nlc.hu
Lendülj formába

5 tanács a mozgásért

5 tipp, hogy rávedd magad mindennap a mozgásra

A testmozgásra nemcsak a fogyás, hanem a testi-lelki egészséged miatt is érdemes rászokni.

A testmozgásnak elég rossz a reklámja, valahol az általános iskolai testnevelés órákon rögzül az agyunkban úgy az edzés, mint a szenvedések netovábbja. Mert izzadunk, fáj tőle az izmunk és még nem is heverészhetünk közben a kanapén. A testmozgásról sok negatív mentális kép él a fejünkben, melyeket le kell küzdeni annak érdekében, hogy mindennap átmozgassuk a testünket.

Christina Pierpaoli Parker klinikai szakpszichológus szerint is a gyerekkori élmények határozzák meg a felnőttkori mozgáshoz való hozzáállásunkat. Ha nem szerettük meg gyerekként az edzést, akkor felnőttként nehezebben vesszük rá magunkat, hogy rendszeresen mozogjunk. De azért nem lehetetlen küldetés, a szakember öt tippet ad, hogy hozzászoktassuk magunkat a mindennapos testmozgáshoz.

A mozgás hatásai

A rendszeres testmozgás növeli a stressztűrő képességet, jobban alszunk tőle, jó hatással van a szívünkre, oldja a szorongást, fokozza az állóképességet, jó hatással van a csontok egészségére és a szervezet anyagcseréjére.

1. A megfelelő mozgás

A rendszeres testmozgás egyik titka, hogy meg kell találni azt a mozgásfajtát, amit valóban örömmel tudunk végezni. Ez a keresgélés beletelhet egy kis időbe, de megéri kipróbálni többféle edzést is, mielőtt valamelyik mellett letennénk a voksunkat, mert úgy működik az agyunk, hogy a kisebb ellenállás felé megy, amikor dönteni kell, azaz ha nem szeretjük az adott mozgásformát, akkor többször fogunk úgy dönteni, hogy inkább maradunk a kanapén edzés helyett. Úgy tudjuk magunkat rászoktatni a rendszeres mozgásra, ha szeretjük az edzéseket, és nem kínlódunk mozgás közben.

2. Tervezés és ütemezés

Ahhoz, hogy sikeres legyen a mozgás rendszeresítése, szükségünk lesz egy alapos ütemezésre. Ne azt fogadjuk meg, hogy mindennap elmegyünk futni, hanem pontosan írjuk fel magunknak, hogy melyik napokon, hány órától, mennyi időn keresztül fogunk edzeni. Ha ugyanis létre akarunk hozni egy új szokást – jelen esetben a testmozgást –, akkor azt ugyanabban az időpontban kell rendszeresen ismételni, hogy napi rutin váljon belőle.

Ezt kell tenned, hogy rendszeresen mozogj

Az otthoni edzéshez legyenek kéznél az eszközök (Kép: Getty Images)

3. A célkitűzés

A kudarc melegágya az, ha nem reális célokat tűzünk ki magunk elé. Nem fogjuk két hónap alatt edzéssel eltüntetni az összes zsírt a testünkről, vagy épp lefutni a maratont, inkább maradjunk a valóság talaján, és találjunk ki olyan célokat, amiket tényleg el is lehet érni rövid időn belül. Például ne legyen az a cél, hogy naponta másfél órát fogunk edzeni, mert ez a nulláról eleve kudarcra lesz ítélve, kezdjük inkább kicsiben, és tűzzük ki magunk elé, hogy az első hónapban minden nap 15 percet mozgunk. És ne felejtsük el megjutalmazni magunkat, ha sikerül teljesíteni egy célunkat.

4. Nevezzük át!

A szakember szerint sok esetben az a probléma, hogy az edzés szóhoz túl sok negatív kép kapcsolódik a fejünkben. Megjelennek a lelki szemeink előtt a konditermek gépei vagy a borzasztó nehéznek tűnő gyakorlatok az edzésvideókból, és máris megfutamodunk. Ha viszont megváltoztatjuk azt, amit a fejünkben társítunk a mozgáshoz, jó érzéseket, örömet, felszabadultságot adunk hozzá, akkor majd szívesebben állunk neki a napi edzésnek.

5. Minden eszköz legyen kéznél

Mivel mostanában leginkább az otthonunkban tudunk edzeni, ezért úgy kell berendezni a környezetünket, hogy az megfelelő legyen a rendszeres testmozgáshoz. Nem kell persze átalakítani a nappalit konditeremmé, csak érdemes egy jól hozzáférhető, mindig szem előtt lévő helyen tárolni az edzéshez szükséges holmikat. Ha ugyanis nagyon nehéz elővenni a súlyokat, gumiszalagokat, egyéb eszközöket, akkor nehezebben is vesszük rá magunkat a mozgásra. Másrészt pedig, ha mindig szem előtt vannak a edzéshez szükséges holmik, akkor állandóan emlékeztetnek arra, hogy itt az ideje egy kis testmozgásnak, amihez ide kattintva találsz remek edzéstippeket.

Egészséges étrend:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top