nlc.hu
Életmód

Több ördögűzőt szeretne az egyház

Több ördögűzőt szeretne az Ördögűzők Nemzetközi Szövetségének elnöke

Nincs elég ezzel foglalkozó pap, és sokan „varázslóként” tekintenek rájuk.

Karel Orlita, az Ördögűzők Nemzetközi Szövetségének elnöke egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a püspökök több ördögűzőt szeretnének az egyházmegyéjükbe, de gyakran nem találnak erre megfelelő papot. „Ehhez nem elég a jó teológiai képzettséggel, és az sem, ha jó pap valaki” – mondta.

A SIR ügynökségnek adott interjúban a cseh Orlita hangsúlyozta, nagy hiba „katolikus varázslónak” tekinteni az ördögűző papokat. Úgy véli, hogy a hívőknek nincs világos elképzelésük arról, hogy ki is az ördögűző, és mit tehet valójában. „Vannak olyanok is, akik úgy közelítenek hozzánk, mintha jó varázslók lennénk. Azonban az ördögűzőknek az is a feladata, hogy növeljék a hívők keresztény életminőségét.”

A katolikus egyházban csak püspökök vagy a püspök által felhatalmazott papok gyakorolhatnak ördögűzést. Az 1970-ben Ostravában született Orlita elmondása szerint körülbelül 15 éve lett ördögűző, jelenleg pedig a brnói egyházmegyének dolgozik.

Az Ördögűzők Nemzetközi Szövetségének holnapján szereplő információk szerint körülbelül 900 tagja van, akik aktív és kisegítő ördögűzők, ezeknek nagyjából fele Olaszországban dolgozik. Ferenc pápa 2014-ben úgy fogalmazott a szövetségnek küldött levelében, hogy az ördögűzők, püspökükkel közösségben, sajátos szolgálatuk gyakorlásakor juttassák kifejezésre az egyház szeretetét mindazok iránt, akik a gonosz műve miatt szenvednek.

katolikus papok

Fotó: Profimedia

A Magyar Katolikus Lexikon megfogalmazásában az ördögűzés, vagyis exorcizmus: az ördög hatalmának megtörése.  Az Egyházban tág értelemben a szentségekhez és a szentelményekhez tartozó imádság, mellyel az Egyház helyeket, tárgyakat szabadít ki a gonosz lelkek hatása alól (házszentelés); szoros értelemben a megszállottság megszüntetése, a személy kiszabadítása az ördög hatalmából. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top