nlc.hu
Életmód

Tavaszi lódarázsinvázió

Lódarázsinvázió jöhet tavasszal

Óriási kárt okozhatnak ezek a ragadozó rovarok.

Az ázsiai lódarazsak problémája eddig csak a nyugat-európai méhészeket érintette, tavaly ősszel viszont Magyarországon is megjelent egy példány a méheket felfaló és az emberre is rátámadó invazív darazsakból: a Győr-Moson-Sopron megyei kistelepülésen, Kimlén fedezték fel. Mint a Blikk írja, akkor megtalálták a fészkét és elpusztították a kolóniát, ám félő, hogy nem csak Kimlén fordulhat elő ez a veszélyes darázs, amely ilyenkor faodúban, padlások réseiben, üveggyapotban megbújva várja a tavaszt.

A lapnak nyilatkozó Boros Tibor darázsirtó és méhrajbefogó szakember szerint túl későn találták meg a kimlei darázsfészket. Úgy véli, a kikelt királynők addigra már rég elhagyhatták a fészket és készen állnak arra, hogy idén tavasszal több ezer fős kolóniát alapítsanak.

ázsiai lódarázs

Így néz ki az ázsiai lódarázs – Fotó: iStock

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint a kimlei kolónia alapítóját – amely egy teherautó ponyváján kerülhetett Magyarországra – még idejében csípték el. “Az ázsiai darázs még nem jelent meg Ausztriában és a Csehországban, Szlovákiában sem. Van még néhány évünk” – jelentette ki.

Mindenesetre ha az ázsiai lódarazsak behatolnak egy-egy kaptárba, ott komoly mészárlásba kezdenek, ezzel pedig valóra válik a magyar méhészek rémálma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top