nlc.hu
Életmód

Mi volt a legjobb főzési tipp, amit valaha kaptál? – Az NLC-olvasói

A legjobb főzési tipp, amit valaha kaptál – Olvasóink jobbnál jobb válaszai következnek

Szívmelengető volt olvasni a hozzászólásaitokat: ezúttal az NLC olvasóinak válaszaiból szemezgettünk.

Rendszeresen felteszünk kérdéseket az NLC Facebook oldalán, kíváncsiak vagyunk a véleményetekre. Témától függően érkeznek a vicces, megható, elgondolkodtató vagy éppen informatív válaszok. Nemrég azt a kérdést tettük fel, hogy „Mi volt a legjobb főzési tipp, amit valaha kaptál?”, és az 1777 válasz érkezett.

Ezek közül válogattunk bölcsességeket, nosztalgikusat és konkrét konyhai fortélyokat is. Osszuk meg egymással a tudásunkat!

A hozzászólásokat helyesírási és nyelvhelyességi szempontok alapján szerkesztettük, a tartalmukat nem változtattuk meg.

„Ha annak főzöl, aki szeretsz, az étel mindig finom lesz!”

„Főzz szeretettel!”

„A nagymamám összes tippje az volt.”

„Csak neki kell állni, és menni fog.”

„Amit anyutól tanultam a konyhán szakácstanulóként.”

„Én: Mama, mennyi fűszer kell a levesbe?
Mama: Érzésre, drágám!
A legfinomabb leves készült!”

Anya és lánya együtt főz

Pillanatok, amikre emlékezni fogunk / Fotó: FG Trade, Getty Images

„Mindig csak szeretettel főz. Az az étel, ami szeretettel készül, sokkal jobb ízű.”

„Csak érzéssel, mit Gefühl!”

„Hogy örömmel is lehet.”

„Ne kapkodj!”

„Bonts ki egy finom vörösbort.”

Konyhai fortélyok, praktikák

“Az ebéd nem akkor van kész, amikor megfőtt, hanem akkor, ha a konyha úgy néz ki, mintha be se tetted volna a lábad.” (by Nagyi) És ez mindennél igazabb: akkor tanultál meg profin főzni, ha erre már rutinból figyelsz. Kuplerájban nincs értékelhető étel, mert csak a káoszra tudsz figyelni.”

„Anyukám mondta. Tanuljak meg paprikás krumplit főzni először. Ha azt jól megfőzöm, akkor minden más is menni fog. Mert a magyar konyha alapja a hagyma és a paprika. És rengeteg ételt hasonlóan kell főzni.”

„Üres konyhának bolond a szakácsnője!” – anyukám mondogatta.
Jelentése: Nem lehet ott jól főzni, ahol nincs megfelelő hozzávaló. Csak ott lehet jól gazdálkodni, ahol nem kell örökké a hiánnyal, a szükséggel küzdeni. A nélkülözés felőrli az ember idegeit, nyugalmát.”

Két generáció együtt süt

Két generáció a konyhában / Fotó: Cavan Images, Getty Images

„Sok jó ötletet adott Hargitai György mesterszakács! A menzáról jövő ötletek a legjobbak!”

„Mindent takarékon felforralás után… Sokáig…”

„Inkább legyen sótlan, mint sós, mert a sótlanon tudsz javítani, de a sóson nem.”

„Mindig mindent kóstolni, főzés közben! Így lesz finom az étel.”

„Édesbe pici sót, sósba pici édeset…”

„A cseréptál!”

Sólet római tálban

Szaftos sólet római tálban /
Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

„A sütőzacskó használata.”

„Hogy ne alufóliával takarjuk le a húst (stb.) sütéskor, hanem jól bevizezett sütőpapírral (összegyűrni a csap alatt, majd széthajtani a húson, betűrni a széleit. Működik, nem szárad ki alatta semmi. (Jamie Oliver)”

„Régebben még használtam rántást, akkor egyszerre megcsináltam egy nagyobb adagot, eltettem a hűtőbe, és azt használtam, ha rántani kellett. Nagyanyámtól tanultam.”

„Hogy habarásnál annyi kanál lisztet használjak, ahány liter étel készül a lábasban/fazékban.”

„Hagymát vízbe tenni, és nem fog könnyezni a szem.”

Hagymát pucoló, szeletelő nagyi

Boldog, aki sokszor láthatta a nagymamáját hagymát pucolni, szeletelni / Fotó: Juana Mari Moya, Getty Images

„Fokhagyma-pucolás előtt, pár másodpercre dobd be a mikróba.. Kiugrik a bőréből.”

„Ne sajnáld a hagymát a pörkölt alól, mert akkor lesz jó szaftos. A hagyma a lelke mindennek. Ja, és hogy a sütiknél a porcukor ápol és eltakar.”

