nlc.hu
Életmód
AI chatbot csatlakozott hús-vér emberek beszélgetésébe és mindenkit megtévesztett

Rémisztő kísérlet: AI-chatbot szerepelt a valóságshow-ban, és mindenkit átvert

Meglepő fordulatokat tartogatott A Kör című valóságshow. Bár trash eseményekből sem volt benne hiány, mindazonáltal egy riasztó világképet is előrevetített.

Mindenkinek van egy határozott véleménye a streaming szolgáltatókon megtalálható valóságshow-król. Vannak, akik azért kedvelik ezeket a műsorokat, mert egy hosszú és fárasztó nap után ezeket nézve rendkívül jól ki tudnak kapcsolni, míg mások azt vallják, hogy ilyen népbutító műsorokra sosem vetemednének, bármennyire is „kiégett” az agyuk a nap folyamán. Hogy ki-ki melyik csoportba tartozik, azt döntse el maga, engem azonban meglepett, hogy a legutóbbi „Na nézzünk gyorsan valami trasht!” gondolatom után egy olyan társadalmi kérdés csapott arcon a képernyőn, amelyre álmaiban sem gondoltam volna, hogy egy valóságshow-ban találkozni fogok.

A Netflix ismét tarolt

Kétségtelen, hogy ha egyetlen streaming szolgáltatót ki kellene emelnünk, amely igencsak erős a valóságshow-k kérdésében, akkor a legtöbben a Netflixre tennék le a voksukat. Kínálatában ugyanis nem csak „népbutító” műsorok szerepelnek, hanem olyanok is, amelyek a sportot (A 100 legrátermettebb) vagy az intelligenciát (Az ördög terve) helyezik a fókuszba. Az természetesen már megint egy másik kérdés, hogy míg ezek a műsorok Dél-Koreában készültek, addig a szerelemre, párkeresésre épülők szinte mind amerikai gyártmányok. Ez azonban már egy másik cikk témája lehetne.

The Circle

Hogyha ismerősek vagyunk a netflixes valóságshow-k világában, akkor biztosan találkoztunk már a The Circle – USA műsorral. Ez nem is csoda, hiszen a valóságshow már a hatodik évadnál tart, és bár egyes nézői konteók szerint ez volt az utolsó évada, ha igaz a hír, akkor még utoljára a készítők egy nagyot csavartak a játékon.

A Kör

The Circle (Fotó: Netflix)

De mi is pontosan ez a játék?

Ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor a The Circle, vagyis A Kör című reality műsor kicsit sem átlagos valóságshow. A sorozat ugyanis részben valóságshow, részben game show, részben „társkereső” műsor. Egyik legérdekesebb eleme, hogy a benne szereplő versenyzők sosem láthatják egymást, csupán csak saját apartmanjukból üzengethetnek egymásnak a Kör saját chatrendszerén keresztül.

A bökkenő a dologban azonban az, hogy ebben a versenyben nem mindenki az, aminek látszik. Néhányan kamuprofilok mögé bújhatnak, hogy magukat egy teljesen más személynek kiadva tévesszék meg a többi versenyzőt kilétükről. Ez természetesen egy állandó bizalmatlanságot szül a játékosok között, hiszen sosem tudhatják pontosan, hogy az, akivel beszélnek tényleg a valódi önmagát adja.

Ez pedig nagy gond, ugyanis a játék lényege pont az, hogy több napnyi beszélgetés, masszív taktikázás és szövetségkötések hada után, te legyél az, akit kiválasztanak A Kör legnépszerűbb emberének. Úgy pedig elég nehéz annak lenni, ha mindenki gyanakodik még abban is, hogy egyáltalán igazat mondasz-e személyazonosságodról.

Fotó: Netflix

Fotó: Netflix

A csavar

Öt évad le is ment ezekkel a szabályokkal, a hatodik évadban azonban egy igencsak megdöbbentő csavart vezetett be a Netflix. A szokásos „duci srác vagyok, de izomagynak adom ki magam” típusú kamuprofilosok helyett ugyanis megjelent a színen egy olyan kamuprofil is, amely mögött nem állt élő személy, hanem mesterséges intelligencia generálta a válaszait. A versenyzők feladata az volt, hogy rájöjjenek, vajon melyik profil mögött állhat az AI, azaz a mesterséges intelligencia. És itt kezdődött számomra a döbbenet.

Valahol mindenki egy AI?

