegedéseket, mind az elhalálozást illetően sajnos az élmezőnyben vagyunk, ami komoly terhet ró a társadalomra, nincsen egy átfogó stratégia, koncepció arra, hogyan kellene megküzdenünk ezzel a komplex problémával. Ez egy olyan terület, amivel úgy tűnik, rendre nem szívesen foglalkoznak az egymást követő kormányok”

– tette hozzá, és megjegyezte, fontos lenne, ha létrejönne egy különböző szakmákat, különböző területeket összefogó bizottság vagy testület, amely kidolgozna egy stratégiát, meghatározna 10 évre előre célokat  lépéseket, és persze fontos lenne, hogy ehhez biztosítva legyenek a megfelelő források, illetve, hogy koherens stratégia legyen.

És ki számít alkoholistának vagy alkoholbetegnek? A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint az alkoholbetegek esetében az alkoholfogyasztás immár szenvedélybetegséggé súlyosbodik, és kialakul az alkoholtól való függőség, ami káros hatással van az emberi kapcsolatok, a munkahely, a család és az érintett saját egészsége is. És sajnos sokan vannak, akik észre sem veszik, hogy kezdenek belecsúszni ebbe a kategóriába.

Horváth Zsolt, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézetének egyetemi adjunktusa pedig úgy fogalmazott korábban, hogy problémás alkoholhasználatot egy olyan skálaként kell elképzelni, aminek egyik végén absztinensek és enyhe fogyasztók, másik végén a kockázatos fogyasztók és az alkoholhasználati zavarral küzdők vannak.

Szerinte egyébként a kockázatos fogyasztók azok, akik az ajánlásoknál több alkoholt isznak, de még nem feltétlenül tapasztalnak negatív pszichés és szociális következményeket az alkoholfogyasztásuk miatt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top