nlc.hu
Szűrd ki cikkek

A szokásokon múlik az életminőség

„Csodálatos élmény egy sokkal egészségesebb testben élni tovább”

A szokásaid határozzák meg az egész életedet, ha megváltoztatod valamelyiket, láncreakciót indíthatsz el az egészséges életmódhoz vezető úton. Ezt bizonyítja Ági példája is.

Az egészséges életmód alapja a mozgás, a helyes táplálkozás és sok esetben a diéta. Mielőtt elkezdjük új, a réginél egészségesebb életvitelünket, mindenképp érdemes teljes vérképet csináltatnunk. A vérvizsgálat segít felmérni, hogy van-e olyan ásványi anyag és vitamin, amelyekből hiányt szenved a szervezetünk. Ezek pótlására, szinten tartására ugyanis mindenképp érdemes odafigyelnünk új életmódunkkal együtt járó étrendünk összeállításánál. Szerencsére azonban az egészséges életmódot általában nem egyik napról a másikra vezetjük be az életünkben, hanem szépen, fokozatosan változtatunk a szokásainkon, így jutunk el végül odáig, hogy már minden percben képesek leszünk jó döntéseket hozni és az új szokásaink mentén egészségesebben étkezni.

Apróságnak tűnik, de nagy hatása lehet

Ágnes mesélt a saját példáján keresztül arról, hogy változott meg az élete csupán attól, hogy minden reggel tíz percet szánt egy rövid nyújtógyakorlatra: „Apró változtatás volt, hogy reggelente elkezdtem nyújtani, és igazából nem is volt vele túl sok célom, csak a home office miatt nem esett jól, hogy kimaradt a reggeli nagy séta a munkahelyemre. Így alakult, hogy

tízperces nyújtásokat kerestem a Youtube-on, ami oda vezetett, hogy ma már napi egy órát mindenképpen tornázom, lefogytam tíz kilót és sokkal egészségesebben étkezem.

Egyszerűen ezzel a kis szokással, hogy bevezettem a reggeli nyújtást, rájöttem egy idő után, mennyire jólesik a mozgás és milyen nagy örömmel várom ezeket a tíz perceket. Ezért kezdtem el esténként is tornázni, amiből az lett, hogy csatlakoztam egy online kihíváshoz, melyben a napi 60 perces edzést együtt végeztük a többiekkel Zoomon, ez pedig olyan örömet adott, hogy ma már elképzelhetetlen a mozgás nélkül az életem.

Az egészséges étrend is a mozgásnak köszönhető: elkezdtem kívánni a könnyebb összetevőket, sok zöldséget, gyümölcsöt ettem, úgy válogattam össze az ételeket, hogy figyeltem a testem igényeire. Mindezek együttes hatására egyszer csak tíz kilóval könnyebben, fittebben álltam a tükör előtt, és el sem hittem, hogy magamat látom. Én, aki addig imádtam a gyorséttermi ételeket és ha választani kellett, biztos, hogy egy jó mozi mellett döntöttem a mozgással szemben! Csodálatos élmény egy sokkal egészségesebb testben élni tovább.”

A szokásaid meghatározzák az életedet

Ágnes példája nem egyedülálló, ha a saját életünkre visszatekintünk, akkor is láthatjuk, hogyan formálják az egészségünkkel, életmódunkkal kapcsolatos döntéseinket a szokásaink, napi rutinunk és az ételekhez való hozzáállásunk. Charles Duhigg, a New York Times díjnyertes újságírója A szokás hatalma című könyvében nagyon egyértelműen megfogalmazza, hogyan irányítanak mindenkit a szokások:

A szokásaink sokkal jobban befolyásolják az életünket, mint gondolnánk, valójában annyira erősek, hogy az agyunk minden másnál jobban ragaszkodik hozzájuk, és még a józan észt is hajlandóak vagyunk feláldozni a kedvükért.

(…) Nap mint nap hozunk döntéseket, melyek egy jól átgondolt döntési folyamat eredményének tűnnek, pedig nem azok. Csupán szokások. Bár egyes szokásoknak viszonylag kis jelentősége van, az étel, amit megeszünk, a szavak, melyeket gyermekünknek mondunk esténként, hogy mikor spórolunk vagy költekezünk, hogy milyen gyakran mozgunk, hogy hogyan rendezzük a gondolatainkat és miként szervezzük a munkánkat, mind-mind óriási hatással vannak az egészségünkre, a hatékonyságunkra, az anyagi biztonságunkra és persze a boldogságunkra.”