Mikor a játékosok elkezdtek azon gondolkozni, hogy vajon ki lehet a kamuprofilos, szinte felrobbantak a chatszobák. Mindenki megpróbált olyan apró információkat begyűjteni a másikról, amire véleményük szerint egy AI sosem tudott volna megfelelő választ adni. Arra azonban nem gondoltak, hogy a technika és a tudomány már olyan előrehaladott állapotban van, hogy szinte már bármilyen akadályt le tud küzdeni.

A dolog pikantériája ráadásul az volt, hogy az egyik versenyző, Myles, AI mérnökként dolgozik, így tőle várták a legtöbben, hogy rájöjjön, hogy melyik profil mögött állhat a mesterséges intelligencia. A poén a dologban egyébként az volt, hogy pont Myles tudta a legjobban, hogy szinte lehetetlen küldetés pontosan felismerni a mesterséges intelligenciát valamelyik személy mögött. Így hát maradtak a tippek és az apró jelek keresése.

Fontos tudni, hogy a Netflix készítői már a műsor előtt elkészítették az AI saját profilját és „személyazonosságát”, azt pedig már a mesterséges intelligencia belépésekor tisztázták, hogy szabad kezet adnak neki, így ha hibázik, akkor így járt, lebukott. Persze nem hibázott.

Bár néha csak egy gondolat erejéig, de rengeteg személyt meggyanúsítottak azzal, hogy ő lehet a mesterséges intelligencia. A csapat legbombabiztosabb tippje Steffi volt, aki médiumként és asztrológusként lépett be A Körbe. A versenyzők számára ugyanis rendkívül furcsa volt, hogy Steffi legtöbbször olyan válaszokat adott, ami az asztrológiához volt köthető. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy egy alkalommal barátkozás céljából egy online (de szigorúan arc és hang nélküli) jógaórát tartott írásban a többieknek. A jóga kapcsán többen azt nehezményezték, hogy Steffi túlságosan általános gyakorlatokat mondott, minta hiányzott volna belőle a mélyebb tudás.

A Kör

Steffi (Fotó: Netflix)

Szintén sokan elgondolkoztak rajta, hogy a kisportolt testű, magát kosárlabdaedzőnek mondó Kyle lehet az AI. A játékosok véleménye szerint Kyle teste ugyanis túlságosan tökéletes volt ahhoz, hogy igazi legyen. Mindezek mellett csak olyan képeket töltött fel magáról, amelyeken messzebb látható, így nem lehetett pontosan megfigyelni a szemét vagy az arcának részleteit.

Elgondolkodtatta a játékosokat a szende Olivia is, akiről azért gondolták azt, hogy mesterséges intelligencia lehet, mert mindenkivel olyannyira kedves volt, hogy az már emberhez nem méltó. (Manapság ugye az már annyira nem menő.) Olivia ugyanis minden egyes vitában a középutat választotta, nem akart senkit sem megbántani, sem pedig eltaposni. Mindezek mellett pesig nagyon érzelmes és alkalmazkodó volt.

Megfordult egyesek fejében az is, hogy a vagány, magát rapperként bemutató Paul is lehetne az AI. Egy játék során Paul ugyanis olyan tökéletes rapszöveget írt, hogy a versenyzők szerint pár perc alatt ember ilyet nem alkothat.

Félelmetes irányba mozdult el a tudomány

Köszönjük a szavazatot, most pedig el kell árulnunk, hogy azok közül a játékosuk közül, akikre a legtöbben gyanakodtak, egyikőjük sem volt a mesterséges intelligencia. Így azok tippeltek helyesen, akik az utolsó lehetőséget választották.

Az AI ugyanis a magát állatorvos-gyakornoknak kiadó Max volt, aki olyan tökéletes módon beleolvadt a közösségbe, hogy válaszai alapján szinte senki sem gyanakodott arra, hogy ő egy gép lehet.

Félelmetes, nemde?

Hogyan téveszthette meg az embereket?

A műsor során Max több információt is elárult a nézőknek arról, hogy milyen taktikát használva próbálta megtéveszteni az embereket. Az egyik az volt, hogy profilképnek egy kiskutyás fotót töltött fel magáról, ezzel pedig azonnal elnyerte mindenki szimpátiáját. Hiszen aki az állatokat szereti – az mesterséges intelligencia –, akarom mondani rossz ember nem lehet, nem igaz? Emellett pedig állatorvos-gyakornoknak írta le magát, hogy a versenyzők ne gondolhassák azt, hogy túlzottan sikeres, gazdag vagy nagyképű.

