Tavasz van, ilyenkor sokan amiatt mennek ki az erdőbe, hogy medvehagyma leveleket gyűjtsenek a főztjükhöz. Így tett az az alsó-ausztriai házaspár is, aki a Deutsch Wagram melletti erdőkben kutatott medvehagyma után, hogy főzzön belőle.
A levesük aztán el is készült – vesztükre, mert mindketten rosszul lettek az elfogyasztott méreganyagtól. A Bild szerint a házaspár március 11-én „ételmérgezés jeleivel” került kórházba. Állapotuk kezdetben stabil volt, majd romlani kezdett.
Néhány nappal később mindketten meghaltak.
A pár ott hibázta el, hogy az ártalmatlan medvehagyma helyett a súlyosan mérgező, kolhicin tartalmú őszi kikerics (Colchicum autumnale) leveleit szüretelték le. Ezt elfogyasztva már kettő-hat óra múlva jelentkeznek a mérgezés tünetei. Enyhébb lefolyású mérgezés esetén megúszható a dolog nyelési nehézségekkel és hányingerrel, súlyos mérgezés esetén azonban súlyos gyomor-bélrendszeri problémák, köztük véres hasmenés, illetve légzésbénulás vagy
keringési elégtelenség miatti halál is előfordul.
A medvehagyma az elmúlt években lett divatos fűszernövény Európa-szerte.
„Bár fokhagymás illata a medvehagyma jellegzetes vonása, a növényt gyakran összekeverik a mérgező gyöngyvirággal vagy az őszi kikericcsel”
– mondta a lap által megszólaltatott szakértő, Dr. Andreas Hensel.
Szerinte a medvehagyma és a mérgező fajok (a gyöngyvirág is ilyen!) megkülönböztetéséhez általában elegendő egy zöld levelet elmorzsolni ujjaink között. Ha nem érezzük a medvehagymára jellemző fokhagymás illatot, hagyjuk ott a növényt és azonnal, alaposan tisztítsuk meg a kezünket!