nlc.hu
Életmód

Életmentő vízirendőrök

Ebédlőasztaltól rohant életet menteni két hős pesti rendőr

A Rákóczi hídnál esett bele az öt fokos Dunába egy fiatal nő.

Néhány percen múlt annak a fiatal nőnek az élete, aki a Rákóczi hídnál zuhant a Dunába január végén. Az erős sodrás és a fagypontnál alig melegebb víz miatt egy ilyen balesetet nem könnyű túlélni, két vízirendőr mégis megmentette az életét.

„A Kopaszi-gáti őrsünkön épp ebédszünetet tartottunk,

amikor három-négy ember dörömbölni kezdett az ajtón, és kiabáltak, hogy segítsünk, mert valaki beleesett a folyóba. Mondhatni én az emeletről a pizzával a számban, kollégám az ügyeletünkről rohant ki” – mesélte Jambrik Vivien rendőr törzsőrmester a budapesti rendőrök közösségi oldalán.

Ebédlőasztaltól rohant életet menteni két hős pesti rendőr

Másodpercekkel később már teljes felszerelésben ugrott a hajóba a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság párosa, rá pár percre pedig már partot is értek a szakszerűen melegítőfóliába és takaróba tekert, kihűlés közeli állapotba került nővel.

Alapvetően ez egy egyszerű mentés volt,

de amikor ilyen hideg a víz, az idő rengeteget számít. Akár 10 perc alatt is ki tud hűlni a vízben az emberi test, szóval nagyon fontos, hogy aki vízbe esik, az időben kapjon segítséget. A nőt a mostani esetnél körülbelül 300 méterre sodorta el a folyó, úszni sem tudott, ám volt egy nagy szerencséje. A télikabátja fenntartotta a vízen, éppen addig, amíg mi ki tudtuk húzni a vízből – beszélt a mentés részleteiről Szemők Miklós törzszászlós.

 

A 27 éves nőt a parton átadták a mentőknek,

akik kórházba szállították. Az életmentést a partról követték azok is, akik legelőször észrevették a balesetet és értesítették a vízirendőröket.

Vasárnap volt, januárhoz képest remek idő, így sokan kint voltak Kopaszi-gáton. Mire visszaértünk a partra, összegyűltek az emberek, és amikor látták, hogy sikerült az életmentés, akkor sokan tapsoltak, és látszott, hogy mindenki szurkolt, hogy sikerüljön a mentés. Nagyon jó volt, hogy szinte abban a pillanatban szóltak nekünk, amikor meglátták a bajt és ezzel párhuzamosan a segélyhívót is hívta valaki

– mondta Jambrik Vivien. Dr. Terdik Tamás rendőr vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya elismerésben és jutalomban részesítette az életmentő rendőrpárost.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top