Szűrd ki cikkek

Gyakran fáj a fejed? Meglepő lehet a magyarázat

A legtöbben csak akkor gyanakszanak pollenallergiára, ha légúti tüneteik vannak. Pedig a túlzott immunreakció a test bármely területén jelentkezhet.

Kezdődik – telefonált a napokban az egyik kollégánk, és pontosan tudtuk, hogy mire gondol, hiszen augusztus van. Allergiaszezon. Rendszerint ilyenkor kezd folyni az orra, kaparni a torka, tüsszög, és piros a szeme. Vagyis igen rosszul viseli a levegőben ilyentájt szálldosó polleneket. Ő már pontosan tudja, hogy mi baja, hiszen évek óta küzd vele. Ha te is gyanúsan rosszabbul leszel nyár vége felé (vagy épp tavasszal, attól függ, mire is vagy érzékeny), lehet, itt lenne az ideje elmenni egy szaklaborba, ahol megállapítják, tényleg allergia áll-e a háttérben, és ha igen, milyen típusú.

Szezonban (Fotó: Profimedia)

Persze gratulálhatsz is magadnak, hiszen mindez azt jelenti, hogy az immunrendszered jól működik. A probléma csak az, hogy túl jól… Hiszen az alapvetően ártalmatlan anyagokra (allergénekre) is ellenanyag-termelődéssel járó, gyulladásszerű válasszal reagál. A tünetek egyébként meglepően sokszínűek.

Okod van gyanakodni, ha az alábbiak közül többet is tapasztalsz:

• köhögés

• csalánkiütés

• légszomj

• hányás

• hasmenés

• bőrkiütés

• ekcéma

• hasi görcsök

• fejfájás

A pollen persze csak az egyik „ellenség” – és nem is mind belégzéssel jutnak a szervezetünkbe. Allergiát okozhatnak például bizonyos gyümölcsök is.

Tipikus allergének:

• növényi anyagok (virágok, fák, füvek pollenjei)

• állati anyagok (szőrök, méh, szúnyog, pókméreg, poratka)

• élelmiszerek

• fémek (nikkel, króm)

• kémiai anyagok (élelmiszer-adalékok, tartósítószerek, permetszerek)

Magyarországon egyre több az allergiás beteg, és sajnos egyre hosszabb az allergiaszezon is (tízévenként három-öt nappal növekszik), aminek szakértők szerint a klímaváltozás az oka. A legtöbben a parlagfű pollenjére érzékenyek – mintegy másfél millió ember. Hazánk a „közepesen fertőzött” európai területek közé tartozik. Érdekes módon a nagyvárosokban mindig több a beteg, mint vidéken, mert sajnos ezen az állapoton a közlekedésből származó kén- és nitrogénvegyületek súlyosbítanak.

Ha te is tünethordozó vagy, ahhoz, hogy jobban légy, először is tisztában kell lenned vele, hogy pontosan mivel állsz szemben – ebben segít az allergiavizsgálat.

Ma már egy vérvételből megállapítható, melyek azok a környezetünkben lévő anyagok, amelyekre allergiás antitestképzéssel válaszolhat a szervezetünk. A néhány (20-40) paramétert tartalmazó allergiapanelek, vagyis tesztek mellett ma már olyanok is elérhetők, amelyek száz vagy akár kétszáz allergénnel szembeni antitestképzést vizsgálnak. A teszten túl mindenképp konzultálj allergológussal!

Az időzítésen is sok múlik. A betegek többsége a szezon csúcsán megy orvoshoz, amikor a legnehezebben elviselhetők a tünetek, de ebben az időszakban nem jó bőrtesztet végezni, hatékonyabb a vérvizsgálat, amely az immunglobulin-E-termelésre koncentrál.

Bizonyított nyírfapollen-allergia (légúti allergiák esetében például: nyírfa, parlagfű, fekete üröm, réti komócsin, háziporatka váltja ki) esetében segítség, ha molekuláris allergiavizsgálat is készül. Ez a ma használt egyik legmodernebb eljárás, amelynek segítségével elkülöníthetővé válik a fokozott és az enyhébb tüneteket okozó allergia, valamint elkülöníthetők a keresztallergiák is.

De mit lehet tenni, ha megvan a kiváltó ok? Aki porra vagy állatszőrre érzékeny, kedvezőbb helyzetben van, hiszen ezeket könnyebb eltávolítani a környezetből. A pollenek ellen már nehezebb harcolni, hiszen ezek a bosszantó mikroanyagok mindenütt ott vannak, még a zárt helyiségek levegőjébe is bejutnak – ekkor lehet esetleg immunterápiával próbálkozni.

Végleges megoldás?

Az immunterápia az a kezelési mód, amellyel jelenleg a legjobb hatást lehet elérni. A lényege, hogy az allergiakeltő anyagot kis mennyiségben adagolja, így a szervezet képes hozzászokni, mire beköszönt a szezon, és már a nagyobb dózis sem zavarja. Ezzel lényegében rákényszerítik az immunrendszert arra, hogy megtanulja tünetek nélkül elviselni a helyzetet. A legtöbben egy három-öt éves kúra után nyolc-tizenkét évig is jól vannak, és a második évben már a tünetcsökkentő szereket (szteroidtartalmú orrspray, antihisztamin-tabletta vagy -szemcsepp) is elhagyhatják.

Fontos, hogy az új, korszerű hatóanyagok mind vénykötelesek. Persze ha recept nélküli szerekhez folyamodsz, akkor is kérd ki orvos tanácsát!

A SYNLAB vérvételi helyein most kedvezményesen elvégeztethetsz többféle vizsgálatot is!

Az akció 2019. augusztus 1-től szeptember 30-ig tart.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top