nlc.hu
Életmód

Zita, az utolsó magyar királyné

Csodaszép fotók Zitáról, az utolsó magyar királynéról

Szép volt, és az utolsó percig harcolt a rangjáért, amit elvettek tőle.

Talán azt mindenki tudja, hogy IV. Károly volt az utolsó magyar király. Míg felesége, Zita az utolsó magyar és cseh királyné, osztrák császárné. Zita volt Habsburg Ottó édesanyja, s habár 1919-ben őt és családját is megfosztották uralkodói jogaiktól, amikor 1989-ben 96 évesen meghalt, királynénak kijáró pompával búcsúztak tőle.

A Toszkánában született Zitát 1911-ben jegyezte el Habsburg Károly. Néhány hónappal később pedig össze is házasodtak. A császár, vagyis Ferenc József, egy káprázatos tiarát ajándékozott Zitának az esküvő napján. Nem elrendezett házasság volt ez, hanem igaz szerelem. Károly az első percben beleszeretett Zitába, és ezután gyakran tiszteletét tette nála. „Nagyon összebarátkoztunk, és természetesen boldogok voltunk, hogy újra meg újra találkozunk… Károly főherceg még serényebbnek mutatkozott, amikor 1910 őszén fülébe jutott a pletyka, hogy jegyben járok egy távoli spanyol rokonommal, Don Jaime madridi herceggel” – írta emlékirataiban a királyné. Nem sokkal az esküvő után megszületett első gyermekük: Habsburg Ottó.

Amikor 1914. június 28-án meggyilkolták Ferenc Ferdinánd trónörököst és feleségét, Károlyból első számú trónörökös lett. Amikor pedig 1916. november 21-én meghalt Ferenc József, Károlyból király és császár, Zitából pedig császárné és királyné lett.

Zita királyné temetése

Zita királyné temetése (Fotó: Profimedia)

1918-ban, a háború elvesztése után felbomlott az Osztrák–Magyar Monarchia, Károlyt pedig megfosztották uralkodói jogaitól, valamint vagyonától, és száműzték őt és családját. November 13-án Károly aláírt egy nyilatkozatot (amely csak Magyarországra vonatkozott – a szerk.), hogy lemond az „államügyek vitelében való minden részvételről”, de nem a trónról! Ezt a királyné egész életében hangsúlyozta. Mielőtt Zita is aláírta volna a papírokat, így beszélt: „Egy uralkodó sohasem mondhat le. Trónjától megfosztani lehet, uralkodói jogait megvonni tőle lehet. Ez rendben van. Mert ez merő erőszak. De ez nem kötelezi arra, hogy elismerje: elvesztette uralkodói jogait. Engedhet az erőszaknak, attól függően, milyen időben és milyen körülmények közé kerül, de lemondani soha, soha, soha! Inkább itt pusztulok veled, de majd jön Ottó. És ha mindannyiunknak pusztulnia kell is, akad még Habsburg elegendő.”

Zita királyné életéről itt olvashatsz bővebben!

Most pedig megnézheted, milyen ragyogó szépség volt! 

Habsburg Zita
Megnézem
Összes kép (4)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top