nlc.hu
Egészség

Ez történik a testedben, miután letetted a cigit

Ez történik a testedben, miután abbahagytad a dohányzást

Leszoknál a dohányzásról? Kiváló ötlet! Motiváció gyanánt, íme, milyen pozitív változások állnak be a testedben azok után, hogy letetted a cigit.

Ez történik a testedben, miután elszívtad az utolsó cigarettát:

1 órán belül 

Alig 20 perccel az utolsó cigaretta elszívását követően a pulzus csökken és normalizálódik. A vérnyomás csökkenni, a keringés javulni kezd.

12 óra múlva

Alig 12 óra múlva a testből elkezd kitisztulni a felesleges szén-monoxidot. A szén-monoxid szint normalizálódik, emelkedik a test oxigénszintje.

1 nap után

Már egyetlen cigimentes nap után csökkenni kezd a vérnyomás, ezzel együtt pedig a a szívroham kockázata is.

2 nap után 

Az illat- és ízérzékelésért felelős idegek, melyeket a dohányzás igencsak károsít, regenerálódásnak indulnak. Élénkebben kezded érezni az ízeket és a szagokat.

Csupa pozitív változást hoz, ha leteszed a cigit

Csupa pozitív változást hoz, ha leteszed a cigit (Illusztráció: Getty Images)

3 nap elteltével

Az utolsó cigi utáni harmadik napon a nikontinszint kimerül. Noha ez egy egészségesebb állapot, a legtöbben ilyenkor elvonási tüneteket, így fejfájást, hangulatingadozást, ingerlékenységet, és persze cigaretta utáni vágyat tapasztalnak.

2 hét után

A nikotinfüggőség tünetei, a cigaretta utáni sóvárgás kezd megszűnni.

1 hónap után

Ha kibírod egy hónapig cigaretta nélkül, a tüdőfunkciód javulni kezd. Ahogy a tüdő gyógyul, kapacitása javul, az egykori dohányosok pedig egyre ritkábban tapasztalnak légszomjat, köhögést. Az állóképesség növekszik, könnyebbé válik többek között a futás vagy az ugrálás.

1-3 hónap elteltével

A keringés, a vérnyomás és a tüdőkapacitás tovább javul.

9 hónappal később

Ha már 9 hónapja nem gyújtottál rá, a tüdőd jelentős részben regenerálódott. Ennek következtében ritkábbá válnak a légúti- és tüdőfertőzések, mivel a gyógyult szerv hatékonyabban képes védekezni ezek ellen.

1 év elteltével

1 évvel a dohányzás abbahagyása után a szívbetegségek, különösen a koszorúér-betegség kockázata felére csökken. Minél távolabb kerülsz az utolsó cigid időpontjától, a kockázat annál alacsonyabb. A bőröd és a körmeid állapota ekkorra jelentősen javul.

5 év után

A leszokás után 5 évvel az artériák és az erek kitisztulnak, egyre inkább visszanyerik eredeti rugalmasságukat. Csökken a vérrögök kialakulásának esélye és a stroke kockázata.

10 évvel később

10 füstmentes év elteltével a tüdőrák kockázata nagyjából felére csökken az aktív dohányos időszakhoz viszonyítva. Mindemellett a száj-, torok- vagy hasnyálmirigyrák kialakulásának valószínűsége is jelentősen csökken.

15 év után

A dohányzásról való leszokás után 15 évvel szívkoszorúér-betegség, valamint a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélye megegyezik egy soha nem dohányzóéval. 

20 év után

20 év elteltével a dohányzás okozta halálesetek kockázata, ideértve a tüdőbetegséget és a rákot is, egy olyan ember szintjére esik vissza, aki soha életében nem gyújtott rá.

via

Olvass még a leszokásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top