Abbahagyta az ivást az anya, de hónapokig nem árulta el senkinek – Ez lett az eredménye

S. Z. | 2024. Május 17.
Még a férjének sem mondta el a nő, hogy letette az italt. Ám ahogy egyre jobban érezte magát, az önbizalma is megnőtt, hogy mások előtt is vállalja a döntését.

„Amikor utoljára alkoholt ittam, a férjemmel és két másik párral mentünk el szórakozni. A késő nyári időben besétáltunk egy olyan helyre, ami régen a kedvenc szórakozóhelyem volt – egy lebujba. A cigaretta és a pia áporodott illata lebegett a levegőben. Miközben összezsúfolódva ültünk és szürcsöltük a sörünket, körülöttünk biliárdoztak és nevetgéltek az emberek. De én nem szórakoztam. Folyton az időt néztem, mert csak haza akartam menni és ágyba bújni. Mégis mosolyt ragasztottam az arcomra, mert mindenki így szokott látni engem – a parti egyik mozgatórugóját. Így aznap este tovább ittam.”

Így kezdi a vallomását egy édesanya, aki a Business Insider oldalán számolt be arról, hogy elege lett az alkoholból, és úgy döntött, abbahagyja az ivást. De eleinte erről egy szót sem szólt senkinek.

Bár nem úgy tervezte, hogy az a kocsmázás lesz az utolsó piás estéje, ott ülve rájött, hogy elege van. Aztán reggel, másnaposan felébredve, miután a gyerekei kipattantak az ágyból, őt pedig emésztette a bűntudat, hogy az alkoholfogyasztása a szülői teendőit is befolyásolja, eldöntötte, hogy ez nem mehet így tovább.

Az érzelmek mellett az ital fizikai hatásait is érezte: a fáradtság megzavarta a mindennapi életét, allergiás lett mindenféle alkoholra, de nem foglalkozott ezzel, és az arca foltos lett, amint belekortyolt valamibe. Ha előző este nem ivott, akkor is másnaposnak érezte magát.

Elkezdtem jól érezni magam

A tanárnő nem mondta el senkinek, hogy abbahagyta az ivást. Kezdetben csak szimplán kerülte a baráti összejöveteleket, amire kétgyerekes anyaként könnyű volt kifogásokat találni.

Hónapokig nem árulta el az édesanya, hogy nem iszik alkoholt (Fotó: Unsplash)

„Néhány hónap józanság után azonban elkezdtem jól érezni magam – igazán jól. A fejem tiszta volt. Alig vártam a gyerekeimmel közös kis kalandokat, például a túrázást, mert az energiám kezdett az egekbe szökni. Igent mondtam a lefekvés előtti »még egy mesét« kérésre, és hagytam, hogy a gyerekeim energiája tápláljon, ahelyett, hogy kimerítene.

Az idegességem, hogy elmondjam másoknak, kezdett elpárologni, mert belülről erőt éreztem.

A harmincas évei végén járó nő először a férjének árulta el, hogy nem iszik. Aggódott, hogy a férfi hogyan fogadja majd, mert a főiskolán ismerkedtek meg, és múltjuk szerves része, hogy bármit megittak, amit eléjük tettek. Szerencsére a párja ijedtség helyett kíváncsisággal fogadta a józanságát, és látta, hogy mennyire jót tett a felesége hangulatának és általános egészségének. Aztán majdnem egy év után ő is felhagyott az ivással.

Nem mindenki fogadta el az új énemet – de ez rendben van

Ezután szép sorjában elkezdte elmesélni a barátainak, hogy nem iszik többé. Arra mindig ügyelt, ne nyilvánosan, nagy társaság előtt kelljen beszámolni a döntéséről. Nem akarta, hogy bárki úgy érezze, elítéli őt az ivás miatt, és azt sem szerette volna, hogy a többiek nyomást gyakoroljanak rá, amiért nem iszik.

Az édesanya most már több mint négy éve teljesen józan, és tisztában van azzal, hogy a néhány barátja valószínűleg a régi énjét siratja, de ezzel együtt tud élni.

„Nemet mondtam erre a finom társas nyomásra, mert a mentális egészségem többet ért nekem, mint a bulizás. Megérte, hogy jelen legyek a gyerekeimmel. Megérdemeltem. Mindent összevetve, néhány barátom elfogadta az új énemet, míg mások nem igazán illettek össze az új verziómmal. Így a baráti köröm most kisebb lett – és ez így van rendjén” – írja a nő, aki azért osztotta meg a történetét, hátha ezzel segíthet másoknak is.

Így szabadulhatsz meg az italtól

Ahhoz, hogy abbahagyd az alkoholfogyasztást, előbb át kell gondolnod az iváshoz való viszonyodat. Ezután új szokásokra, következetességre és önkontrollra lesz szükséged – és lehet hogy szakember segítségére. Akár csak csökkenteni szeretnéd az elfogyasztott alkohol mennyiségét, akár határozatlan ideig szünetet tartanál, a Healthline összegyűjtött pár tippet, amelyek hozzájárulhatnak a sikerhez.

Exit mobile version