nlc.hu
Életmód
A világ legidősebb lajhárja 54 éves, és nemrég huszonkettedszer is apa lett

A világ legidősebb lajhárja 54 éves, és nemrég huszonkettedszer is apa lett

A világ legidősebb lajhárja egy németországi állatkertben él, szóval akár te is megnézheted.

Jan a Krefeldi Állatkert egyik népszerű látványossága. Az állat nagyjából hathónapos volt, amikor rátaláltak egy dél-amerikai őserdőben még 1970-ben májusában, és eszerint mostanra már betölthette az 54. életévét – derül ki a UPI cikkéből.

Lajhár

Egy idős lajhár. Képünk illusztráció (fotó: Getty Images)

Ez a „teljesítmény” már arra is elég, hogy bekerüljön a Guiness Rekordok Könyvébe, mint a világ legöregebb lajhárja. Jan 1986 óta lakója a Krefeldi Állatkertnek, és a gondozói szerint még ma is egészen kitűnő egészségnek örvend. Hivatalosan április 30-án tartják nyilván a születésnapját, amit minden évben megünnepelnek.

A WWF szerint egy kétujjú lajhár várható élettartama húsz év, így az 54 évével Jan kis híján megtriplázta ezt. Igaz, a fogságban élő lajhárok általában hosszabban élnek a természetben élő fajtársaiknál. Korábban a lajhárrekordot egy Paula nevű lajhár tartotta, aki 51 évig élt egy másik németországi állatkertben.

A lajhárok híresek arról, hogy nem sietnek sehová. Nagyon lassú evésük oka az, hogy borzasztó lassan emésztik meg a lenyelt táplálékot. Egy nagyobb evés után napoknak, netán egy hétnek is el kell telnie, hogy egy lajhár újra enni tudjon. Jan az élete nagy részét faágakon való lógással tölti. Persze lajhárunk a szerelem nagy tudora is: nemrég nemzette a huszonkettedik kicsinyét. Innen is gratulálunk Jannak és az egész családjának!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top