„Ez volt a legfájdalmasabb műtét, és az egyik legdrágább is” – Egy vagyont fizetett, hogy 5 centivel magasabb legyen

S. Z. | 2023. December 10.
Egyre többen fizetnek az utóbbi években azért, hogy műtéti úton eltörjék a csontjukat, majd egy bizarr eljárás során milliméterről milliméterre legyenek magasabbak.

Yeferson Cossio egy centiméterrel magasabb, mint egy átlagos férfi a hazájában, Kolumbiában. Ám a 29 éves énekes-influenszer mégsem volt elégedett a 173 centijével: több millió forintnak megfelelő összeget költött arra, hogy magasabb legyen egy orvosi beavatkozás révén, ami szerinte a „legfájdalmasabb kezelés”.

Fotó: @yefersoncossio

Cossio, akinek csak az Instagramon 11 millió követője van, alávetette magát egy végtaghosszabbító műtétnek, amelynek köszönhetően körülbelül öt centivel lett magasabb, így most nagyjából 178 centis.

„Nem vagyok törpe, és nem is én vagyok a legmagasabb – mondta a beavatkozás előtt Cossio spanyolul egy Instagramra feltöltött videóban. – Igen, a lábaim szépek, de utálom őket. Kellemetlenül éreztem magam a lábaim miatt, és volt pár millió pesóm hogy változtassak ezen.”

Azt nem árulta el, hogy valójában miért vállalkozott a drága és fájdalmas procedúrára. Csak annyit mondott, hogy két évvel ezelőtt volt valamilyen problémája a lábával, amiről nem szeretne beszélni, mert nagyon személyes (viszont később állítólag beismerte, hogy a műtétet pusztán esztétikai okok miatt akarta). Miután találkozott néhány emberrel, megtudta, hogy létezik ez az eljárás, és utána nem tudta kiverni a fejéből.

„Amennyire ez volt a legfájdalmasabb műtét, úgy az egyik legdrágább is” – fogalmazott a kolumbiai influenszer. Becslése szerint 200 és 700 millió peso (4-14 millió forint) közötti összeget költött arra, hogy magasabb legyen.

Az Egyesült Államokban jóval többet fizetett volna, mert ott 21-27 millió forintnak megfelelő dollár a tarifa. Kovács András plasztikai sebész egy évvel ezelőtt azt mondta az RTL Reggeliben, hogy Magyarországon 16-20 millió forintba kerül a beavatkozás.

Hónapok tartó fájdalmas folyamat

A végtaghosszabbítás brutális és komoly fájdalommal járó folyamat, nagy vonalakban így zajlik. 

Bár a végtaghosszabbító műtétek túlnyomó többsége sikerrel végződik, kockázatok és szövődmények előfordulhatnak. Ilyen például, ha nem keményedik meg kellően az új csontrész, károsodnak az izmok vagy idegek. Kialakulhatnak fertőzések, és az is előfordulhat, hogy a hosszabb végtag ízületei vagy izmai merevek lesznek.

A végtaghosszabbítás régóta alkalmazott módszer, és nem azért találták ki, hogy az influenszerek extrém testmódosításnak is beillő szépészeti beavatkozásoknak vethessék alá magukat, vagy hogy bárki kénye-kedve szerint nőhessen pár centit. A műtét technikáját egy Gavriil Abramovics Ilizarov nevű szovjet orvos fejlesztette ki, aki a második világháború alatt a frontról visszatérő sérült katonákat kezelt. Napjainkban alapvetően olyan gyerekeknél alkalmazzák a társadalombiztosítás keretein belül, akiknél valamilyen fejlődési rendellenesség, baleset, tumor vagy csontgyulladás miatt több centiméteres hosszkülönbség alakul ki a két alsó végtag között, de idősebb korban is elvégezhető. 

Az utóbbi években viszont egyre többen fizetnek azért, hogy mert egyszerűen magasabbak szeretnének lenni. Michael Assayag, a baltimore-i International Center for Limb Lengthening orvosa azt mondja, hogy a páciensei 75 százaléka férfi. Úgy érzik, a társadalmunkban ha valaki magasabb, az gyakran azzal jár, hogy sikeresebb, több fizetést kap, és könnyebb dolga van párválasztásban is – ezeket az előnyöket szeretnék élvezni és növelni az önbizalmukat azok, akik kés alá fekszenek.

Modern módszer a Semmelweisen

Létezik olyan végtaghosszabbító eljárás is, amikor egy testen belüli eszköz segítségével történik a csont fokozatos meghosszabbítása. Magyarországon először 2019 februárjában végeztek ilyen beavatkozást a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján. A bemutató műtétet a Londonból érkezett dr. Peter Calder hajtotta végre, majd a második beavatkozást már a klinika egyetemi tanársegédje, dr. Domos Gyula végezte.

A csonton belüli végtaghosszabbításról készült röntgenfelvétel a Semmelweis Egyetemen (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Ennek az eljárásnak a lényege, hogy a csont belsejébe beültetett speciális velőűrszeget (töréseknél is használt fém rögzítő) egy mágneses teret létrehozó eszközzel lehet irányítani. Kívülről semmi sem látszik, a mágneses kütyüt csak naponta háromszor két percre kell a bőr fölé helyezni, így napi egy millimétert hosszabbítható a végtag, és közben a lágyrészek, az izmok sértetlenek maradnak. Ez lényegesen kisebb megterhelést jelent, és kevésbé befolyásolja a páciens mindennapi életét, mint a hagyományosan alkalmazott külső hosszabbító készülék.

Megbánta a német modell

Theresia Fischer német modell pár évvel ezelőtt esett át végtaghosszabbító műtéten, és a 170 centiméteres magasságát 14 centivel növelték meg (ehhez két műtétre volt szükség). A német Celebrity Big Brotherben is feltűnt nő 146 ezer eurót (mostani árfolyamon 56 millió forintot) költött az extrém beavatkozásra. Akkor még úgy nyilatkozott, hogy nagyon elégedett a végeredménnyel, és a magasságával együtt sokat nőtt az önbizalma is. 

Idén viszont már arról beszélt a most 31 éves modell, hogy nagyon megbánta és szégyelli a beavatkozást, és csak a volt férje kedvéért feküdt kés alá. „Theresia, tudod, hogy szeretem a magas nőket. Szóval ez nagyon tetszene, Akár 14 centiméterrel vagy még többel magasabb lehetnél” – idézte fel egy rádióműsorban az 59 éves exe mondatait a nő. Hozzátette, hogy a volt párja folyton rombolta az önbecsülését, azt hajtogatta, hogy nélküle semmire sem képes, és szüksége van rá. „És ha ezt 20, 30, 60, 70 alkalommal is elmondják neked – akkor elhiszed, hogy nélküle semmi vagy.” Theresia beszélt arról is, hogy a férfitől hallott először a magasító műtétről, előtte azt sem tudta, hogy létezik ilyen. „Sosem foglalkoztam ilyesmivel, mert mindig elégedett voltam a testemmel” – jelentette ki.

(Források: Mirror, New York Post, CBS, The Sun, Hospital for Special Surgery, Cleveland Clinic)

Exit mobile version