nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Vitaminhiány tünetei

5 tipikus tünet, ami azt mutatja, hogy valamilyen vitamin hiányzik a szervezetedből

A test üzeneteit komolyan kell venni, ha azt szeretnénk, hogy megfelelően működjön, úgyhogy különös figyelemmel kell lenni az egyes vitaminhiányok tüneteire.

A vitamindús, kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy jól működjön a szervezetünk. A gondosan összeállított étrend mellett persze kiegészítő vitaminkészítményeket is szedhetünk, főleg akkor, ha kiderül egy-egy tünetről, hogy valamilyen komoly vitaminhiányt jelez a szervezetünkben.

1. Töredezett haj, köröm

Ha a hajvégek feltűnően töredezettek, szétnyílnak, és ráadásul még a körmeink is gyengék, vékonyak, szíre-szóra beszakadnak, eltörnek, akkor könnyen lehet, hogy a biotin, azaz a B7-vitamin hiányzik a szervezetünkből. Ennek a vitaminhiánynak a jele lehet még az izomfájdalom, görcsök vagy épp a folyamatos bizsergés a kézben, lábban. A biotin pótlását a szakemberek javaslata alapján a következő ételek rendszeres fogyasztásával érhetjük el:

  • tojássárgája,
  • fehér húsok,
  • halak,
  • tejtermékek,
  • olajos magvak,
  • spenót,
  • brokkoli,
  • karfiol,
  • édesburgonya,
  • teljes kiőrlésű gabonák,
  • banán.

2. Sebes száj, repedezett szájszélek

Szörnyen kellemetlen, amikor bereped a szánk széle, ráadásul elég lassan is gyógyul, arról nem is beszélve, amikor belül lesz sebes a száj, ami még megnehezítheti a táplálkozást is. Egy tanulmány szerint a szájban található fekélyes sebesedés általában kevés vasat jelez a szervezetben, egy másik kutatás szerint pedig B1, B2 és B6 vitaminok hiányára is utalhat. A repedezett szájszélek esetében először dehidratáltságra kell gondolni, de ennek hátterében is állhat vas- és B-vitaminhiány.

Ahogy minden vitaminpótlás esetében, elsősorban az étrendben tett változtatásokkal érdemes próbálkozni, mert igazán hosszú távú megoldást az egészséges életmód hozhat, de természetesen a patikában kapható vitaminokkal is pótolhatjuk a hiányt a szervezetünkben – vagy akár kombinálhatjuk is ezt a két megoldást. A vas pótlására a szakemberek szerint a szárnyasok, halak, hüvelyesek, zöld leveles zöldségek, olajos magvak lehetnek például megfelelők, míg a B1, B2 és B6 vitaminraktárak feltöltésére alkalmasak többek között a teljes kiőrlésű gabonák, tojás, tejtermékek vagy a magas keményítő tartalmú zöldségek, mint a burgonya, édesburgonya, sütőtök, cékla, csicsóka, száraz hüvelyesek (fejtett bab, lencse, vöröslencse, csicseriborsó).

3. Vérző fogíny

Olykor csupán annyi a vérző fogíny oka, hogy erősen mostuk meg a fogunkat, ilyen esetben nem is kell aggódni miatta, ám ha rendszeresen vérzik, még akkor is, amikor nem sikáljuk meg a fogkefével, akkor gyanakodhatunk a kevés C-vitaminra a szervezetünkben. A C-vitaminnak márpedig fontos szerepe van a sebgyógyulásban és az immunrendszer működésében, úgyhogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül a hiányára utaló tüneteket. Mivel a testünk nem képes arra, hogy előállítsa ezt a vitamint, így az étrendünkben kell nagyon figyelni rá, hogy megfelelő mennyiségű gyümölccsel és zöldséggel támogassuk a szervezetünket ebből a szempontból is.

