nlc.hu
Életmód

Anna Moriah Wilson halála

„Mintha tudta volna, hogy nem lesz hosszú élete” – Féltékenységből gyilkolták meg a profi kerékpárost

Anna Moriah Wilson nemcsak igazi tehetségnek számított, de kedvességéről is híres volt, ami miatt szinte mindenki imádta a kerékpáros közösségben. Egy nő azonban a féltékenység miatt végzett vele. Nemrégiben 90 év szabadságvesztésre ítélték.

Még hajnal volt, amikor 2022 júniusában a kerékpárosok elkezdtek gyülekezni a kansasi Emporia település egyik kereszteződésében. Ezúttal nemcsak a rájuk váró futam miatt mentek oda, hanem azért is, hogy megemlékezzenek egy gyilkosság áldozatáról, a mindössze 25 évesen elhunyt Anna Moriah Wilsonról.

A fiatal lány szintén profi kerékpáros versenyző volt, aki készen állt arra, hogy abban a szezonban az egész női mezőnyt maga mögé utasítsa. Tragikus halála nemcsak a kerékpáros közösséget, hanem az egész világot megrázta. Azon a reggelen a szintén profi amerikai versenyző, Amy Charity így számolt be a történtekről:

Ez a legtragikusabb és legmegrázóbb dolog, ami ebben a kis közösségben valaha is történt.

Amelyik versenyre benevezett, szinte mindig megnyerte

Anna Moriah Wilson egy átlagos 25 éves életét élte. Rengetegen szerették, aktívan teltek a napjai, sportolt is, ráadásul az utóbbiban meglehetősen tehetséges volt. A lány, akit csak Mo néven becéztek, sportoló családban nőtt fel, édesapja profi alpesi síelő volt, ráadásul még a válogatott csapatban is szerepelt. 

Nagynénje szintén nagy sportolói karriert futott be, mivel kétszeres olimpiai síelő volt. Ennek fényében nem csoda, hogy már kiskorában elkezdett rajongani a különböző sportok iránt, azonban egyért különösen: a kerékpározásért. Ugyan kezdetben a családja nyomdokaiba lépett és országosan rangsorolt junior síelő lett, azonban később kénytelen volt sportágat váltani. 

Mo a Burke Mountain Academy elit síiskolába járt, amely mondhatni az olimpiai bajnokok képzőjének számított. Itt végzett a kétszeres aranyérmes Mikaela Shiffrin is. Mo sokáig abban reménykedett, hogy bekerülhet az amerikai síválogatottba, azonban térdsérülései véget vetettek a pályafutásának. Ekkor döntött úgy, hogy sportágat vált.

Anna Moriah Wilson

Fotó: Anna Moriah Wilson

Kétség sem fér hozzá, hogy amibe belekezdett, azt teljes erőbedobással és lelkesedéssel vitte végig, így nem sokkal később profi murvás- és mountain bike versenyző lett, a kerékpáros közösségben pedig szinte mindenki imádta. A fiatal nőt rendkívül tehetségesnek és kedvesnek írták le.

Mo nagyjából minden versenyt megnyert, amire csak benevezett, de ha mégsem, akkor is benne volt a top 3-ban. Ezek pedig a legmagasabb színvonalú futamok közé tartoztak. 

A beszámolók alapján a biciklizést egyfajta rehabilitációnak használta, hogy visszaszerezze az erejét, azonban az ötlet, hogy profi kerékpáros legyen, csak évekkel később jutott eszébe. Úgy döntött, hogy elvégzi a mérnöki egyetemet, majd miután ezt megtette, odaállított az édesanyjához és így szólt: „Hé anya, azt hiszem, hogy profi kerékpáros szeretnék lenni” – mondta, majd mindent megtett azért, hogy ez így is legyen.

Mo végül San Franciscoba költözött, ahol teljes mértékben a biciklizésre összpontosított, na meg persze arra, hogy a sportág élére kerüljön. Annak ellenére, hogy rendkívül ambiciózus volt, egy podcastban azt mondta, hogy célja jóval túlmutat az eredmények megszerzésén, ugyanis értéket szeretett volna teremteni. Szerette volna inspirálni az embereket, és több embert bevonni a sport világába. 

Mo 2022. május 10-én – mindössze egy héttel a 26. születésnapja előtt – megérkezett Texas államba, hogy felkészüljön a Gravel Locos kerékpárversenyre. A versenyző egy közeli barátjánál szállt meg. Késő este azonban, amikor a barátja hazaért, már holtan találta a nőt, testét pedig lőtt sebek borították. 

