nlc.hu
Életmód

A magas pulzus okai

Miről árulkodik a magas pulzus?

A pulzusszám megemelkedésének egészen ártatlan okai is lehetnek, de súlyos betegségeket is jelezhet...

Magas pulzusról, vagyis a tachycardiáról a hivatalos definíció szerint akkor beszélhetünk, ha a pulzusszám meghaladja a 100 ütemet percenként. Ennek az állapotnak számos kiváltó oka lehet, akár a szív belsejében, akár azon kívül. 

Testi folyamatok

A szapora pulzust leggyakrabban a testben zajló egyéb folyamatok váltják ki. Ha a testet fájdalom, fertőzés, vérveszteség éri, a pulzusszám jelentősen megnőhet, méghozzá annak érdekében, hogy vért juttasson a létfontosságú szervekhez. Fájdalom hatására például fokozódik a stresszhormonok termelődése, amely közvetlenül megnöveli a pulzusszámot a szív receptorain keresztül.

A fizikai aktivitás intenzitásának növekedése szintén megemeli a pulzusszámot, hiszen a szív ilyenkor csak gyorsabb pumpálással képes kellő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz juttatni a sejteket.

A  magas pulzusszám hormonproblémákat is jelezhet, tünete lehet például a pajzsmirigyhormon túltermelődésének.

Amikor a test sokkos állapotba kerül, akár belső, akár külső okokból, a pulzusszám szintén jelentősen megnő. Például, ha a szívműködés súlyosan károsodik, a szív megpróbálja kompenzálni azt a szívverés sebességének növelésével. 

Pulzus

Fotó: Getty Images

Szívritmuszavarok

A szapora szívverés különféle szívritmuszavarok tüneteként is jelentkezhet. Ezek közül is a leggyakoribb az úgynevezett pitvarfibrilláció, mely szabálytalan, heves szívveréssel jár, melyhez mellkasi fájdalom, szédülés, légszomj, illetve általános fáradtság is társul. A pitvarfibriállációt kiválthatja magas vérnyomás, tüdőembólia, ahogy koszorúér-betegség vagy szívizom-gyulladás tünete is lehet. Előfordulásának valószínűsége a 60 év feletti korosztálynál a legnagyobb és az életkor előrehaladtával tovább növekszik.

Szintén viszonylag gyakori, szapora pulzusszámot kiváltó rendellenesség a szupraventrikuláris tachycardia, amikor a szív elektromos rendszerében „rövidzárlatok” következnek be. A gyors szívverés néhány percig, de akár órákon keresztül is eltarthat.

Stimulánsok

A pulzusszámot megemelheti még különféle élelmiszerek, illetve stimulánsok fogyasztása is. Ilyenek a cukrok és finomított szénhidrátok, melyek a szervezetbe jutva megnövelik az adrenalinszintet, melynek hatására a pulzus is szaporábbá válik. Az alkoholfogyasztás szintén összezavarja a szívverést. Felpörgetik mindemellett azt a drogok – például a speed, az ecstasy – is, de akár bizonyos gyógyszerek, így például asztma esetén alkalmazott készítmények, vagy fogyókúrás tabletták egyes hatóanyagai is.

via

Ismerd fel a tüneteket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top