Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Sokakat érintő probléma a vashiány: okai, tünetei, megelőzése és kezelése

A vashiány nemcsak az időseket és a betegeket fenyegeti, hanem az aktív életet élő férfiakat és nőket egyaránt. Mi áll a hátterében? Milyen következményei lehetnek? A kérdésekre itt találsz választ is!

A vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség a világon, és több mint egymilliárd ember szenved a következtében kialakuló vérszegénységben.

A vas a testünk számtalan életfontosságú folyamatában vesz részt, többek közt az oxigént szállító hemoglobin egyik alapvető alkotóeleme. A vas továbbá nélkülözhetetlen a sejtek energiatermelő folyamatainak fenntartásában, illetve szükség van rá az enzimrendszerek működéséhez, valamint az idegrendszeri folyamatok fenntartásához is. A szervezet nem képes vasat előállítani, ezért ha a naponta veszített vasat nem pótoljuk megfelelően, előbb-utóbb kialakul a vérszegénység.

Vahiány és tünetei

Fotó: Profimedia

De mégis, mi az oka a vashiány kialakulásának?

A vegetáriánus vagy vegán életmód például gyakori oka a vashiánynak, mert bár a növényi eredetű táplálékok vastartalma magas, az emberi szervezet számára a növényekben lévő vas jóval kevésbé hasznosul, mint a húsfélékben lévő. Termékeny korú nőknél a rendszeres havi vérzés, továbbá a terhesség és a szoptatás, de az intenzív fizikai megterhelés, az aktív sport vagy a rendszeres véradás is mind-mind okai lehetnek a vashiány kialakulásának. Emellett mindkét nemnél előfordulhatnak olyan betegségek – például fekély, daganat, gyulladásos bélbetegség vagy akár aranyér –, amelyek vérzéssel, felszívódási zavarral, emiatt pedig vashiánnyal járhatnak együtt. 

Tudtad? fakadhat a vashiány abból is, hogy megnő a szervezet vasigénye. Ilyen például a gyors fejlődés időszaka, így csecsemőknél, kisiskolásoknál, később pedig serdülőkorban kiemelten fontos, hogy figyelmet fordítsunk a gyerekek ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag étrendjére! Mivel a vasszükséglet ezekben az életkorokban oly mértékben megnő, hogy azt már a táplálkozással nem mindig lehet biztosítani, ezért – különösen ha a gyermek válogatós, vagy egyoldalúan táplálkozik – a vaspótlásról is gondoskodni kell.

Ismerjük fel a tüneteket!

Tény, hogy a fáradtságnak és kimerültségnek számos oka lehet, köztük a stressz, a túlhajszolt életmód, az alváshiány. Ha azonban ez az állapot tartósnak bizonyul, könnyen lehet, hogy a hátterében vashiány húzódik.

Előfordulhat még: levertség, szédülés, hajhullás, de csökkenhet a koncentráló képességünk, illetve betegségekre is fogékonyakká válhatunk.

Vashiányt jelezhet továbbá:

  • sápadt arc,
  • hevesen verő szív,
  • duzzadt nyelv, töredezett körmök,
  • száraz bőr,
  • berepedezett ajkak,
  • orrnyálkahártya kisebesedése,
  • herpesz megjelenése,
  • nyugtalan láb szindróma.

Megfelelő vaspótlás nélkül az állapot súlyosbodhat, és kialakul a vashiányos vérszegénység, amely előbb-utóbb a szervezet minden pontján jelez: az idegrendszer, a hormonális rendszer, illetve az immunrendszer gyengülését vagy zavarát okozhatja. Kezelés hiányában a tartósan fennálló anémia a keringés összeomlásához vezethet, amely akár végzetes kimenetelű is lehet.

Hogy előzhetjük meg?

  • Reformáljuk meg az étrendünket: magas vastartalommal bír a spenót, a mandula, a tökmag és a lencse is.
  • Minden főétkezésnél együnk valamilyen húsfélét! A vörös húsok – marha, borjú, bárány, nyúl – vastartalma magasabb, mint a fehér húsoké (csirke, pulyka, hal).
  • A belsőségekben (például máj, szív) szintén sok vas van, de a magasabb telítettzsír- és koleszterintartalmuk miatt fogyasztásuk csak havi 1-2 alkalommal javasolt.
  • Lehetőleg minden étkezés tartalmazzon C-vitaminban gazdag élelmiszereket, például citrusféléket, csipkebogyót, paprikát, káposztát, burgonyát.
  • A nagyobb mennyiségű – napi 3 csészénél több – fekete tea, illetve kávé fogyasztása kerülendő, mert a bennük lévő csersavak gátolják a vas felszívódását.

A vashiány kezelhető, de figyeljünk oda!

Vashiány kezelésére érdemes garantált és ellenőrzött minőségű készítményt választani, olyat, amelynek hatását klinikai vizsgálatok igazolják. Ha vaspótlásra van szükségünk, akkor feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemi vastartalmát, ami 100 milligramm körüli mennyiségben ideális.

Mi történik a testünkben?

(Nyitókép: Profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top