nlc.hu
Életmód
Garantáltan meg fogsz lepődni – számold ki te is a vízlábnyomodat!

Garantáltan meg fogsz lepődni – számold ki te is a vízlábnyomodat!

Gondoltad volna, hogy az a ruha, amit viselsz, mintegy 20 ezer liter víz felhasználásával készülhetett el, vagy a boltban vásárolt kiló marhahús előállításához több mint 15 ezer liter vízre volt szükség?

Tudtad, hogy egyetlen mosogatáskor 80 liter vizet spórolhatsz, ha folyóvíz helyett mosogatógépet használsz?[1]. Gyurta Dani, Oroszlán Szonja és Borbás Marcsi is kipróbálta a már mindenki számára ingyenesen elérhető Finish vízlábnyom-kalkulátort, és bizony, születtek meglepő eredmények. A Pannon Egyetem kutatóinak közreműködésével elkészült fejlesztéssel most te is ellenőrizheted, hogy egy nap alatt átlagosan hány liter valós és virtuális vizet használsz el.

Garantáltan meg fogsz lepődni – számold ki te is a vízlábnyomodat!
Ezt nem gondoltam volna! Hihetetlen! – olimpiai bajnokunk, Gyurta Dani csak így kommentálta, amikor kikalkulálta a vízlábnyomát.

Van ok a meglepődésre, hiszen Magyarországon, személyenként átlagosan napi 7000-7500 liter vizet is elfogyasztunk, aminek azonban a közel 90 százaléka láthatatlan marad számunkra. [2] Egy négyfős család körülbelül 500-800 liter vizet folyat el a szokásos tevékenységeivel naponta, ez persze önmagában sem kevés. A többi azonban azokból a virtuális vízhasználati tényezőkből áll össze, amelyekre csak közvetetten van ráhatásunk: ide tartozik például a szolgáltatásokhoz és a termékek, élelmiszerek előállításához, szállításához szükséges vízigény.

Borbás Marcsi, a népszerű főzőműsor házigazdája különböző víztakarékos konyhai praktikákra hívta fel a figyelmet, ő például sosem önti ki a krumpli és a tészta főzővizét, hanem felhasználja egy új leves elkészítéséhez. Emellett mosogatógépet használ, mert ezzel alkalmanként 80 liter vizet is megtakarít a folyóvizes mosogatással szemben.

 
Hozzá hasonlóan Oroszlán Szonja színésznő is kerüli a mindennapokban a vízpocsékolást. Nem véletlenül biztat arra, hogy próbáljuk ki a Finish vízlábnyom-kalkulátort, hiszen a napi rutinok már kisebb változtatásával is sokat tehetünk a vízfogyasztásunk visszaszorításáért és ezzel az édesvízkészleteink megóvásáért.

Pár példa a virtuális vízfogyasztásra, mely befolyásolja a vízlábnyomunkat:

TERMÉK Vízlábnyom-érték (liter)
1 db autó gyártása 52 000 – 83 000
1 db okostelefon elkészítése 12 760
1 kg marhahús előállítása 15 414
4 szelet kenyér előállítása 120
1 liter palackozott víz előállítása 3

A Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ, Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ adatai alapján.

A gyerekek is tudhatják már, mi az a vízlábnyom

A jelenlegi vízfogyasztásunkkal a jövő generációit veszélyeztetjük. Ezért is fontos, hogy a gyerekek is minél előbb megismerkedjenek a vízlábnyomukkal, amelyet most a Kerekmese Lili meséjének segítségével meg is tehetnek:

Víztakarékos tanácsok az új évre:

  • Víztakarékos zuhanyrózsát, WC-tartályt (szürkevíz/dualflush), csapot használjunk.
  • Ne folyó víz mellett mosogassunk.
  • Kézi mosogatás helyett használjunk mosogatógépet.
  • A mosogatógépet csak akkor használjuk, ha tele van.
  • Ne folyóvíz mellett mosakodjunk.
  • Ügyeljünk, hogy ne csöpögjenek a csapok.
  • Kád használata helyett zuhanyozzunk.
  • Zöldségek, gyümölcsök tisztítását ne folyóvízzel végezzük.
  • Az elfolyatott vizet használjuk fel a növények öntözővizének.
Garantáltan meg fogsz lepődni – számold ki te is a vízlábnyomodat!
[1] Átlagos vízfogyasztás a kézi mosogatás esetén, egyetlen automatikus mosogatási ciklushoz képest. A Reckitt számára 2022-ben készített NielsenIQ felmérés szerint Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában az átlagos vízfogyasztás 96 liter. Egyes BOSCH mosogatógépek mindössze 6,7 l vizet használnak Eco 50 °C-os programon (pl. az SMS6ECI93E modell 60 cm-es méretben).

[2]
Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ, Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ adatai alapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top