nlc.hu
Életmód

Petíció az esemény utáni tabletta vénykötelezettségének eltörlésére

Közel húszezren kérik: ne kelljen vény az esemény utáni tablettához

A Patent Egyesület petícióját, hogy recept nélkül legyen kapható az esemény utáni tabletta Magyarországon egy nap alatt húszezren írták alá.

A női érdekvédelemmel foglalkozó Patent Egyesület szerda este petíciót indított annak érdekében, hogy a kormányzat törölje el az esemény utáni tabletta vényhez kötöttségét. Kezdeményezésüket csütörtök estig több mint 19 ezren írták alá – látható a Patent Facebook-oldalán.

Egy külföldi diáklánynak nemrég nem írta fel

egy ügyeletes orvos az esemény utáni fogamzásgátlót, mondván: „nem fog hozzájárulni egy abortuszhoz” – írta a Telex. A Patent szerint döbbenetes, hogy Magyarországon praktizálhat olyan orvos, akik nem tudja, mi a különbség a sürgősségi fogamzásgátlás és a terhesség megszakítás között. Az egyesület követeli, hogy

 

az egészségügyi dolgozók korszerű képzést kapjanak

a női reprodukcióról és legyen a kerettanterv része  a férfiak és nők egyenlőségét hangsúlyozó szexuális nevelés. Az EU-ban jelenleg nálunk és Lengyelországban vényköteles a sürgősségi fogamzásgátló, ám Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy szeretné recept nélkül elérhetővé tenni azt. Ezzel

hazánk maradna az egyetlen olyan tagállam

az Európai Unióban, ahol vény szükséges a tabletta kiváltásához. Az Európai Unió kilenc évvel ezelőtt ajánlotta tagállamai figyelmébe, hogy tegyék vény nélkül elérhetővé az esemény utáni tabletták 120 órás típusát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top