nlc.hu
Életmód
Szlovákiába "menekült" életmentő műtétért

A 76 éves beteg állítja: Komáromban nem vizsgálták meg rendesen, Szlovákiába kellett „menekülnie” életmentő műtétért

Egy bélcsavarodással küzdő 76 éves férfit a lánya taxival vitt el egy szlovákiai kórházba a komáromi orvosi ügyeletről, ahol még aznap életmentő műtétet végeztek rajta. A család állítása szerint a magyarországi ügyeleten nem vizsgálták ki rendesen.

A 76 éves Attila még tavaly ősszel lett rosszul Komáromban. A lánya, Éva segítségével november elsején mentek be az orvosi ügyeletre. Elmondásuk szerint egy doktornő „szőlőt eszegetve” jött oda hozzájuk megkérdezni, mi a panaszuk. Bár az édesapja bőre akkor már elszürkült és az ájulás határán volt, Éva szerint nem vette komolyan a panaszokat, lekezelően, nagyképűen beszélt velük, és azt mondta, hogyha tud menni, akkor nem beteg – írja az RTL.

Központi ügyelet

A beteg perelni készül az Országos Mentőszolgálatot (pillanatkép az RTL riportjából)

Azt mondják, vizsgálat nem volt, egy ambuláns lapot kaptak a kezükbe, amin annyi szerepelt, hogy a betegnek puha a hasa és lássa SBA. A lap által megkérdezett szakemberek szerint ez jelentheti egy kórház sürgősségi osztályát, sebészeti ambulanciát vagy akár röntgent is. A lapon továbbá szerepel az is, hogy a család ingerülten több vizsgálatot követelt, és ezt nem is tagadják.

Éva az ájulásközeli apját látva jobb híján taxit hívott, és mivel a legközelebbi sürgősségi osztály magyar oldalon több mint harminc kilométerre volt Tatabányán, inkább megkérte a sofőrt, hogy a mindössze 7 kilométerre lévő komárnói kórházba hajtsanak, a szlovák oldalra. A taxis látva, hogy mennyire rosszul van a férfi, nem fogadott el pénzt a fuvarért.

A szlovák orvosok már aznap életmentő műtétet hajtottak végre az édesapján, aki

szerintük a műtét nélkül néhány órán belül meghalt volna. A páciens belei egy 9,5 centis szakaszon begyulladtak és befordultak.

Az, hogy a magyar oldalon nem vették őket komolyan egy ilyen súlyos helyzetben, traumatizálta a családot. Mivel az ezt követő időszakban több beavatkozásra is szükség volt, a komárnói kórháztól nem messze, egy ismerősük lakásában húzták meg magukat. Éva felmondott a munkahelyén, és azóta minden tartalékukat felélték, a kinti ellátás több millió forintjukba került.

Az Országos Mentőszolgálat ellen pert fontolgatnak, 3,5 millió forintnyi kártérítést kérnének. Az OMSZ belső vizsgálatot folytatott az ügyben, és közlésük szerint belső hiba nem került megállapításra. Szerintük a doktornő a vizsgálat után a beteget a megfelelő egészségügyi intézménybe utalta tovább, és erről a beteg a helyszínen megkapta a szükséges tájékoztatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top