Anna Moriah Wilson

Anna Moriah Wilson fotója látható a háttérben, miközben Rickey Jones ügyész beszél a bíróságon, 2023. nov. 17-én (Fotó: Profimedia)

Féltékenységből lőtték le a tehetséges versenyzőt

A 36 éves Kaitlin Armstrong jógaoktatóként és ingatlanügynökként dolgozott. Kaitlin maga is tagja volt valamennyire a kerékpáros közösségnek, ugyanis Colin Stricklanddel, a szintén profi kerékpárossal randevúzott, majd később hosszabb ideig együtt is voltak. 2021 őszén a pár szakított, nem sokkal később pedig Mo és Colin egymásra is találtak. Ugyan romantikus szálak fűzték őket egymáshoz, kapcsolatuk mindössze egy hétig tartott.

Strickland a rendőrségnek úgy nyilatkozott, miszerint ez idő alatt Kaitlin és ő egy fedél alatt éltek, azonban már rég nem voltak együtt. Miután a Móval való kapcsolata is a végéhez ért, viszonyuk mindössze baráti és szakmai volt. Persze a férfi a fiatal versenyzővel való kapcsolatáról kezdetben nem mindent mesélt el, éppen ezért sokáig nem is lehetett tudni, hogy mi az igazság. 

Kaitlin Amstrong

Kaitlin Amstrong barátaival egy instagram fotón (Fotó: Profimedia)

A rendőrség megvizsgálta Mo telefonját, amiből arra a következtetésre jutottak, hogy úgy volt romantikus kapcsolata a férfival, hogy az közben még Kaitlinnel is randevúzott. Az első meghallgatás során a férfi tagadta, hogy ismerte az áldozatot, azonban

végül beismerte, hogy elég közeli viszony fűzte a kerékpároshoz.

Beszélgetéseiket kezdetben rejtegette Kaitlin elől, majd ki is törölte, hogy még véletlen se jöjjön rá, hogy egyszerre két nővel randizik. Kaitlin állítólag tudomást szerzett a kapcsolatukról és végzett a Móval.

A rendőrségi jelentések alapján három lőtt sebet találtak a versenyzőn, kettőt a fején, egyet pedig a mellkasán. Az elkövető állítólag egy fitneszapplikáción keresztül értesült Mo hollétéről. Május 17-én Kaitlin Armstrong ellen elsőfokú gyilkosság miatt adtak ki elfogatóparancsot. 

Kaitlin Armstrong

Kaitlin Armstrong letartóztatása Costa Ricában (Fotó: Profimedia)

Még a plasztikai beavatkozás sem segített a menekülésben 

Kaitlin Armstrong a körözés miatt el szeretett volna tűnni a Föld színéről, éppen ezért minden taktikát bevetett annak érdekében, hogy a rendőrség ne bukkanjon a nyomára. Kaitlin a nővére útlevelét használta, hogy Texasból Costa Ricába meneküljön. Hamis személyazonossággal kelt át a határon, ráadásul plasztikai beavatkozásokkal is megváltoztatta külsejét. Több mint 6000 dollárt, azaz kicsivel több mint 2 millió forintot költött az orrműtétjére.

Az amerikai rendőrök végül egy Facebook-posztnak köszönhetően bukkantak rá, amin egy jógaoktatói állást hirdettek. Állítólag különféle álneveken keresett munkát. Összesen 43 napot töltött szabadlábon a gyilkosság után, ugyanis június 29-én a rendőrség elfogta. Egy hónappal később bíróság elé is állították, ahol a nő ártatlannak vallotta magát. A tárgyalások ideje alatt a nő börtönben töltötte az idejét, majd 2023. októberében megszökött a rendőrök elől, amikor egy külső helyszínre kísérték orvosi vizsgálatra. Rövid üldözés után újra elfogták. 

Kaitlin Armstrong

Kaitlin Armstrong a bíróságon (Fotó: Profimedia)

„Mintha tudta volna, hogy nem lesz hosszú élete”

Mo gyilkosát nemrégiben ezelőtt 90 év börtönbüntetésre ítélték, azonban a texasi törvények értelmében 30 év után feltételesen szabadlábra helyezhető. 

„Családként úgy gondoljuk, hogy az igazságszolgáltatás megtörtént – mondta a versenyző édesapja, Eric Wilson az ítélet kihirdetése után, majd így folytatta: „Itt tényleg nincsenek nyertesek. Ez nem az ünneplés, hanem az imádság ideje. Ideje imádkozni a családunkért, a barátainkért, az Armstrong családért és barátaikért.”

A nő édesanyja azt mondta, hogy bármit megtett volna azért, hogy a golyó útjába állhasson. Elmondása alapján lánya minden egyes napot úgy élt meg mintha az utolsó lenne. 

Mintha tudta volna, hogy nem lesz hosszú élete.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top