„A megpirított hagymára tegyek egy mokkáskanál ecetet, főzzem benne egy kicsit, és utána tegyem rá a húst, pörköltnek. Epekímélő, és finomabb lesz.”

„A piskóta, amikor sül, nem szabad kinyitni a sütőt, mert különben összeesik. Forró rántást hideg, hideg rántást forró vízzel engedj fel! A krumplipürét forró tejjel kavard habosra! Húsleves, kocsonya akkor lesz átlátszó, tiszta, ha a legkisebb lángon főzöd, éppen csak gyöngyözzön! Öreg húst és száraz hüvelyeseket, ha főzöl, tegyél bele késhegynyi szódabikarbónát! Drága anyukámtól tanultam a konyha fortélyait!”

Konkrét ételek, receptek

„Kedvenc szomszédomtól: 1 darab babérlevél a húslevesbe. Fantasztikus plusz ízt ad neki (a végén kilopom belőle).”

„Csipetnyi lestyánt a húslevesbe. Anyukám kedvenc virágosától hallottam.”

„Szegfűszeg, szerecsendió, kis paradicsom a húslevesbe. Nekem ezek váltak be.”

„Egy darab szegfűszeget és egy késhegynyi szegfűborsot szoktam beletenni a húslevesbe, ezt egy receptkönyvben olvastam.”

„Én is teszek babérlevelet a húslevesbe, sőt egy csipet szerecsendiót, gyömbért és egy kiskanál majorannát is. Egyiket sem lehet külön érezni, de fantasztikus lesz a húsleves velük.”

Házi tyúkhúsleves

Házi tyúkhúsleves / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

„A grízgaluskához egy késhegynyi szódabikarbónát tegyek. Azóta sikerül a grízgaluska.
Nekem úgy van a recept, hogy tojásonként két kanál gríz, de az nekem mindig kevés, simán el szokott férni a 3 is (gondolom a régi kanalak nagyobbak voltak) és egy pici olajat teszek még bele.
Még esetleg, ha az segít: pár percet főzöd, majd lekapcsolod és 30-40 percet hagyod fedő alatt.”

„Kemény tojás főzés. Hideg vízzel indítás, fedő nélküli főzés, forrás kezdetétől három perc. Utána fedőt rá, és nem kell már főzni, csak a vízben hagyni hét percig. A sárgája is kemény lesz, de nem fullasztós állagú.”

„Marhapörköltbe egy kis vörösbor, és még el is lehet kortyolgatni!”

Vörösboros marhapörkölt előkészületek

Vörösboros marhapörkölt előkészületek /
Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó

„Ha nem puhul a marhahús, tegyek egy vasszöget mellé, s azzal főzzem tovább. Bele is tettem, majd ki is mertem a férjemnek a szöget, mivel elfelejtettem, hogy benne van a levesben.”

„Rántott csirkemell: nem kell bő olajban sütögetni, tepsiben kevés olajjal meglocsolva is nagyon finomra megsül – egyszerre.”

„Bármilyen rántott húst, zöldséget, fasírtot sütőben sütni! Ez nálam nagyon bevált, nem olajszagú az egész lakás, és nem kell mellette álldogálni!”

„Kis cukor a milánóiba, karamellt csináljak a párolt káposztának, a nokedlis tál hadd szikkadjon meg, kisöpröm, utána mosom el.”

„A hurka nem reped ki, ha szúrsz bele egy-két fogpiszkálót.”

Véres hurka krumplis körettel

Véres hurka, májas hurka! / Fotó: nobtis, Getty Images

„A spenót főzésének módja: besamel alappal.”

„Pörköltbe kóla. Amúgy tényleg finom.”

„Barátnőm a sonkát főzi kólában. Isteni finom.”

„Nos, a pacalt 2-3-szor ecetes vízben megáztatom, jól kimosom, majd hideg vízben átöblítem, majd szűrőkanálra teszem, hogy csöpögjön le róla a víz. 4-5 fej hagymát, 4-5 gerezd fokhagymát, 1-1 paprikát és paradicsomot aprítok, összeszelek, zsírban vagy olajban megdinsztelem, majd pirospaprika, pacal, víz, sóval, borssal, majorannával ízesítem, forrás után lassan rotyogtatom. Puhára főzöm. Én már próbáltam más húsfélét is tenni bele, de mi így natúran szeretjük, vagy főtt burgonyával, vagy kenyérrel tunkolva, uborkasalival. Azért mosom ki alaposan, mert közben szagolgatom, és akkor jó nekem, ha már nem érzem azt az erős pacalszagot. Hát, mondtam, hogy nem egy ördöngösség, minden a mosáson múlik, hogy ha fő, akkor a pörkölt illatát érezzük, és ne a pacal szagát.
Arra vigyázzon, hogy nehogy odakapjon, bő vízbe kell felrakni, ha elfogy róla, pótolni kell, és én, ha több a (vizes) szaftja, akkor fedő nélkül főzöm tovább, így szépen fincsi, sűrű szaftja lesz, azért bőséges, hogy legyen mit tunkolni.”