Szintén a C-vitaminhiányra utaló jel lehet az is, ha könnyen lilulnak a zúzódások, nehezen gyógyulnak a sebek, nagyon kiszárad a bőrünk vagy gyakran elered az orrunk vére. A C-vitamin hiányának olyan komoly következményei is lehetnek, mint például az immunrendszer állapotának romlása, izomgyengeség, sőt, akár még a letargia is utolérhet minket miatta.

4. Hajhullás

A nők és férfiak rémálma, a hajhullás is utalhat vitaminhiányra. Mivel nagyon gyakori tünet, ezért nehezen megállapítható, hogy pontosan mi okozza, hiszen egy bizonyos kor felett (50 év) már természetes hajhullásról is szó lehet. Ám ha a vitaminhiányt keressük, akkor a következőkben kell kutakodni a hajhullás esetén:

Vas: A túl kevés vas a szervezeteben okozhat hajhullást, az elsők között kell nézetni egy vas-szintet egy laborvizsgálatban.
Cink: A cinknek kiemelten fontos szerepe van az anyagcsere-folyamatok helyes lezajlásában, a hiánya miatt felléphet hajhullás is többek között.
B3-vitamin: A haj egészségéért felelős vitamin, ha pedig hiány keletkezik belőle, akár csomókban is hullathatjuk a hajunkat miatta.
Biotin (B7-vitamin): A biotin pótlásában sokat segíthetnek az első pontban felsorolt élelmiszerek.

Segítsd a szervezetedet változatos táplálkozással, hogy minden vitaminhoz hozzájusson. (Infografika: Leéb Ádám)

Segítsd a szervezetedet változatos táplálkozással, hogy minden vitaminhoz hozzájusson (Infografika: Leéb Ádám)

Fontos tudni, hogy a súlyos vashiány vérszegénységet okozhat, ami az egész szervezetre ható problémákhoz is vezethet, ezért vashiány gyanúja esetén mindenképp menjünk el laborvizsgálatra, majd az eredménnyel egy orvoshoz, mert lehet, hogy komolyabb vaspótlásra lesz szükségünk, amit nem biztos, hogy fedezni tudnak az étrendbeli változtatások.

Derítsd ki a hajhullás okait!

Végeztess teljes körű kivizsgálást, ha állandósul a hajhullás, mert a probléma olyan szerteágazó, hogy csak részben vizsgálható laboratóriumi módszerekkel, ezért szükség lehet célzottabb vizsgálatokra is az eredmény érdekében.

5. Nyugtalan láb szindróma

A nyugtalan láb szindróma (restless leg syndrome – RLS) egy alvászavarok területén fellépő tünetegyüttes, ami általában az ember 20-as éveiben kezdődik, és romlik tovább egészen 50-60 éves korig. A tünetek között kellemetlen zsibbadás, égető érzés jelentkezik elalvás előtt, a betegek beszámolói alapján éjfél és egy óra között a legerősebben. Ez a zsibbadás arra kényszerítheti a beteget, hogy állandó mozgásban tartsa a lábát nappal is, innen ered a szindróma neve.

A diagnózishoz mindenképp orvosra van szükség, de a kutatások alapján sokat tehetünk az állapotunk javulásáért azzal is, ha a vasat és a magnéziumot pótoljuk a szervezetünkben, mert utalhat ezek hiányára is ez a probléma. Magas vastartalmú ételek például: máj, búzapehely, tökmag, szezámmag, hüvelyesek, lenmag, quinoa, pisztácia. Magnéziumban pedig a következő ételek bővelkednek: klorofillban gazdag levélzöldségek (spenót, sóska, kelkáposzta, mángold), olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyes növények, banán, avokádó, étcsokoládé.

Ha az étrendünket helyesen állítjuk össze és rendszeresen elmegyünk laborvizsgálatra, hogy kiderüljön még időben, ha a szervezetünkben hiány lépne fel, akkor mindent megtettünk azért, hogy egészségesen éljük az életünket.

Az egészséges életmód:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top