nlc.hu
Életmód

Nem túl boldogok a magyarok a World Happiness Report 2024 szerint

Szerbiában és Romániában is boldogabbak a fiatalok, mint nálunk

A 30 év alatti fiatalokat nézve Litvánia, Szerbia és Csehország a világ 10 legboldogabb országa között, Magyarország pedig jócskán lemaradt.

Nemrégiben megjelent a 2024-es World Happiness Report, a világ országait boldogság szerint rangsoroló jelentés. A lista élén ezúttal sincs nagy meglepetés: továbbra is a skandináv országok, Finnország, Dánia, Izland és Svédország a világ legboldogabb helyei. Az viszont sokkal érdekesebb, hogy miközben a régiónkból egyes országok szép lassan kapaszkodnak felfelé a listán, Magyarország nem követi őket. Hazánk ezúttal az 56. helyre került a tavalyi 51. pozíció után.

Top 20-ban a csehek

Az elmúlt három évben néhány közép- és kelet-európai ország beelőzött több nyugat-európai államot is az általános boldogságindexet nézve. Idén először bekerült a top 20-ba Csehország, Litvánia – a 18. és a 19. helyet szerezték meg – , Szlovénia pedig a 21. legboldogabb ország lett. Összehasonlításképpen: az Egyesült Királyság a 20., Németország a 24., Spanyolország a 36., Olaszország pedig a 41. a listán.

Járókelők Belgrád központjában, a Kneza Mihaila bevásárlóutcán 2023. július 4-én

Járókelők Belgrád központjában, a Kneza Mihaila bevásárlóutcán 2023. július 4-én (Fotó: Silas Stein/picture alliance via Getty Images)

A feltörekvő országok a szép helyezésüket annak is köszönhetik, hogy egyre boldogabbnak érzik magukat az ottani fiatalok. Litvánia például az első helyen szerepel, ha a 30 év alatt korosztályt nézzük, és ebben az összehasonlításban ott van az élmezőnyben Szerbia (3. hely), Románia (8.), Csehország (10.), Horvátország (14.) és Szlovénia (15.).

Magyarország: itt senki sem boldog?

Sokatmondó, hogy a fenti táblázat második oldalára kell lapozni, hogy lássuk Magyarország helyezéseit. (A fejlécben lévő korosztályokra kattintva korcsoportok szerint újra lehet rendezni a listát.)

  • Az 56. helyezéssel Portugália mögé és Paraguay elé kerültünk a teljes népesség boldogságát nézve.
  • A fiatalokat vizsgálva a 36. helyen szerepel Magyarország, és ezzel csak kicsit előzzük meg Szlovákiát (38. hely) és Bulgáriát (40. hely), miközben számos régiós ország befért az első 15-be.
  • Korosztályos bontásban még 30 év alatti magyarok helyezése a legjobb a boldogságlistán, a 60 évnél idősebbeket nézve egészen 70. helyre szorult vissza Magyarország.

Fiatalok vs. idősek

A különböző generációk boldogságérzete között más országokban is hatalmas különbségek mutatkoznak. Az Egyesült Államok és Kanada esetében például 50 vagy több helyezés az eltérés a 30 alattiak, illetve a 60 fölöttiek rangsorában, és mindkét országban a fiatalok sokkal borúsabban látják a helyzetüket.

Kelet- és Közép-Európában viszont inkább fordított a helyzet, a fiatalok boldogabbak az idősebbeknél. A legnagyobb különbséget Horvátországban mérték, ahol a 30 év alattiak 66 helyezéssel előrébb vannak, mint az idősek. Emellett Bulgáriában, Moldovában és Szerbiában is 50 vagy több helyezés az eltérés a fiatalok javára, míg Romániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban pedig 40 és 50 hely közötti. Ezekben az országokban a történelmi tényezők is fontos szerepet játszanak, a jugoszláv utódállamokban az idősek máig hordozzák a háború és népirtás okozta traumát.

A boldogságindexet hat életkörülményre vonatkozó változó alapján határozzák meg: nézik az egy főre jutó GDP-t, a szociális támogatást, a várható egészséges élettartamot, a szabadságot, a nagylelkűséget és a korrupció megítélését. Az országokat az előző három év átlagos életkörülmény-értékelése alapján rangsorolják, idén először korosztályok szerint is készítettek rangsort.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top