„Olyan alacsony a pulzusom, hogy az orvosok is megdöbbentek”

S. Z. | 2024. Január 17.
A 24 éves férfi jól érzi magát, rendszeresen sportol, és azt szeretné, ha hivatalosan is az övé lenne a legalacsonyabb szívritmus a világon.

Egy angol fiatalember szíve percenként csupán 22-t üt, amivel megdöntheti a legalacsonyabb szívverés Guinness-rekordját.

A Newcastle-ból származó Cameron Johnsonnak hét évvel ezelőttig fogalma sem volt arról, hogy szinte természetfeletti módon lassú a pulzusa. „Csak akkor vettem észre, hogy milyen alacsony, amikor elkezdtem pulzusmérő fitneszórát használni” – mondta a New York Postnak az ökológusként dolgozó férfi, aki rendszeresen sportol.

Mennyi? 30!

Az órának köszönhetően tudatosult benne, hogy elképesztően keveset ver a szíve. Meglepődött, de nem igazán foglalkozott a jelenséggel, egészen addig, amíg tavaly júliusban egy orvos meg nem mérte a pulzusát. Volt már ilyen korábban is, de ezt a doktort annyira megijesztette az extrém alacsony szívritmus, hogy azonnal mentőt hívott, mert attól tartott, hogy páciense nem képes ilyen állapotban autót vezetni.

A 24 éves Johnsont nyolc-kilenc órán keresztül vizsgálták, az orvosok először nem hitték el, hogy jók a mérések, több szakember pedig csak azért sereglett oda, mert még sosem láttak ilyet.

Szeptemberben aztán egy 24 órás EKG-vizsgálat után kiderült, hogy Johnson szívritmusa átlagosan 30 ütés/perc, de a megfigyelés során volt olyan is, amikor egészen 22 ütés/percig süllyedt a pulzusa. Ez jóval kevesebb, mint a 26 ütés/perces Guinness-rekord, amelyet Daniel Green egykori maratonfutó és testnevelő állított fel 81 éves korában, 2014-ben.

Öt másodpercre is kihagyhat

Az átlagos nyugalmi pulzus – azaz a szív egy perc alatti összehúzódásainak száma – felnőttek esetében 72 percenként, de ez az érték az egyéni jellemzőktől, az életmódtól és a napszaktól függően is eltérő lehet. Normál esetben a felnőttek nyugalmi pulzusa 60 és 100 között van. Csecsemőknél, gyerekeknél ez jóval magasabb, sportolóknál pedig az edzettebb szív miatt alacsonyabb, mert egy ütésre a szív több vért tud az erekbe pumpálni. Érdekesség, hogy Johnson szélsőségesen alacsony pulzusa annyi, mint egy jég alatt téli álmot alvó teknősé.

Az extrém alacsony szívritmus ellenére az orvosok szerint nincs ok az aggodalomra (Fotó: Unsplash)

„Éjszaka még ritkább, és akár öt másodpercre is kihagyhat a szívverésem – mondta Johnson. – Ez elég sok idő, ha a szívverésről beszélünk. Én is megdöbbentem, mennyire alacsony tud lenni.”

Ha a nyugalmi szívfrekvencia nem éri el a 60-at, akkor bradycardiáról beszélünk. Az állandó lassú szívritmus fáradtsággal, szédüléssel, ájulással, valamint szabálytalan szívritmussal járhat. A nyilvánvaló kockázatok ellenére az orvosok arra a megállapításra jutottak, hogy Johnson állapota miatt nem kell aggódni. Egészségesnek, de megfigyelésre érdemesnek nyilvánították, vagyis a szíve tovább fog működni, bár nagyon lassan.

A mentők egyébként azt javasolták a fiatal férfinek, hogy viseljen valamit magán, ami jelzi az embereknek, hogy nála normális az alacsony pulzus – nehogy halottnak higgyék, ha például rosszul lesz vagy elveszíti az eszméletét.

Rekordra készül

A férfit az alacsony szívritmusa sem akadályozza meg abban, hogy aktív maradjon, rendszeresen vesz részt 5 kilométeres futásokon, kerékpározik, focizik és tollaslabdázik, és azt mondja, semmilyen negatív hatást nem tapasztal. Johnson úgy gondolja, hogy az alacsony pulzus egyszerűen a fitt életmódjának a mellékhatása, mint sok más embernél.

Ha pedig már rendelkezik ezzel a különlegességgel, azt tervezi, hogy ismét aláveti magát egy 24 órás EKG-vizsgálatnak, de ezúttal a Guinness-rekordok képviselőit is bevonja, hogy hitelesítsék a világrekordot.

Exit mobile version