nlc.hu
Életmód

Negatív jövőkép, pesszimista gondolkodás

Könnyen lehet, hogy Cassandra-szindrómád van, csak még nem tudsz róla

Hazánkban is igen nagyra tehető azok száma, akik érintettek abban a szindrómában, ami a görög mitológia jól ismert alakjáról, Cassandráról kapta a nevét.

A jelenség lényege, hogy akárcsak Cassandra, a róla elnevezett szindrómában szenvedők is folyton borúsan látják a jövőt. Nemcsak a sajátjukat, hanem másokét is.

Kettéválik a föld egy nő alatt

Én megmondtam előre!

Aki Cassandra-szindrómás, megrögzötten úgy érzi, hogy a többiek elengedik a fülük mellett az intelmeiket és szinte soha, senki nem veszi őket elég komolyan.

A megfigyelések szerint a Cassandra-szindróma az esetek többségében a nőket érinti, és a viselkedészavarok egyik enyhe formájának tekinthető. A katasztrofális jövőképet festő modern kori Cassandrákról Gaston Bachelard francia filozófus tett először említést, még 1949-ben.

Bár a Cassandra-szindróma nem súlyos állapot, jobb nem félvállról venni. Egyrészt azért, mert rendkívül megkeserítheti az érintettek mindennapjait, sőt, a közvetlen környezetében élőknek is feladhatja a leckét. Másrészt azért, mert az elhanyagolt cassandraság átcsaphat az úgynevezett cherofóbiába, ami a boldogságtól való félelmet jelenti.

Mutatjuk, hogy ismerheted fel a Cassandra-szindrómásokat!

Megnézem
Összes kép (7)

Nyitókép: Getty Images – Nadezhda Deineka, Forrás: Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top