nlc.hu
Életmód

Haláleset egy étrendkiegészítőtől

Három éven át szedett egy étrendkiegészítőt, meghalt – csak most derült ki, hogy problémás a készítmény

Összesen 35 dobozzal vásárolt az évek alatt.
tabletta

Meghalt egy ember, feltehetően amiatt, hogy több éven át fogyasztotta a japán Kobayashi Pharmaceutical vállalat által gyártott koleszterincsökkentő hatású étrendkiegészítő készítményt – jelentette maga a vállalat. Az érintett, akiről semmilyen személyes adatot nem hoztak nyilvánosságra, nagyjából 3 éven át – 2021 áprilisa és 2024 februárja között – rendszeresen fogyasztotta a gyógyászati terméket, összesen 35 dobozzal vásárolt az évek alatt.

A vállalat vizsgálja az összefüggést az érintett halála és az étrendkiegészítő tartós fogyasztása között – írja az MTI.

Az étrendkiegészítő a beni-kodzsi nevű összetevőt is tartalmazza, amely egy vörösélesztő által erjesztett, majd porrá őrölt rizskészítmény. A fermentált rizspor gyakorta használatos a hagyományos ázsiai orvoslásban, a koleszterinszint csökkentésére, vagy szívelégtelenségek esetén alkalmazzák.

Az oszakai központú gyógyszergyártó vállalat szerint már több mint 70 ember került kórházba, miután fogyasztott a termékből. A vesével kapcsolatos panaszok és más egészségügyi problémák miatt érkezett bejelentések után a koleszterincsökkentő készítményből nagyjából 300 ezer doboznyi visszavonásra került további négy, a Kobayashi Parmaceutical által gyártott termék mellett.

A citrinin a bűnös

A vállalat pár nappal ezelőtt beismerte, hogy 13 embernél a termék fogyasztása miatt alakult ki veseelégtelenség vagy más egészségügyi rendellenesség.

Kínában a visszavont termékek online értékesítését felfüggesztették. A vörösélesztővel erjesztett rizs előállítása során mérgező citrinin szabadulhat föl, amely veseelégtelenséget, gombás vesebetegséget okozhat. A japán gyógyszergyár azonban tagadja, hogy termékeiben fellelhető lenne a citrinin.

Élelmiszerekben is lehet

A Kobayashi Parmaceutical 52 vállalatnak értékesítette a vörös rizsport, köztük élelmiszergyártóknak is, mindazonáltal a nagykereskedők és viszonteladók miatt akár több helyre is eljuthatott az alapanyag. A gyógyszergyártó felszólította a vele kapcsolatban álló vállalatokat, hogy vonják vissza a port tartalmazó termékeiket. Mivel a vörös fermentált rizsport ételszínezékként és ízesítőként is használják, így országszerte önkéntes alapon kiterjesztették a port tartalmazó élelmiszerek visszavonását.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top