Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Fogadjunk nem tudtad: meglepő tüneteket is produkálhat a vashiány

A fáradtságon és a levertségen túl egészen meglepő tünetekkel is jelentkezhet a vashiány. Légy résen!

A vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség a világon, több mint egymilliárd ember szenved az ennek következtében kialakuló vérszegénységben. A vashiányos állapotot nem csupán a fáradékonyság, a kimerültség vagy éppen a sápadt arc jelezheti. Egészen megdöbbentő tüneteket is produkálhat.

Figyelj a tested jeleire!

Figyelj a tested jeleire!

Szapora szívverés

Ha egyik pillanatról a másikra azt tapasztaljuk, hogy bizonyos napszakokban elkezd zakatolni a szívünk, akkor vashiányra is gyanakodhatunk, ugyanis a vérben lévő kevesebb oxigént a szív egyre erőteljesebben pumpálja.

Duzzadt nyelv

A vashiány egyik furcsa mellékhatása, hogy csökken a szervezetben az izmok oxigén-ellátásáért felelős mioglobin mennyisége. A nyelv egy óriási, erős izomköteg, így ott érezni leghamarabb a vashiányt: gyulladt, érzékeny, érdes felületű lesz.

Szeretnél jeget enni? Akkor valami nincs rendben!

A vashiányos emberek furcsa dolgokat kezdenek kívánni: krétát, agyagot, papírt, akár koszt is, de gyakori az is, hogy a jeget kezdik el ropogtatni. A szakértők szerint a jég a duzzadt, érzékeny nyelv megnyugtatására kell, ezért olyan népszerű a vashiányosok körében.

Légszomj

A vas szükséges a sejtek energiatermelő folyamataihoz, enzimrendszereink működéséhez. A vashiány ezért légszomjjal is járhat. Vashiányos vérszegénység esetén tovább gyengül a szervezetünk oxigénellátása, légzésünk pedig felgyorsul, hiszen a testünk így próbál minél több oxigénhez jutni.

Hideg végtagok

Bár a hideg kezek vérkeringési zavarokról és pajzsmirigybetegségről is árulkodhatnak, vashiányos vérszegénység egyik legszembetűnőbb jelének is számítanak a fagyos végtagok. Az alacsony hemoglobinszint miatt a testrészek nem jutnak elegendő oxigénhez, a vér keringetése a szívtől nagyobb munkát igényel, így gyakran társul ez a tünet légszomjjal, szívdobogásérzéssel, szédüléssel, fejfájással is.

Nyugtalan láb szindróma

A láb folyamatos, kényszeres mozgatása, azaz a nyugtalan láb szindróma (RLS) hátterében is állhat a vashiány. Ez azt jelenti, hogy a betegnek állandóan mozgatnia kell a lábát, mert az nyugalmi állapotban fájdalmas, zsibbadt, és az illető úgy érzi, hogy a mozgatás enyhíti ezeket a panaszokat.

A hajhulláson túl

Ha a körmök gyengévé, törékennyé, kanálszerűvé válnak, míg a száj kiszárad, felülete repedezett lesz, vashiány állhat a háttérben.

Rózsaszín vizelet

Ha sok céklát ettünk, ami korábban soha nem színezte el a vizeletünket, de azt vesszük észre, hogy ezúttal viszont igen, a változás a vashiány egyik tünete lehet: ilyenkor a szervezet kevésbé szívja fel a céklában található színezőanyagokat is.

Erősebb menstruációs vérzés

A szakértők szerint 2-3 evőkanálnyi menstruációs vér távozik egy-egy havi vérzés alkalmával, de amikor vashiányos az ember, a vérzés mennyisége akár ennek a duplájára is növekedhet. Ha több tampon, betét fogy egy hónapban, mint szokott, akkor érdemes felkeresni a nőgyógyászt.

Szerencsére tudunk mit tenni!

Jó hír, hogy már recept nélkül is elérhetők megfelelő mennyiségű elemi vasat tartalmazó készítmények, melyekből akár napi 1 tabletta szedése is elegendő lehet a vashiány megakadályozására. Súlyos vashiány kezelésére az orvos a vérvizsgálatot követően gyógyszeres vaspótlást fog előírni, ami néhány hónap alatt rendezi a vérképet, és feltölti a szervezet vasraktárait.

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top