nlc.hu
Életmód

Stroke-túlélő

Ma már hálás a stroke-nak, mert pozitív irányba változtatta az életét

Betegsége óta teljesen átértékelt mindent.

Két órát jósoltak az orvosok Détári Vilmosnak, miután – 9 évvel ezelőtt – 36 évesen nyolcszor esett össze egymás után éjszaka. Kiderült, súlyos agyvérzése van. A családja már búcsúzkodni ment be hozzá a kórházba. Túlélte, de újra kellett tanulnia beszélni is, a jobb karját pedig azóta sem tudja használni, és futni sem fog tudni soha többé. Vilmos mégis azt mondja, az agyvérzés megnyitott előtte egy olyan világot, amit addig nem akart észrevenni, és semmi pénzért nem menne vissza a régi életébe.

„Búcsúzkodni jöttek, hiszen 2 órát jósoltak akkor az életemnek az orvosok, mert egy annyira nagyfokú, vérzéses stroke-ot szenvedtem, tehát klasszikus agyvérzést, ami semmi jóra nem adott okot. (…) A stroke megnyitott előttem egy olyan világot, ami eddig is itt volt, csak nem akartam róla tudomást venni. Egészségesként nem veszünk erről tudomást. (…) Ha bárkinek lehetősége nyílna arra, hogy el tudja intézni azt valamilyen úton-módon, hogy lefeküdjek aludni, és holnap reggel, amikor felkelek, egészségesen kelek fel, de a régi életemet kellene élnem, nem választanám. Hálás vagyok azért, ami történt velem” vallotta be a Fókuszban.

Mentálisan próbált erős maradni, hogy ne győzze le a depresszió, és kizárólag a gyógyulásra koncentrált. Négy és fél hónapot töltött kórházban, ahol teljesen átértékelte az életét. Régi életéről elmondta, hogy pénzhajhász, sikerorientált, munkamániás volt. „Egyik munkából estem a másikba. Mindig mindenből több kellett. Rájöttem, ez semmit sem ér. Most már teljesen más a prioritás. Sokkal jobban szeretek élni. Előtte is nagyon éltem, de más aspektusból. Most már inkább sokkal minőségibb életet próbálok élni” – mesélte Vilmos, aki a stroke-ja után új hivatást talált. Arra tette fel az életét, hogy másoknak segítsen: létrehozott egy rehabilitációs központot, miután felismerte, mennyire megrövidítheti a felépülési időszakot a személyre szabott terápia.

Hetente háromszor jár gyógytornára. Büszke arra, hogy 9 év elteltével is tud apró fejlődést elérni. Mellette pedig még konditerembe is jár. Vilmos a TikTok-csatornáján kendőzetlenül válaszol minden indiszkrétnek hitt kérdésre, ezzel is segítve sorstársait. Szerinte nagyon fontos, hogy az érintettek megfelelő támogatást kapjanak.

Soha nem foglalkozott azzal, miért pont ő kapott stroke-ot annak ellenére, hogy komoly sportmúlt van mögötte, és mindig is egészséges életét élt. Az elmúlt 9 évben igyekezett a pozitív dolgokra összpontosítani, és most már inkább hálás azért, ami történt vele.

Magyarországon évente átlagosan 40-50 ezren kapnak stroke-ot, és körülbelül 18 ezer ember veszíti életét az agyiér-katasztrófa következtében.

Kiemelt fotó forrása: RTL / Fókusz – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top