Életmód

7 lépés, amivel rászoktathatod magad a testmozgásra

Ha lenne egy tabletta, ami normalizálja a testsúlyod, megelőz egy csomó betegséget, és jókedved is lesz tőle, bevennéd? Ez a tabletta a testmozgás.

Azonnal csilliárdokat lehetne keresni azzal, ha a testmozgás minden előnyét belezsúfolnák egy tablettába, még reklámra sem kellene költeni, annyi jó hatása van. Csak a PR rossz körülötte, mert valahogy csak a nehézséget látjuk benne, hogy izzadni kell, fáj utána az embernek az összes izma, és még fel is kell hozzá állni a kanapéról. Ha az összes mentális képünk az edzésről negatív a fejünkben, akkor nem fogunk mozogni, hiszen ki menetel szántszándékkal bele a szenvedés közepébe, ugye.

Christina Pierpaoli Parker klinikai szakpszichológus szerint ott van a kutya elásva, hogy ezeket a negatív mentális képeket már gyerekkorunkban belénk táplálták a rossz emlékű általános iskolai testnevelésórákon, amikor ordított velünk a tanár, mert nem bírtunk felmászni a kötélre. Ha pedig valaki nem szerette meg a testmozgást gyerekkorában, akkor felnőttként már sokkal nehezebben kap rá az ízére, és megfosztja magát attól a rengeteg és szükséges jó hatástól, amivel jár.

A szakember hét lépést javasol ahhoz, hogy a fejünkben megváltoztassuk a negatív asszociációkat a mozgásról, és rászoktassuk magunkat a rendszeres és örömteli testmozgásra.

1. Használj más szót!

Ne edzésként gondolj rá, mert arról könnyen a nagy, nehéz edzőtermi gépek, ijesztő, kivitelezhetetlennek tűnő gyakorlatok juthatnak eszedbe. Mondd azt magadnak helyette, hogy testmozgás. Ha megváltoztatod a fejedben a történetet, amit mondasz magadnak a mozgásról, akkor megváltozik az is, ahogy érzel vele kapcsolatban. Ha pedig jó érzéseket társítasz a mozgáshoz, akkor minél gyakrabban meg akarod majd ismételni.

2. Találd meg a megfelelő mozgásformát!

Keress kitartóan, hogy mi az, amit tényleg szívesen csinálsz. Mert ha nem szereted vagy nem tudod elvégezni az adott mozgásformát, akkor hamar fel fogod adni, ez ilyen egyszerű. Az ember agya úgy működik, hogy mindig a kisebb ellenállás felé akar menni, ezért elengedhetetlen, hogy azt a mozgást válaszd, ami örömmel tölt el. Ne hallgass azokra, akik kárognak, és azt mondják, hogy a zumba semmit sem ér, és hogy hiába jógázol, azzal nem fogsz lefogyni. Nem a fogyás vagy a hatalmas izmok a cél, hanem hogy egészséges legyél, és ebben segít a rendszeres – bármilyen fajta – mozgás.

mozgás egészség szokás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

3. Reális célokat tűzz ki magad elé!

Ha például a futás mellett döntöttél, mert attól vagy boldog, akkor ne az legyen a célod, hogy két hónap alatt lefutod a maratont, mert az csúfos kudarccal végződhet. Mindig maradj a realitás talaján.

4. Készíts pontos tervet!

Amikor tervezed a mozgás időpontját, legyél minél pontosabb, ne azt mondd, hogy mindennap fogsz futni, hanem írd fel, hogy hétfő, szerda, péntek délután 5 és fél 6 között elmész futni. Mert automatikus szokást akarsz létrehozni, ahhoz pedig az kell, hogy rendszeresen ugyanabban az időpontban végezd a tevékenységet. Mint a gyerekeknél, ha rá akarod őket szoktatni a napi rutinra, úgy kell magaddal is csinálni a mozgással kapcsolatban.

5. Kezdd kicsiben!

Ne akarj rögtön másfél órát futni – zumbázni, jógázni, bármit csinálni –, hanem kezdd el úgy, hogy az annyira kevés idő legyen, hogy ne tudd róla magad lebeszélni azzal, hogy nincs rá időd. Legyen 10-15 perc az elején, aztán ahogy telik az idő, és szépen rászoksz a mozgásra, úgy emelheted az időtartamot vagy intenzitást.

6. Jutalmazd meg magad!

Ne felejtsd el azt sem, hogy meg kell ünnepelni a sikereket ahhoz, hogy a pozitív asszociációk kialakuljanak a fejedben. Tehát ha elvégezted az aznapra kitűzött 15 perc mozgást, akkor ne önostorozásba kezdj, hogy milyen béna vagy, mert nem bírtad fél óráig csinálni, hanem valami aprósággal jutalmazd meg magad. Lehetőleg ne édességgel.

7. Kitartás és ismétlés a siker kulcsa

A cél, hogy rutin legyen a mozgásból, amihez sok ismétlés kell. Az ismétléshez pedig kitartás szükséges. Nem elérhetetlen, meg tudod csinálni, főleg ha tudatosítod magadban, hogy nem a bikinitestért teszed, hanem mert a testednek és lelkednek is szüksége van a testmozgásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top