nlc.hu
Életmód

Ezt mondják az emberek a halál előtt - egy hospice orvos szerint

A hospice orvos szerint ezt mondják az emberek a haláluk előtt

Sarah Wells a pályafutása során eddig több mint 2000 embert látott meghalni.
Orvos

Sarah Wells orvos. Életvégi ellátással, hospice-szal foglalkozik immár több mint 20 éve. Jelenleg a solihulli Marie Curie Hospice Otthonban dolgozik, és azt mondja, pályafutása során eddig több mint 2000 embert látott meghalni.

Az, aki hozzám hasonlóan ilyen szoros kapcsolatban áll a halállal, egyáltalán nem rémisztő dologként tekint rá: számomra a halál teljesen természetes, mi több, gyakran egészen gyönyörű dolog.

A LadBible-nek nyilatkozó Wells egy 10 fős orvoscsapatot irányít, akik zömében olyan betegekről gondoskodnak, akiknek legfeljebb néhány hetük van hátra az életből. „Nem is olyan régen volt nálunk egy szívbeteg asszony: az édesapja évtizedekkel korábban ugyanebben a betegségben halt meg. Az asszony látta őt akkor, pontosan ezért rettegett attól, ami várt rá. Megnyugodott, mikor elmondtuk neki, hogy a halál tulajdonképpen egy békés folyamat.”

Wells beszélt arról is, a legtöbben azt bánják meg a haláluk előtt, hogy nem töltöttek elég időt a családjukkal. „Senki se volt, aki megbánta volna, hogy nem töltött elég időt az irodában. Épp ellenkezőleg; a legtöbben amiatt szomorúak, hogy értékes családi időt áldoztak fel azért, hogy előrébb jussanak a szamárlétrán.”

Emlékszem, volt egy orvos, aki arról beszélt nekünk a halála előtt, mennyire sajnálja, hogy vállalt karácsonyi műszakokat, hogy a munkájának áldozta magát, hogy nem volt ott a születésnapokon és elfelejtette az évfordulókat. » Visszatekintve, az a sok idő, amit a munkával töltöttem, egyáltalán nem ért semmit.«

Miközben az orvos azt állítja, egyáltalán nem vallásos, az elmúlt 20 év megerősítette abban, hogy van valamilyen élet a halál után. „A magam részéről egyáltalán nem félek a haláltól. Értem és tudom, mi fog történni velem, és pontosan tudom, hogy abban a pillanatban azok az emberek vesznek majd körül, akiket a legjobban szeretek. Ha valamit tanított nekem a munkám az az, hogy milyen sokat számítanak nekünk az emberi kapcsolataink.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top