Válaszaiban mindig figyelt arra, hogy rengeteg érzelmet vigyen bele, ne legyen túl szélsőséges, illetve ne csapódjon egyik klikkhez sem. Amikor Steffi a horoszkópjáról kérdezte, azt a jegyet adta meg, amelyet a legtöbb jó tulajdonsággal szokták felruházni. Ez egyébként a rák jegy volt.

Ha ez még nem lenne elég, amíg a többiek aludtak, a mesterséges intelligencia elemezte a beszélgetéseket, hogy minden egyes valós személynek felállítsa a saját profilját. Így meg tudta állapítani, hogy milyen kommunikációs stílussal tud a legjobban a hozzájuk férkőzni. Mindezek mellett pedig a korábbi évadok beszélgetéseit és karaktereit is elemezte, a még elsöprőbb siker érdekében.

Saját irányelvei is voltak

Döbbenetes, de a készítők elárulták, hogy az általuk használt programokban bizonyos irányelveket is betápláltak.

Ha valaki negatívan is nyilatkozott Maxről, és ezt el is mondtuk neki, akkor is rendíthetetlen volt. Azt mondta nekünk: »Senki sem akar dühös robotokat, szóval nem fogok így viselkedni«

– nyilatkozta O’Driscoll.

Sőt, Maxnek néha jobb reakciói is voltak, mint néhány hús-vér játékosnak. Például nem akart csatlakozni a férfiak által létrehozott szövetséghez, véleménye szerint ugyanis ez diszkriminatív lett volna a női versenyzőkkel szemben. „Mindig azt válaszolta nekünk, hogy ez nem egy jó módja a játék megnyerésének…” – tette hozzá. Ezen információk birtokában pedig ki gondolta volna, hogy egy robotról beszélünk?

Miért kell egy robot a tévéképernyőkre?

Noha A Kör csapata számára izgalmas lehetőség volt egy mesterséges intelligenciával való csavar behozása a játékba, annak végig tudatában voltak, hogy nem szabad átlépniük egy bizonyos határt.

„Nem mi vagyunk a Black Mirror. A Kör egy szórakoztató műsor, amiben rengeteg humor és érzelem van, ezért szerettük volna felfedezni az AI-t ezen a területen. De mindezt úgy, hogy ne érezzük sem mi, sem pedig a nézők túl sötétnek.”

A mesterséges intelligencia megjelenése azonban mégis elgondolkodtató a maga nemében, hiszen ennek a műsornak a legfőbb üzenete az, hogy sosem tudhatod, hogy ki van a képernyő mögött.

 – mondta O’Driscoll.

A Kör

Fotó: Netflix

Hogyan lehet egy chatbotot emberivé tenni?

  • Alkossunk neki személyiséget

Az első és legfontosabb dolog az, hogy a chatbotnak, akit alkotunk, legyen saját karaktere. Ezáltal hatékonyabban tud majd rezonálni a közönségével. Ez annyit jelent, hogy olyan konkrét tulajdonságokkal kell felruháznunk, mint a barátságosság, a humor, a professzionalizmus vagy az empátia. Fontos, hogy a chatbot személyisége tükröződjön a nyelvi stílusában, hangnemében és a válaszok típusában is.

Ha belegondolunk, ezt nagyszerűen csinálták Max megalkotói, ugyanis karakterét algoritmikusan úgy határozták meg, hogy olyan tulajdonságokkal rendelkezzen, amelyek a játékosok sokféle csoportja számára egyaránt rokonszenvesek.

  • Legyen természetes

Fontos, hogy egy chatbot akkor lesz igazán emberi, ha természetes és intuitív módon reagál. Ez előre meghatározott szabályok logikai algoritmusokkal való kombinálásával érhető el. A szabályok irányíthatják a chatbotot abban, hogy hogyan válaszoljon az adott lekérdezésekre, míg a logikai algoritmusok lehetővé teszik, hogy a chatbot a beszélgetés kontextusa és tartalma alapján döntsön. Ennek a két dolognak a vegyítése tehát lehetővé teszi, hogy a chatbot ne csak pontos válaszokat adjon, hanem rugalmas is legyen. Fokozva ezáltal az „emberszerű” hatást.