A szokásaid határozzák meg az életedet

A szokásokon múlik az életminőség (Kép: Unsplash)

A könyvben leírt példák szerint a felnőttekre és gyerekekre egyaránt óriási hatással van az, ha az életük egy-egy aprónak tűnő, ám kulcsfontosságú területén vezetnek be új szokásokat: „Nem arról van szó, hogy a közösen elfogyasztott vacsora vagy a takaros ágy az oka a jobb jegyeknek vagy a kevésbé esztelen költekezésnek, mégis, az első apró változtatások valahogy láncreakciót indítanak el, ami elősegíti a helyes szokások megragadását. Ha kulcsszokások megváltoztatására vagy kialakítására összpontosítunk, széles körű változásokat idézhetünk elő, a kulcsszokások azonosítása azonban nem mindig egyszerű. Ahhoz, hogy megtaláljuk őket, tudnunk kell, hol keressük. A kulcsszokások felderítése bizonyos jellemzők felkutatását jelenti. A kulcsszokások a szakirodalomban »kis győzelmeknek« nevezett sikereket kínálnak, amelyek új keretek kialakításával segítik, hogy más szokások is gyökeret verhessenek, és egyfajta kultúrát honosítanak meg, amelyben a változás vírusszerűen terjed tovább.”

Milyen szokások kellenek az egészséges étrendhez?

Ahhoz, hogy egészségesebb döntéseket hozzunk az étkezések terén, az kell, hogy megváltoztassuk az étellel kapcsolatos szokásainkat. A fő cél az, hogy az étel az élet természetes velejárója legyen, ne pedig fogyókúrás ellenség vagy vigasztaló barát a magányos estéken. A szokásaink megváltoztatásával elérhetjük, hogy az étel a helyére kerüljön és gondolkodás nélkül egészséges fajtát válasszunk belőle, mert a motivációnk az lesz, hogy szeretettel gondoskodjunk a testünkről és lelkünkről, amihez az is hozzátartozik, hogy körültekintően választjuk ki az ételeket, melyekkel tápláljuk magunkat.

Dr. Danielle Keenan-Miller kutató-pszichológus tanácsa alapján a következő három területen kell a szokásainkon változtatnunk, hogy jobb legyen az ételekkel a kapcsolatunk és egészségesebb döntéseket hozzunk a saját érdekünkben.

1. Ne vonj meg magadtól ételcsoportokat!

A szakember szerint a legtöbb esetben azért nem működnek a szigorú diéták és étrendbeli előírások, mert megvonunk magunktól fontos ételcsoportokat, ami miatt a végén kontrollálatlan evésbe torkollik a sok megvonás. Inkább azt javasolja, hogy kövessük azt az irányt, miszerint minden étel fogyasztható ésszel és mértékkel. Figyeljük a testünk jelzéseit, ne együnk többet csak azért, mert a szemünk kívánja, és ha csak ennyit teszünk, már sokkal egészségesebben fogunk étkezni.

2. Egyél rendszeresen!

Ahhoz, hogy elkerüljük a nassolást és a falásrohamokat, az kell, hogy rászokjunk a rendszeres evésre. Bizony, ez is csak szokás kérdése, hogy napjában nem kétszer eszünk nagy adagokat és összevissza, hanem többször keveset, okosan összeállított ételeket. A napi rutinban érdemes rögzíteni a főzést is egy fix időpontban, amikor másnapra a kis étkezésekhez (tízórai, uzsonna) is dobozolhatjuk a gyümölcsöket, zöldségeket, olajos magvakat. Vegyük át az irányítást az étkezések felett, mert a tudatos evéssel sokkal egészségesebb döntéseket tudunk majd hozni a saját érdekünkben.

3. Szánj időt a barátaidra!

Látszólag kevés köze van az egészséges étrendhez, ám mégis a kulcsfontosságú szokások közé tartozik, hogy mennyire adunk időt magunknak a számunkra fontos emberekkel való minőségi időtöltésre.

A szociális buborékunk az, ami lelki nehézségek, testi betegségek esetén is megtart és felemel, a szeretteink, barátaink nélkül bizonytalanabb lábakon állunk a világban, márpedig, ha nem érezzük biztonságban magunkat, akkor hajlamosabbá válunk arra, hogy egészségtelen ételekkel vigasztaljuk a lelkünket.

Ahhoz, hogy egészségesen együnk, szükségünk van a családi és baráti támogató közegre, amelyre minden esetben támaszkodhatunk.

Mozogj sokat!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top