nlc.hu
Életmód

2040-ig betiltja a gázkazánokat az Európai Unió.

Mostantól meg vannak számlálva a gázkazánok napjai

Az uniós tagállamok Tanácsa csütörtökön állapodott meg az Európai Parlamenttel arról, hogy pár éven belül már csak üvegházhatású gázt egyáltalán nem kibocsátó új épületek épülhetnek az unióban. Emellett energetikai felújításokról és a gázkazán fokozatos kivezetéséről is rendelkezik az uniós energiahatékonysági irányelv most elfogadott módosítása. Az Európai Bizottság szerint ugyanis

Mostantól meg vannak számlálva a gázkazánok napjai

az épületek felelnek az uniós energiafelhasználás 40 százalékáért.

A három uniós testület közleménye alapján az új épületek – bizonyos kivételek mellett – 2030-tól nem bocsáthatnak ki üvegházhatású gázokat. Ha ez „technológiailag és gazdaságilag fenntartható”, úgy fokozatosan és mérettől függően napelemeket tetetnének rájuk. Sőt, már eleve úgy kellene megtervezni ezeket, hogy napelemeket rakhassanak rájuk, töltőpontokat alakíthassanak ki elektromos járműveknek és a kerékpároknak is legyen parkolóhely – írja a Telex

A már meglévő épületek energiafelhasználását 2030-ra legalább 16 százalékkal, 2035-re pedig 20-22 százalékkal csökkentenék. A tagállamoknak ehhez különféle intézkedéseket kellene kidolgozniuk.

A gázzal vagy más fosszilis üzemanyaggal működő kazánokat

2040-re fokozatosan igyekeznének kivezetni. A tagállamoknak saját intézkedésekkel kell ezt a célt elősegíteniük. 2025-től nem adhatnának támogatásokat ilyen eszközökre, csak hibrid rendszerekre, azaz például napelemekkel vagy hőszivattyúkkal kombinálva.

Egy hatalmas kiskaput azért hagytak a környezet legális továbbszennyezésére. A kormányok ugyanis tehetnek kivételeket, például a mezőgazdasági, ideiglenes vagy védett épületek, templomok, és kegyhelyek esetében.

Az Európai Parlament jelentéstevője, Ciarán Cuffe azt hangsúlyozta, hogy

az elpazarolt energia számlákra elpazarolt pénz. Segítenünk kell a polgároknak, hogy pénzt takarítsanak meg és megvédjük őket az ingadozó energiaáraktól.

Az elfogadott megállapodás nagy lépés az EU azon céljához, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon – már persze akkor, ha be is tartják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top