nlc.hu
Életmód
Emberi viselkedés kutyasétáltatás közben

Ez a legrosszabb dolog, amit kutyasétáltatás közben elkövethetsz

Kutyasétáltatás és kutyasétáltatás között hatalmas különbségek lehetnek. A kisállatviselkedés-szakértő elmondja, hogyan lesz mindenkinek jó élmény.

A kutyasétáltatás jó dolog. Egyszerre kedélyjavító tevékenység, remek mozgásforma, friss levegővel, valamint D-vitaminnal való töltekezés, de ha a nagy egészet nézzük, olyan kapcsolódási pont a család négylábú kedvencével, ami a kötődést még inkább megerősíti.

Persze csak abban az esetben, ha abban a gazda is tudatosan jelen van, ugyanis egyre többen próbálják összekötni a kellemest a hasznossal. Eközben intéznek telefonokat, görgetik a közösségi média oldalakat, hallgatnak podcasteket, ami a szakértők szerint az egyik legrosszabb, amit sétáltatás közben elkövethetünk.

Főben járó bűn

Egyes állatszakértők ezt a vezetéshez hasonlítják. Ha nem figyelsz a kutyára és a körülötte lévő környezetre, könnyen veszélyes helyzetbe kerülhetsz. Vagy ami még rosszabb: elveszítheted a kötődését a kedvenceddel. De ne szaladjunk ennyire előre.

Dr. Katherine A. Houpt, a viselkedésgyógyászat professzora szerint, ha máshol járnak a gondolataink, pillanatok alatt megtörténhet a baj. A legtöbb kutya szeret szaglászni, mert az új illatok szórakozást és új barátokat jelentenek. Ugyanakkor egyes ebek esetleg meg akarnak küzdeni a közeledő vadászkutyával, mások rápattannak egy közeli gyerekre, pusztán játék céljából, de a baj már megtörtént. Esetleg felkapnak egy éles csirkecsontot, ami a járdán hever. Sőt, felfalhatnak valamilyen mérgező anyagot, például csokoládét, vagy xilitet tartalmazó édességet, nem beszélve a rosszindulatú szöges vagy tűvel szurkált virsli darabokról.

Ezen kívül, amikor például podcastet hallgatsz, előfordulhat, hogy bár a tekinteted a kutyára szegeződik, mégsem hallod meg az olyan fontos jeleket, mint a közeledő biciklis csengője, a gördeszka ritmusos zakatolása vagy egy közeli kutya morgása, ami hatással van a póráz végén álló ebre, és könnyen kizökkentheti a békéjéből. A stresszhelyzet pedig veszélyes az állat számára, ugyanis rossz esetben egy életre elmehet a kedve a sétáktól.

Azonban nemcsak a kutya lelkivilága miatt érdemes résen lenni. Houpt szerint, ha odafigyelsz a környezetedre, akkor a potenciális veszélyek nagy részét elkerülheted. „Amikor egy tulajdonos jobban odafigyel a környezetére, akkor inkább proaktív, mint reaktív” – tartja Dr. Melissa Bain, az UCDavis Veterinary Medicine klinikai állatviselkedés-tudományának professzora, megerősítve Houpt álláspontját. És ez csak a jéghegy csúcsa!

Kötődő szeretet

Az ember-kutya kötődés jelentősen befolyásolja mind az ember, mind a kutya pszichológiai, fiziológiai és fizikai egészségét. Egy 2024-es kutatás szerint a kutyasétáltatás csökkenti a negatív érzelmeket, valamint fokozza az érzelmi jólétet és az élettel való elégedettséget. Lehetőséget teremt arra is, hogy több interakciót és kötődést alakítsunk ki a kutyával, ami csökkentheti a magány érzését, de növelheti az önbecsülést, az empátiát és az önismeretet is.

Az ember-kutya kötelék előnyei mélyrehatóak, és a jelentés arra szintén rámutatott, hogy a közös sétának mekkora szerep jut ebben. Ez az állat számára egy nagyon bizalmas és összetett tevékenység. Azzal, hogy rá figyelsz, azt közvetíted felé, hogy megérted őt, a szükségleteit, hogy mit szeret, és mit nem. Az eb személyiségének ismerete pedig tovább erősíti a kettőtök kapcsolatát. Bain szerint a kutya számára is nagyon fontos az együtt töltött idő, mert ilyenkor úgy érzi, ő van a fókuszban, és ez még jobb dinamikát eredményez a kapcsolatban.

Tehát a konklúzió, ha kutyát sétáltatsz, kezeld ezt „szülő-gyerek” programként, és ne engedd, hogy más elterelje a figyelmedet. Ez az idő szóljon csak kettőtökről, úgyhogy ha ránk hallgatsz, mától otthon hagyod a telefont, de legalábbis lenémítod erre az időre.

Forrás: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top