Rettegésben tartotta beosztottjait az iskolaigazgató, „védelmi pénzt” szedett tőlük

F.C. | 2024. Február 15.
Összesen 10 ezer eurót zsarolt ki az állásukat féltő tanároktól.

Zsarolással vádolnak egy szlovák igazgatónőt. Olga K., a Kružlová község alapiskolájának igazgatónője 2012 és 2019 között arra kényszerítette négy beosztottját, hogy havonta adják le fizetésük egy részét – 150 eurót –, különben kirúgja őket – számolt be a parameter.sk.

Az egyik károsult elmondta, hogy a pénzt mindig levette a bankszámlájáról és tanúk nélkül, az igazgatói irodában adta neki át neki. Később tudta meg, hogy az ugyancsak az iskolában dolgozó lányának is rendszeresen le kell adnia a pénzösszeget. Amikor megesett, hogy elfelejtette átadni a pénzt, az igazgatónő figyelmeztette rá.

Bevallotta, azért engedett az igazgatónő zsarolásának, mert bizonytalanságban tartotta őt azzal, hogy csak közvetlenül az év kezdete előtt íratta vele alá a következő iskolaévre szóló szerződését, azaz tartott tőle, hogy elveszíti a munkáját.

Egy másik károsult esetében is ugyanez a forgatókönyv játszódott le: az igazgatónő hangsúlyozta, hogy ő segített neki munkát találni, ezért fair lenne a részéről, ha a fizetéséből minden hónapban 150 eurót a kezébe adna. A megzsarolt tanár ugyan furcsállta, de végül beleegyezett, mivel attól tartott, hogy ha nemet mond, akkor kirúgja őt. 

Az igazgatónő – aki összesen 10 ezer euróra tett így szert – tagadja a vádakat.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version