nlc.hu
Életmód

Két méh tekerte le az üdítő kupakját - videó

Ilyet még nem láttál: két méh tekerte le az üdítő kupakját

A viselkedéskutató szerint egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a méhek megtanuljanak valami ilyesmit.
Ilyet még nem láttál: két méh tekerte le az üdítő kupakját

Nem akármilyen felvételt rögzített egy brazil nő az ebédszünetében: egész pontosan azt vette videóra,a hogy két méhecske megfeszített és igencsak összehangolt munkával letekeri az ebédhez vásárolt Fantájának a kupakját. 

Ajándékba kaptam az üdítőt az egyik vásárlómtól, néhány perccel később a méhek ellopták

– írta a felvételhez.

A videó a publikálását követően természetesen vírusszerűen terjedni kezdett. Míg a legtöbben ámuldoztak, hogy az apró méhek ilyen bravúrra is képesek, akadtak, akik megkérdőjelezték a videó hitelességét. Az IFLScience című lapnak nyilatkozó viselkedéskutató sem volt teljesen biztos abban, hogy a felvétel valódi, még úgy sem, hogy alapvetően nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a méhek képesek legyenek kinyitni egy műanyagpalackot.

Ha feltételezzük, hogy a felvétel valódi, akkor azt kell mondanom, hogy itt több dolognak is meg kellett lennie egyszerre ahhoz, hogy a méheknek sikerüljön ez a bravúr. Az egyik az, hogy korábban mindketten – egymástól függetlenül – váltak Fanta fogyasztókká, és a videó készültét megelőzően többször is ittak már az üdítőből olyan palackokból, amik nem voltak lezárva és könnyen hozzájuthattak a cukros nedűhöz” – kezdte dr. Lars Chittka.

A szakértő emellett érdekesnek találta, hogy a két méh már elsőre is a helyes irányba kezdte mozgatni a kupakot.

Egyáltalán nem lehetetlenség, hogy a méhek ilyesmit megtanuljanak, ám ehhez rengeteg gyakorlás szükséges

– magyarázta az etológus, majd hozzátette, bár elsőre úgy tűnhet, a videón látható jelenetsor nem csapatmunka eredménye.

„A mézelő méhek rendkívül gyorsan tanulják meg a táplálékforrásaik sajátosságait. Általában egyedül teszik mindezt. Feltételezem, hogy ebben a környezetben számtalan lehetőségük volt rá, hogy ismerkedjenek és gyakoroljanak a kupakokkal. Ahhoz pedig, hogy két méh ekkora összhangban dolgozzon, nincs szükség rá, hogy korábbról ismerjék egymást: minden további nélkül lehetséges, hogy két teljesen idegen méh összedolgozzon a jutalom – ezesetben cukros üdítő – reményében.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top