nlc.hu
Életmód

Tények és tévhitek a multifokális szemüvegről

Négy mítosz és az igazság a multifokális szemüvegekről

A multifokális vagy más néven progresszív szemüveglencsék a legsokoldalúbb lencsék, ám olykor olvashatunk róluk olyan mítoszokat, amik nem állják meg a helyüket, de elriaszthatnak a használatuktól.

A multifokális lencsék fokozatos vizuális átmenetet biztosítanak a távoli és a közeli látáshoz úgy, hogy nincs a területek között látható vonal. A multifokális szemüvegek segítenek abban, hogy távolra, közelre és köztes távolságra is jól láss, miközben nem kell cserélgetned a szemüvegeket. A következő mítoszokat itt az ideje lerombolni a multifokális szemüvegekkel kapcsolatban.

1. mítosz: A multifokális lencsék csak az időseknek valók

Az első multifokális szemüvegeket valójában a 40-es éveikben járóknak írják fel. Ennek az az oka, hogy anatómiailag ebben a korban alakul ki a presbyopia, ami a korral összefüggő változás, ahogyan a szem működik olvasáskor vagy a közeli tárgyak látásakor. Gyakran már a 30-as éveink végén szükségünk lehet közeli segítségre.

A progresszív lencsék azonban többféle típusban és formában kaphatók, amelyek különböző korcsoportoknak és különféle életkörülmények esetén jelentenek megoldást. Egyes progresszív lencsék speciális feladatokra vannak szabva, például képernyővel való munkavégzésre, beltéri használatra, irodai használatra, számítógépes használatra vagy egyéb speciális munkakörnyezetekre.

2. mítosz: A multifokális szemüveget állandóan viselni kell

Néha az emberek attól tartanak, hogy a multifokális szemüveg azt jelenti, hogy állandóan szemüveget kell viselni – de ez nem igaz. Azok is hordhatnak multifokális szemüveget, akiknek csak a közelre látáshoz (például olvasáshoz, tablet, telefon és számítógép használatához) van szükségük szemüvegre, majd levehetik, ha végeztek.

A multifokális szemüveg ebben az esetben azért is praktikusabb, mint egy sima egyfókuszú olvasószemüveg, mert így könnyedén felpillanthatunk a monitorra vagy elnézhetünk a szoba másik végébe, ránézhetünk a tévére vagy az ajtón belépő személy arcára anélkül, hogy le kellene venni, vagy másik szemüveget felvenni. Az olvasószemüveget viselők is tanúsíthatják, hogy milyen körülményes az olvasószemüveg folyamatos levétele, ha körbe akarnak nézni a szobában, kissé kellemetlenné válhat, nem fognak élesen látni – a multifokális szemüveggel azonban ez nem jelent problémát.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

3. mítosz: A multifokális szemüvegben folyamatosan fel-le kell mozgatni a fejet

Egy másik mítosz a multifokális szemüveggel kapcsolatban az, hogy a látáshoz folyamatosan fel-le kell mozgatni a fejet, vagy furcsa pozíciókba kell helyezkedni, illetve hogy az olvasás olyan benne, mintha egy kulcslyukon keresztül néznél. Mindez csak akkor fordulhat elő, ha a multifokális szemüveget nem jó dioptriával készítették el, vagy ha túl kicsi keretbe illesztik. A szakértő kezek által mért és illesztett modern multifokális szemüvegek lehetővé teszik a természetes, kényelmes, normális fej- és testtartást olvasás vagy számítógép-használat közben, nincs szükség furcsa és kényelmetlen fejmozgásra.

4. mítosz: A multifokális szemüveget nehéz megszokni

Persze, van egy rövid időszak, amikor egy kicsit szokatlan érzés lehet a szemnek a multifokális szemüveg, akárcsak egy új cipő a lábnak. De nem minden progresszív lencse egyforma, és mindenkinek máshogy alkalmazkodik a szeme, számos tényező befolyásolja, hogy mennyire kényelmesek ezek a lencsék, többek között:

  • A megfelelő típusú lencse: A számodra legjobb multifokális szemüveg a te környezetedhez és igényeidhez igazodik.
  • A megfelelő keret: A keretnek megfelelően kell illeszkednie viselője arcára, és alkalmasnak kell lennie a környezet típusához, valamint figyelembe kell vennie viselője dioptriáját.
  • Egyedi igények: Az egészségügyi háttér feltérképezése, esetleges szembetegségek felmérése (például lusta szem vagy binokuláris látászavar) elengedhetetlen ahhoz, hogy a számodra legmegfelelőbb progresszív lencsét találják meg a szakemberek.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top