Életmód

Aki kövér, az ne akarjon divatozni edzés közben!

Nagy port kavart a hétvégén az internet bugyraiban, hogy a Nike a két éve piacra dobott plus size kollekcióhoz egy nagyobb méretű próbababát is kitett a kirakatba.

A Nike új plus size próbababája körül forrnak az indulatok, számomra teljesen érthetetlen módon felháborodtak az emberek, és összecsaptak a vékony vs. kövér vitában. Elhangzott például a pár nap alatt nagy karriert futó „zsírdisznó” kifejezés, mert aki zsírdisznó, az ne akarjon divatos, Nike cuccokban edzeni, az nem neki való.

Maradjon meg a bő macinacinál és két számmal nagyobb pólónál, ha kimerészkedik a lakásból futni, netán lemegy az edzőterembe, mert ha felveszi azt a tapadós plus size Nike edzőruhát, akkor vizuális környezetszennyezést követ el. Szegény tökéletes testű edzőtársak és random járókelők még a végén kitérnek a hitükből, ha látnak egy kibuggyanó hájat.

Tessék mondani, én már zsírdisznó vagyok?

Valószínűleg a 44-es ruhaméretemmel már én is a zsírdisznók közé tartozom, mert maximum ilyen méret lehet az elhíresült próbaba is. De ha végigmegyek az utcán, akkor nagyjából minden második nő 42-44-es méretű lehet, elég kevesen jönnek szembe modell-, kisportolt, tökéletes alakkal.

Nem azt mondom, hogy ez a jó, de el kell fogadni, hogy most egy ilyen világban élünk, ahol a túlsúly már sokkal gyakoribb, ami leginkább a technika vívmányainak és az elkényelmesedett életnek köszönhető. Ha viszont valaki edzőruhát húz, akkor annak inkább örülni kellene, nem virtuálisan letépni róla, mert legalább valamit akar tenni az egészségért és a túlsúly ellen.

Fogyjon le, aztán divatozzon!

Az a vád is érte a Nike-t, hogy ezzel a plus size próbababával normalizálni akarják a túlsúlyt és elhízást, mert ha a kövér nők is gond nélkül kapnak magukra ruhát, akkor nem lesz motivációjuk arra, hogy lefogyjanak. Hát, ennél nagyobb badarságot is rég olvastam már.

tulsúly mozgás edzőruha nike

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Egyrészt: senki sem tudhatja, mi áll a másik túlsúlya mögött. Az egyiknek hormonkezelés – mint például nekem –, a másiknak pajzsmirigyprobléma, a harmadik szeret hamburgert enni, a negyedik sosem futott, maximum a busz után, az ötödiket trauma érte gyerekkorában, és az evésbe menekül… ezer meg egy oka lehet annak, hogy valaki túlsúlyos, de az az egy biztos, hogy egyedül az ő dolga, hogy mihez kezd vele. Nem kell rákényszeríteni a fogyásra, és főleg nem kell diszkriminálni a nagy feneke miatt. Ki tudja, az is lehet, hogy jól érzi magát a 48-as bőrében?

Ha viszont le akar fogyni, akkor miért kellene elvenni tőle azt a lehetőséget, hogy olyan cuccban menjen edzeni, ami segít neki élvezni a testmozgást?

Mert azt ugye mindenki tudja, hogy ezek az edzőruhák nemcsak divatozásra vannak, hanem olyan anyagból készülnek, olyan a kialakításuk, hogy segítenek a mozgásban, szellőznek, kevésbé izzadunk bennük, mint a ló, kényelmesek, és még nem is érezzük magunkat benne úgy, hogy ciki megjelenni az edzőteremben.

Miért ne mehetne akármilyen ruhában a plus size méretű nő mozogni? Miért ne érezhetné jól magát mozgás közben? És ha pont ez viszi sikerre a fogyását és hogy egészségesebb legyen? Kinek fáj ez, és miért?

A zsírdisznók is emberek

Bármilyen furcsa is lehet ezt hallani, de mi, zsírdisznók is emberek vagyunk. Van háj a testünkön valamilyen okból, közben viszont belül van lelkünk, vannak álmaink és céljaink, amikért megdolgozunk ugyanúgy, mint vékonyabb társaink. Általában kicsit kevesebb önbizalommal rendelkezünk pont a külsőnk miatt, úgyhogy nem hiányzik, hogy trollok zsírdisznózzanak az interneten, csak mert a mozgáshoz végre nekünk is gyártanak ruhákat.

A megalázás helyett inkább arra lenne szükség, hogy olyan információkat adjunk át a túlsúlyos embereknek, amivel tudnak is kezdeni valamit. Hogy megismerjék a saját szervezetük működését, és hogy mi az az egészséges életmód, aminek aztán a mellékhatása az lenne, hogy normalizálódna a testsúlyuk.

Ebbe pedig beletartozik a mozgás is, de meg kell tanítani az embereknek, hogyan csinálják helyesen, hogy ne ártsanak maguknak, ne éhezzenek a fogyásért, és a nekik, súlyuknak megfelelő mozgásformát építsék be a mindennapokba. És ha akarják, akkor igenis Nike ruhában mozogjanak, mert kinek mi köze hozzá, mit viselnek magukon. Ha a sok okoskodás és zsírdisznózás helyett ilyen információkkal látnák el egymást a kommentelők, máris egy jobb világban élhetnénk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top