  • Átfogó tudásbázis megalkotása

Egy átfogó tudásbázis minden jó chatbot gerincét alkotja. A tudásbázisukat pedig rendszeresen frissíteniük kell a kapott új információk alapján. Max a sorozat korábbi évadjaiból merített ihletet ahhoz, hogy hogyan lehet a legszimpatikusabb módon válaszolni egy adott kérdésre, ezáltal hamar belopta magát az emberek szívébe. Ha nem állt volna rendelkezésére ez a tudástár, lényegesen nehezebb dolga lett volna a beszélgetések során.

  • Legyen jó hallgatóság 

Ha azt akarjuk, hogy az általunk megalkotott mesterséges intelligencia emberi is legyen, akkor elengedhetetlen hozzá az az elem is, hogy a chatbotunk ne csak információkat közöljön, hanem jó hallgatóság is legyen. Fontos, hogy egy chatbot meghallja és meg is értse a kapott információkat.

  • Ismerje fel a félreértéseket

Egy-egy beszélgetés során szinte elkerülhetetlen, hogy a felek néha ne értsék félre egymást. Ezek hatékony kezelése érdekében a chatbotot fel kell készíteni arra, hogy felismerje, ha félreértés történt, és stratégiákkal kell rendelkeznie annak orvoslására. Ez magában foglalhatja a tisztázó kérdéseket, a feleletválasztós lehetőségek felkínálását vagy a felhasználó átirányítását egy emberhez.

  • Adjunk nevet és arcot a chatbotunknak

A chatbot megfelelő nevének kiválasztása kulcsfontossággal bír annak humanizálásában. Ez a név legyen könnyen megjegyezhető és fontos, hogy passzoljon a chatbotunk általunk alkotott személyiségéhez.

A vizuális megjelenés szintén javítja a chatbotunk emberi érzését. Gondoljunk csak bele, hogy Max esetében is mennyire jól működött, hogy egy olyan profilképet állított be magának, amelyen egy kiskutyával szerepel.

Érdekesség, hogy a személy, akinek a képét az AI-játékoshoz felhasználták, valóban egy létező személy. A neve Griffin James, a férfit pedig az Instagramon keresték meg ezzel a visszautasíthatatlan lehetőséggel, hogy arcát adja egy chatbothoz. A férfi elárulta, hogy először azt hitte, hogy ő esik áldozatául éppen egy internetes átverésnek, azonban végül bebizonyosodott számára, hogy ez az egész halál komoly. A többi pedig már történelem…

Jó lehetőségnek tűnt, így nem haboztam sokat. Nem tudom miért engem választottak. Saját egóm növelése érdekében azt mondom magamnak, hogy azért, mert jóképű vagyok, de nem vagyok annyira jóképű, hogy ne lehetne megbízni bennem.

– árulta el az egyébként stand-up humorista srác.

  • Legyen empatikus

Az empátia lehetővé teszi, hogy a chatbotok mélyebb szinten tudjanak kapcsolódni a felhasználókkal. Ahhoz, hogy a chatbotunk emberi legyen, fel kell ismernie a beszélgetőpartnere érzéseit és megfelelően kell reagálnia rá.

Mielőtt bárki is azt gondolná, hogy Maxnek nem sikerült igazán közel kerülnie senkihez a műsorban, ez nincs így. A naiva Lauren például majdnem könnyeket is hullajtott akkor, amikor megtudta, hogy Max volt az AI, többet pedig már soha nem lesz alkalma beszélgetni vele.

Veszélyes jövő?

Bár nem gondolom, hogy mindezek után szükség lenne bármilyen komolyabb konklúzió levonására, hiszen A Körben zajlott események magukért beszélnek. De azt mindenképpen megemlíteném, hogy elgondolkodtató az a világ, amely felé haladunk – vagy már nyakig benne is vagyunk?! Hiszen pár évtizeddel ezelőtt még álmainkban sem gondoltuk volna, hogy mesterséges intelligenciákkal beszélgethetünk majd úgy, hogy közben fel sem ismerjük nem emberi mivoltukat. És akkor arról még egy szó sem esett, hogy mi megy a AI által gyártott videós és képanyagokkal. Abba pedig még belegondolni is rémisztő, hogy mi lesz akkor, ha egyszer a mesterséges intelligencia testet is ölt majd magára. De hát ez csak spekuláció… Sci-fi… Ábrándozás… Tiszta Westworld… Vagy talán mégsem?

Via: (1), (2), (3)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top