Körmös pacal

Körmös pacal / Fotó: Kiki, Nosalty Ételfotó

„Oldalas sütése. Összevágom, felöntöm vízzel, ellepje, dobok mellé fél fej fokhagymát és sót ízlés szerint. Hagyom főni, amíg fő a zsírja, kijön. Mikor elfőtte a vizét, akkor már nagyon figyelni kell. Itt kezdődik a sütés saját zsírján. Minden oldalát pirosra sütöd.
Ha kiszedted, hintsd meg vágott fokhagymával, és locsold le a maradék zsírjával, hogy ellepje a húst. Hidd el, nagyon finom lesz! Leginkább paradicsomos káposztával, de krumplipürével is isteni. Jó étvágyat.”

„A lecsóba a végefelé túrót főzni, nagyon különleges és finom. Sógornőm készítette egyszer így, ő lengyel.”

„Lecsót hagyma nélkül eltenni télire. Amikor kibontom, a frissen párolt hagymára öntöm, és mintha friss lenne. Sokkal gyorsabban elkészül így a tíz üvegnyi.”

„Én hagymával szoktam eltenni a lecsót, az üveg tetejére egy kis olajat öntök, hogy ne kapjon levegőt, és biztos elálljon. Télen csak megmelegítem és ráütöm a tojást.”

„Drága fogadott nővérkém tanácsai. Pl. a lecsóba tegyek egy késhegynyi fahéjat. És ez csak egy a sok közül. Köszönöm.”

Mikróban sütött krumpli

Alufóliában tilos! / Fotó: Medwether, Getty Images

„Mikróban pár perc alatt héjában sült krumpli.”

„A nokedlit, csipkedett tésztát mindig réteslisztből csináld, lányom! A tésztás edénybe tegyél egy marék sót, hideg vizet, könnyen kimosod utána!”

„Nokedliszaggatás kézzel, sokkal egyszerűbb és gyorsabb!”

„Ha kevés a tojás, a nokedlibe tegyünk egy kanál búzadarát. Magdi néni mondta, hogy régen így spóroltak, amikor drága volt. Lencsét soha ne takarjam le, úgy hamarabb megfő.”

„Paprikás krumpliba nokedli, anyósomtól kaptam a tippet, akit nagyon, nagyon szerettem.”

Magyaros Nokedli

Nokedli magyarosan / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó

„Fasírthúsba rakjak cukkinit. Imádom.”

„Még kiegészítheted nyers krumplival, amit lereszelsz a kis lyukú reszelőn.” (Az előző kérdésre érkezett válasz.)

„Az, hogy a tejberizst ne tejben kezdjem főzni… Sokkal hamarabb megpuhul a rizs, ha tej helyett kevés vízben teszem oda, és csak később öntöm hozzá a tejet. Ráadásul nem is sima tejet öntök hozzá, hanem elkeverek benne egy csomag pudingport. Nagyon finom!”

„Bögrével mérjem ki a rizst. (…) A bögrével egy a rizs, kettő a lé, legyen víz, húslé, fűszeres lé, csak az arány maradjon meg!”

„A rizsbe teszek egészben egy hagymát.”

„A szusihoz bármilyen kerek szemű rizs jó, és a rizsecetet nem forralom, csak összemelegítem sóval, cukorral, hagyom kihűlni. A legjobb szusikat esszük egy ideje!”

Otthon készített sushi

Sushi: otthon sem lehetetlen elkészíteni! / Fotó: AleksandarNakic, Getty Images

„Hogy a grízes tésztát hogyan kell jól elkészíteni! Olaj és minden nélkül kissé lepirítjuk a grízt, kifőzzük a tésztát, és hideg zuhany nélkül, csak szűrés után azonnal rá a gríz+olaj. Lefedve néhány perc alatt tökéletes lesz.”

„Hogy a pudingot mikróban csináljam. Azóta nincs bajom, hogy lekap a gázon.”

„Hogy ha kemény lesz a mézeskalács, tegyek mellé néhány szelet almát, és másnapra isteni puha lesz.”

„Madártejbe a tojásfehérje-habot mikróban főzöm ki.”

És végül..

„Hagyd a főzést inkább másra”

„Ne főzzek, pihenjek”

„A főzést hagyjam a férfiakra!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top