nlc.hu
Életmód

Mértéktelen ivás okozta májbetegség

Ha így fogyasztasz alkoholt, nagyobb az esélyed a májbetegségre

Egy új tanulmány szerint azok, akik naponta egy pohár bort isznak, vélhetően kisebb valószínűséggel szenvednek majd májbetegségben, mint azok, akik össze-vissza keverik az italokat.

Egy új tanulmány szerint azok, akik egyszerre nagy mennyiségű alkoholt isznak, háromszor nagyobb valószínűséggel küszködnek majd májbetegséggel, mint azok, akik rendszeresen, de naponta csak egy pohár bort fogyasztanak. 

A tudósok szerint az emberek alkoholfogyasztási szokásai pontosabban jelzik a májbetegségek kockázatát, mint a tényleges alkoholfogyasztás mennyisége. 

Azoknál, akik mértéktelenül isznak és mellette bizonyos genetikai adottságokkal rendelkeznek, hatszor nagyobb valószínűséggel alakul ki alkohol okozta májzsugorodás – derül ki a brit kutatás eredményeiből.

A Nature Communications nevű folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy az alkoholfogyasztási minták/szokások, a genetikai profil, illetve az, hogy az egyén rendelkezik-e 2-es típusú cukorbetegséggel, mennyire befolyásolja a májzsugorodás kialakulásának kockázatát. 

Egy pohár vörösbor

Napi egy pohár bor egészségesebb, mintha töméntelen mennyiségű alkoholt fogyasztanánk (Fotó: Unsplash)

A kutatás eredménye alapján pedig a fogyasztási minta, vagyis a rendszeresség sokkal fontosabb annál, hogy mennyi alkoholt viszünk be a szervezetünkbe. A fogyasztási minta nemcsak a rendszerességet, hanem az alkohol típusát is magában foglalja. Például nagyobb a valószínűsége a betegségek kialakulásának, ha nap mint nap keverjük a különböző italokat. A cukorbetegségben szenvedőkre nézve pedig szintén magasabb kockázatot jelent. 

Világszerte a májbetegség jelenti a korai halálozás egyik legfőbb okát. A koronavírus-járvány kezdete óta a tudósok szerint az alkohollal összefüggő esetek húsz százalékkal növekedtek. A tanulmányhoz 312 ezer aktív alkoholfogyasztó adatait vették alapul. 

(Yahoo)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top