Életmód
Szponzorált tartalom

Gondoltad volna? Ennyi vasra van szükségünk naponta

A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag, ha a test normál energiaszintjének fenntartásáról van szó. Segíti az oxigén áramlását, hogy a test a lehető legjobban működjön. De mégis… mennyi vasra van szükségünk naponta? Utánajártunk!

Vasbeviteli értékek: jól jegyezzük meg!

A szervezet zavartalan működéséhez, a légzés során felvett oxigén szervekhez, sejtekhez történő kiszállításához is elengedhetetlen fontosságú a vas.  Alapesetben egy átlagos felnőtt férfi vas beviteli szükséglete naponta 8 milligramm, míg a nőknek – a menstruáció okozta vérveszteség miatt – jelentősebb mennyiségre, nagyjából napi 18 milligramm vasra van szükségük, a terhesség során pedig közel 30 milligrammra.

Milyen fokozott vasszükségletű élethelyzetekben figyeljünk oda a vaspótlásra?

  • a terhesség idején, amikor a magzat és a placenta növekedéséhez, a vörösvérsejtképzéshez több vas bevitelére van szükség. A vasszükséglet az első trimesztertől fokozatosan nő, és a harmadik trimeszterben éri el maximumát,
  • szoptató nőknek,
  • erős menstruáció idején,
  • férfiaknak és nőknek az aktív sportolás időszakában,
  • idősebbeknek,

egyoldalú táplálkozás esetén, ilyen a fogyókúra, a vegetáriánus és a vegán táplálkozás.A  fokozott vasbevitel történhet akár a táplálkozás korrigálásával, akár étrend-kiegészítők szedésével. Egyes növények, mint például a spenót vastartalma magas, az ideális megoldás az ásványi anyag pótlására mégis az, ha az étrendünk a zöldségek és gyümölcsök mellett vegyesen húsokat, májat és egyéb belsőségeket is tartalmaz, mivel a vas a húsokból sokkal jobban hasznosul. A vas felszívódását segítik a C-vitaminban gazdag élelmiszerek, például a facsart narancslé, a bogyós gyümölcsök vagy a paradicsom. A kávé és a tea mint csersavat tartalmazó élelmiszerek viszont gátolják a vas felszívódását a szervezetben, ezért ha megoldható, akkor a vasban gazdag étkezést követő egy órában ezekből ne igyunk.

A gyermekeknél se feledkezzünk meg a megfelelő vasbevitelről, hiszen ők is lehetnek fáradtak, kimerültek, „lelassultak”, s ennek hátterében a vashiány állhat. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a gyermekek esetében a vas hozzájárul a kognitív képesség (figyelem, emlékezés, képzelet, a gondolkodás) fejlődéséhez.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top