Trend

Sárga, foltos, csíkos? Mit árul el az egészségedről a körmöd állapota?

Ha szeretnél többet tudni az általános egészségi állapotodról, nézz a körmeidre.

A körmök sokat elárulnak az egészségi állapotodról, bármilyen elváltozást észlelsz rajtuk, érdemes szakemberhez fordulni a problémával. Addig is dr. Christine Poblete-Lopez bőrgyógyász elárulta, milyen gyakori egészségügyi gondok állnak a köröm elváltozásai mögött.

Öt gyakori probléma, ami okozhatja a köröm elváltozását

1. Csíkos körmök: stressz

A kéz és a láb ujjain lévő körmök a szakember szerint a hajjal állnak szoros összeköttetésben. Ha megfigyeled magadon, amikor egy betegség vagy krónikus stressz miatt elkezd hullani a hajad, a körmeiden megjelennek a tünetek. A stressz leggyakrabban csíkos körmöket okoz.

2. Barnuló körmök: akár melanoma is lehet

A bőrgyógyászok elsőnek a köröm színét nézik meg, vagyis az alatta lévő bőr érdekli őket. Dr. Poblete-Lopez leírása szerint az elszíneződött, bebarnult köröm alatti bőr ugyanis utalhat akár melanomára is. Ha tehát elszíneződést látsz a körömlemez alatt, akkor azonnal irány a bőrgyógyász!

Mit árul el a körmd az egészségi állapotodról?

A köröm többet árul el az egészségedről, mint gondolnád (Kép: Unsplash)

3. Sárguló körmök: pikkelysömör

A pikkelysömör nemcsak a bőrön okoz tüneteket, hanem a körmökön is. Ha sárgás-pirosas elszíneződést észlelsz a körmödön, pöttyösödik, foltosodik, akkor könnyen lehet, hogy pikkelysömöröd lesz. Az is erre a betegségre utalhat, ha elvékonyodik a bőr a köröm alatt vagy kis lyukak jelennek meg a körmödön.

4. Fehér foltok: vese problémák

Több jel is utalhat a körmökön arra, hogy valami gond van a veséd működésével a szakember szerint. Csíkos és barázdás (hullámos) köröm is jelenthet gondot, gyakran pedig határozott színű fehér pöttyök jelennek meg a körmön a vese problémái miatt.

Keverj otthon magadnak körömerősítőt: ¼ bögre olívaolaj, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 2 teáskanál tengeri só – áztasd ebben a keverékben a körmeidet naponta tíz percig.

5. Vörös csíkok: Darier- kór

A Darier-kór egy örklődő bőrbetegség, ami főleg fiatal felnőtteket – köztük is inkább a férfiakat – érint. A bőr tünetei mellett megjelenik a köröm elváltozásában is: fehér vagy vörös csíkok alakulhatnak ki a kéz és a láb körmein miatta. Mindenképp orvosi kezelést igényel.

Dr. Poblete-Lopez hozzátette, hogy azért nem kell egyből megijedni, ha kis mértékű elváltozást észlelsz a körmödön, mert a legtöbb pötty vagy csík nem utal komoly betegségre a háttérben, de ha bizonytalan vagy, hogy mit üzenhet a körmöd, mindenképp fordulj bőrgyógyászhoz. Nem a csíkok és gödrök a fontosak a körmökön, hanem az, hogy a normál állapotához képest mekkora a változás – ez alapján lehet eldönteni, hogy szükség van orvosra, vagy csak csíkos körmökkel születtél.

Mit tehetsz a körmeidért?

A körömnek is szüksége van ápolásra, de az arccal ellentétben nem mindenféle krémet kell kenni rá ahhoz, hogy egészséges és erős legyen. A szakember szerint a legtöbb, amit tehetsz a körmödért, ha sok vizet iszol, kiegyensúlyozottan étkezel, vitaminok közül pedig nem hagyod ki a B-vitamint és a cinket.

via

Figyelj a tested jelzéseire!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top