nlc.hu
Életmód
Tönkretesz a se veled, se nélküled kapcsolat, de van belőle kiút!

Tönkretesz a se veled, se nélküled kapcsolat, de van belőle kiút!

Soha nem tudjuk, mit hoz a holnap, de azt sem, hogy hogyan szálljunk ki ebből a gyönyörű, mégis rettenetes mókuskerékből...

Hatalmas mélységeket, pótolhatatlannak tűnő extázist és szörnyű szenvedéseket is tartogatnak a se veled, se nélküled kapcsolatok. Filmek, regények és slágerek kínálják tálcán az ilyen soha véget nem érő romantikát, és rengeteg ember személyesen is átélte vagy éppen átéli ezt. De talán nem is annyira romantikus, mint amennyire ártalmas…

Mitől se veled, se nélküled?

A kapcsolatok, melyekben nem tudunk sem együtt, sem egymás nélkül boldogok és elégedettek maradni, izgalmasnak tűnnek ugyan, valójában viszont komplex, kihívásokkal teli dinamikát jelentenek, melyek igencsak megterhelők lehetnek az érintettek számára. Az intenzív érzelmek, a folytonos szakítások, majd újra egymásra találások nehézséget okoznak mind a továbblépésben, mind a stabil együttélés kialakításában. Központi eleme az ilyen dinamikának a bizonytalanság: ez az, ami a folyamatos lendületet, ugyanakkor a folyamatos stresszt is okozza.

Ez állhat a háttérben

Ha hasonló kapcsolatban találod magad, akkor szinte biztosra veheted, hogy mindketten, de legalább az egyikőtök fél a magánytól, vagyis a végleges szakítástól, ugyanakkor a mélyebb elköteleződéstől is. Ez a fajta ambivalens kötődési stílus okozza azt a csikicsuki helyzetet, mely valójában a döntésképtelenségből fakad.

Akad benne vonzerő

Könnyű kívülről azt tanácsolni, hogy vessünk véget a szenvedésünknek, már csak azért is, mert ezek a szakításból és újrakezdésből fonódó ciklusok fájdalmaik mellett örömeikben is nagyon intenzívek valódi érzelmi hullámvasutak, melyeknek riasztó mélységek mellett kiugró magasságai is vannak. Ez a “mindent vagy semmit” típusú hozzáállás minden eseményt, minden érzelmet különös súllyal ruház fel, amelytől még a legszürkébb mindennapok is jelentőséggel telinek tűnnek.

Alapvető veszélyek

Az állandó érzelmi ingadozás viszont rengeteget rombol a kapcsolatban résztvevőkön. Károsítja az önbizalmat, az önbecsülést, a mentális egészséget, a bizonytalanság érzése erős stresszt generál, ami hosszútávon depresszióhoz, szorongáshoz vezet. Arról már nem is beszélve, hogy a folyamatos bizonytalanság és instabilitás még a mindennapi élet tervezését és szervezését is megnehezíti, melyet családi és baráti kapcsolataink is jó eséllyel megsínylenek majd.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Miért maradunk mégis benne?

A hosszú ideig tartó se veled, se nélküled jellegű kapcsolatok sokszor valóban mély érzelmi kötődéssel, de legalábbis annak illúziójával járnak. Minél hosszabb ideje tart, annál meghatározóbb eleme a közös múlt, valamint a változástól való félelem is. A felek szinte minden esetben őszintén reménykednek a kapcsolat javulásában, de legalábbis félnek attól, hogy kilépjenek belőle az ismeretlen semmibe. Az optimizmus és a rettegés speciális kombinációja tartja benne a feleket a sokszor bőséges adag szenvedést adó kapcsolatban.

Így lépjünk ki belőle

Ha nem sikerül közös megoldásra találni, ha valóban ördögi körnek tűnik, amiben vagyunk, akkor legjobb ezt felismerve újraépítenünk magunkat. Ez gyakran nagyon is megterhelő folyamat, a szakértők szerint azonban van néhány alapvető szabály, amelynek betartása megkönnyítheti a dolgunkat.

  1. Tisztán látni a helyzetünket és valódi döntést hozni, melyet elősegíthet akár napló vezetése vagy lista összeírása arról, mik a pozitív és negatív, életünket befolyásoló aspektusok.
  2. Nyíltan és őszintén kommunikálni partnerünkkel a döntésünkről,
  3. Világos szabályokat megfogalmazni a szakítás kapcsán, például a kommunikáció minimalizálására vagy teljes megszakítására vonatkozóan.
  4. Támogatást keresni szeretteink körében, esetleg terapeutához fordulni segítségért.
  5. Időt szentelni önmagunk fejlesztésére és saját szükségleteinkre az egyensúly és önbecsülés megtalálása érdekében.
  6. Felülvizsgálni kötődési és kapcsolódási mintáinkat, melyek a se veled, se nélküled kapcsolathoz vezethettek.
  7. Terveket készíteni a jövőre vonatkozóan, melyek megerősítenek önállóságunkban és függetlenségünkben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top