nlc.hu
Életmód
8-szor meghalt, mégis saját lábon ment haza a kórházból

8-szor megállt a szíve, egy hét után mégis a saját lábán ment haza kórházból

Az orvosok biztosak voltak abban, hogy Evan meg fog halni. A férfi ehhez képest egy héttel az infarktusa után saját lábán, gyógyultan hagyta el a kórházat.
8-szor meghalt, mégis egészséges

„Kevesen vannak, akik visszajönnek onnan, ahol Evan volt” – idézi Evan Hoyt Wasserstrom kezelőorvosát a LadBible, aki maga sem igen hiszi el, hogy a férfi, akit alig néhány héttel korábban csak a mentőben hatszor kellett visszahozni az életbe, teljesen egészségesen, a saját lábán hagyhatta el a kórházat.

A 40 éves amerikai férfi elmondása szerint épp kutyát sétáltatni készült, mikor hirtelen égő érzésre lett figyelmes a bal karjában. Legnagyobb szerencséjére nem gondolkodott: azonnal tárcsázta a segélyhívót. „Abban a pillanatban, hogy a mentőorvos megérkezett, gyakorlatilag a karjába omlottam” – árulta el a férfi, akit a mentőknek először ott, a saját otthonában kellett újraéleszteniük. „Visszahoztak, majd mentővel azonnal a legközelebbi kórházba vittek” – emlékszik vissza a férfi, akinek a szívét a néhány perces út alatt ötször kellett újraindítani.

Kiderült, hogy egy úgynevezett »özvegycsináló« szívrohamom van.

Ez annyit jelent, hogy az Evan szívében lévő főbb koszorúerek közül az egyik teljesen, a másik pedig részlegesen elzáródott. A férfit azonnal megoperálták, majd mesterséges kómában az intenzív osztályra került, ahol napokig egy speciális berendezéssel (úgynevezett ECMO-géppel) támogatták a szívműködését és a vérkeringését.

Mikor lekerültem a gépről, az orvosaim felkészítették a családomat a legrosszabbra. Őszintén nem hittek abban, hogy van visszaút egy ilyen súlyos infarktusból. Még az optimistább szakemberek is azt jósolták, már az is évekbe telik majd, hogy újra tudjak járni.

Evan ehhez képest már néhány órával a műtétje után nagyon is aktív volt. „Teljesen összezavarodva ébredtem. Nem igazán emlékeztem semmire, azt hittem elraboltak” – idézte fel, majd hozzátette, le kellett kötözniük, nehogy félelmében megszökjön a kórházból.

A 40 éves férfi azt mondja, ebben a kétségbeesett helyzetben az édesanyja jelenléte tudta csak megnyugtatni. „Miután az orvosok bekísérték a szobámba, elsírtam neki magam. Azt kiabáltam, hogy »nem akarok meghalni«, mire ő azt válaszolta, hogy »nem fogsz meghalni, mert már meghaltál.«” A férfi már-már felfoghatatlan gyógyulási képessége – hogy az előzetes jóslatokhoz képest, kevesebb mint egy héttel az infarktus után saját lábán, gyógyultan távozott a kórházból – még az orvosokat is meglepte.

A férfi azt mondja, egészségesebbnek és energikusabbnak érzi magát, mint az elmúlt 40 évben bármikor és a második esélyt – amit az élettől kapott – arra fogja használni, hogy másoknak segítsen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top