nlc.hu
Életmód

Erzsébet királyné, Sisi betegségei

Sokat szenvedett Sisi a halála előtt a legújabb bizonyítékok alapján

Olyan leveleket találtak, amit Sisi orvosa és udvarhölgye váltottak egymással. Egész érdekes kép rajzolódott ki a császárné egészségügyi problémáiról.

A legtöbben hajlamosak vagyunk Sisit az őt megformáló Romy Schneiderhez hasonlítani, aki szép volt, kecses és sugárzó. Bár az Osztrák-Magyar Monarchia császárnéjáról úgy tartják, hogy valóban az egyik legszebb asszony volt, pont a hiúsága okozta a vesztét is, mivel képtelen volt elfogadni az idő múlását.

Hiúság, Sisi a neved

Dr. Cornelia Oelwein történész szerint: „Sisi nem tudott megbirkózni az öregedéssel. Az 1860-as években már nem engedte magát fényképezni, és arcát ventilátorok és esernyők mögé rejtette, pedig akkor még csak 30 felett járt.” Még a közel 30 évvel későbbi fotója is ebből az időből való, az arcát csak egy kicsit idősebbnek retusálták rajta a „történelmi hűség” kedvéért.

Sisi portré

Fotó: Getty Images/clu

Minden alkalommal, amikor hajat mosott, 100 tojássárgájára volt szüksége, amit a környék gazdái gyűjtöttek be. Éjjel-nappal gyógyszerészek desztillálták a mosáshoz szükséges 100 liter vizet számára. Sisi festette a haját, ha pedig egyetlen szál is kihullott, az udvarhölgyeknek gyorsan el kellett rejteniük szem elől, különben hatalmas patáliát csapott…

A császárné a fiatalsága megőrzése érdekében bármit bevetett, amiről úgy gondolta, hogy hatásos, többek között arzént és sztrichnin fogyasztott, amelyek erősen mérgező hatásúak, mutattak rá a nemrég talált levelek, amelyek Sisi egyik udvarhölgye, és Bad Kissingen fürdővárosának egyik orvosa váltottak.

A császárné hat alkalommal járt itt személyesen kezelésen, utoljára nem sokkal a halála előtt. Dr. Alfred Sotier elkötelezetten próbálta segíteni az ország első nőjét, receptjei azonban nem feltétlenül voltak kifizetődőek. Dr. Oelwein szerint némelyiket egyszerűen csak homeopátiának neveznénk most, de olyanok is akadnak, amiket ma már betiltanának a mellékhatások miatt.

Ilyen például az úgynevezett Fowler-oldat, amely a rendkívül mérgező arzénsavas kálium-oldat másik neve, és többek között a fejfájásra írták fel neki, levendulavízben elkeverve. (Egyes források szerint ezt pszoriázis, azaz pikkelysömör alkalmazására is használták már egészen a 15. századtól kezdve.) Vagy mérgező sztrichninnel megtűzdelt tabletták, amelyeket Dr. Sotiert bélrendszeri lomhasága és étvágytalansága miatt írt fel a császárnénak.

Sisi udvarhölgye 1897. június 26-án ezt írta az orvosnak: „Felséged üdvözletét küldi, és azt mondja, hogy jóslatában igaza volt. Őfelsége most rettenetesen székrekedésben szenved.” Egy másik levelében pedig így számolt be: „Sajnos, kedves doktor úr, nem tudok semmi jót írni Őfelségéről. Felségünk még mindig nem teljesen mentes a pikkelysömörtől, amivel együtt született. A karja, és a válla – mint tudja – fáj, rettenetesen ég és viszket”.

Pikkelysömör ellen izommunka?

A császárné kórlapján, amit Bad Kissingeni archívumban találtak a levelekkel együtt, egy másik orvos neve is megtalálható. A svéd Gustav Zander fitneszeszközöket javasolt a fürdőorvosnak és rajta keresztül a császárnénak, hogy megerősítse bal alkar izmait. Dr. Sotier meg volt győződve arról, hogy „a vérszegénység, a gyengeség és étvágytalanság, valamint az extra lomha bélmozgás következményei is jelentősen javíthatók Zander készülékeivel, ivókúrával és zuhanyozással kombinálva.

Sisi az ajánlás hatására megalapította a régió első edzőtermét. Ezt azonban nem olyannak kell elképzelni, mint a jelenlegi fitneszstúdiókat. Egyetlen nehéz, öntöttvas készülékről volt szó, ami a város egyik szállodájában állt, és a történész szerint a császárnét lovaglóülésben helyezték rá, majd össze-vissza rázták, hogy stimulálják a beleit.

Miután azonban egy lesifotó készült róla, ahogyan a szálloda kertjében sétált férjével, nehezményezte a történteket. Miután a paparazzi elillant, és nem sikerült jogi útra sem terelnie az esetet, Erzsébet már nem szívesen töltötte az idejét a hotelben.

Sisi és Ferenc József

Az a bizonyos lesifotó (Fotó: Getty Images/ilbusca)

Alig néhány hónappal később, 1898. szeptember 10-én Luigi Lucheni olasz anarchista szíven szúrta a magyarok szeretett királynéját. Bár Erzsébet még saját lábán ment vissza a hajóra, ami a Genfi-tó partján állt, a fedélzeten rosszul lett, és eszméletét vesztette. Források szerint, ha időben kapott volna orvosi segítséget – és nem csak a partraszállás után – az élete még megmenthető lett volna.

Kórtörténetébe feljegyezték a gyilkos fegyverről készült rajzot, mint a halála kiváltó okát.

A levelek alapján készült Imperial & incognito: Sisi in Bad Kissingen c. kiállítás 2024. április 28-ig tekinthető meg a Obere Saline múzeumban, Bad Kissingenben.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top