nlc.hu
Életmód
Folyton hiperventillálnak a rajongók a Bridgerton sztárjának súlya miatt

Már semmi sem elég jó? Folyton hiperventillálnak a rajongók a Bridgerton sztárjának súlya miatt

Habár nem gondoltuk volna, hogy ennek még 2024-ben témának kellene lennie, Nicola Coughlan súlya mégis vitát generált a rajongók között.

Kétségtelen, hogy minden Bridgerton rajongónak pirossal volt bekarikázva a május 16.-ai dátum, ugyanis ezen a napon érkezett meg a harmadik évad első négy epizódja. Ez nem is csoda, hiszen rengeteget kellett várnunk az új évad érkezésére, őszintén szólva én már kicsit el is gondolkoztam azon, hogy fogja-e még valaki egyáltalán nézni ezt a sorozatot úgy, hogy már több, mint két éve jelent meg az előző évad. Persze, mint kiderült, az aggodalmam teljesen felesleges volt, ugyanis a premier napján szinte felrobbantak a social oldalak, rajongók ezrei kommenteltek a harmadik évad történései kapcsán. Sőt, voltak olyanok is, akik elárulták, hogy konkrétan szabadnapot vettek ki arra, hogy egyben le tudják darálni az epizódokat.

Fotó: Profimedia

Fotó: Profimedia

A sorozat tehát még mindig óriási sikernek örvend szerte az egész világon, azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a harmadik évad főhősnőjét, a Penelope Featherington-t alakító Nicola Coughlan-t, számos támadás is érte a nézők részéről, méghozzá az alakja miatt. A vélemények azonban nem egybehangzóak voltak. Míg egyesek kerekded vonalai miatt kritizálták, addig mások szerint nem, hogy nem ˝plus size˝ méretű, de még teltkarcsúnak is alig mondható. Bár számomra felfoghatatlan, hogy 2024-ben miért kell még mindig témának lennie egy színésznő alakja, úgy érzem, ha már megint felmerült a kommentelők között ez a topic, akkor érdemes lenne beszélni róla.

Mielőtt bármibe is komolyabban belemerülnénk, azt tudni kell, hogy a Bridgerton sorozatok alapja egy könyvsorozat, amelynek az írója úgy álmodta meg Pen karakterét, hogy gömbölydedebb legyen, mint a többi hölgy. A róla szóló könyv bár nem részletezi pontosan, hogy mennyi is a súlya, de Pen egyik ˝ellensége˝ Cressida, egyszer egy gusztustalan megjegyzést tesz Penelope-ról, ami a következőképpen szól: „Nem egészséges, ha a mi korunkban levő lányok 10 kőnél nehezebbek.” A Google szerint egyébként 10 kő súlya nagyjából 63 kg.

Ha pedig a sorozat készítői ebből a szempontból a hitelességre törekedtek, akkor bántani Nicola-t amiatt, mert kicsit kerekdedebb, vagy kritizálni amiatt, mert nem elég molett, olyan nettó parasztság, mintha Harry Potter-t piszkálnánk azért, hogy miért visel szemüveget az összes filmben.

Fotó: (Dimitrios Kambouris/Getty Images)

Fotó: (Dimitrios Kambouris/Getty Images)

Egy megjegyzés így vagy úgy, de sebet ejt

El tudom képzelni, hogy mennyire zavaró lehet Nicola Coughlan számára, hogy színészi munkássága helyett, az alakja szolgáltatja inkább a beszédtémát a rajongók körében.

Bár én nem vagyok hollywoodi színésznő, így nem cincál szét árgus szemekkel az egész világ, megjegyezném, hogy tudom milyen érzés az, ha a súlyodra tesznek megjegyzést. Mint a jojó effektus legnagyobb képviselője, az ismerősi körömben biztos vagyok benne, hogy elég gyakran volt téma az alakom. Hogy ezt honnan tudhatom? Hát, talán onnan, hogy amikor egy jó pár kilót ismét felszedtem magamra, akkor születésnapomra egy kondibérlettel leptek meg a haverok, úgy, hogy egy szóval sem említettem nekik, hogy le szeretnék dobni pár kilót. E mellé minden egyes fogyásom és hízásom alkalmával, ha kitettem egy képet magamról a közösségi oldalakra, szinte éreztem, ahogy füstöl a billentyűzet az ismerőseim között a: ˝Láttad a Bettit, hogy megint mennyit felszedett/ leadott?!˝ típusú hozzászólásokkal.

Molett vagy nem molett: ez itt a kérdés!

Bár ezt a bekezdés címet még leírni is undorító, konkrétan ez megy az elmúlt időszakban Nicola alakjával kapcsolatban a médiában. Az egyik Golden Globe esemény után, egy podcast műsor vezetője, Amanda Richards úgy emlegette Nicola-t, mint a: “kövér lányt a Bridgertonból”. Mindezek után pedig hozzátette, hogy estélyi ruhájához biztosan azért választott kiegészítőnek egy fekete kardigánt, hogy eltakarja vele az idomait. Az epés megjegyzésre egyébként maga a színésznő is válaszolt, aki kifejtette, hogy azért döntött a kardigán mellett, mert a ruha tervezője is ezzel a kiegészítővel vonultatta fel a kifutón a ruhát, így jött számára az ötlet. Nem akar ő rejtegetni semmit.

Persze nem ez volt az egyetlen illetlen megjegyzés és kérdés, amit a színésznő az elmúlt időszakban a megjelenésére kapott. Korábban már megkérte arra a riportereket és a rajongókat is, hogy ne faggassák már állandóan a súlyáról.

Minden alkalommal, amikor a testemről kérdeznek egy interjúban nagyon kellemetlenül érzem magam. Nagyon szomorú, hogy nem csak a munkámról várják, hogy beszéljek, amit egyébként annyira szeretek! Ezek a kérdések annyira visszafogják a nőket… Nagyon örülnék, ha soha többé nem kérdeznének erről egy interjúban… Minden, amit tettem a karakterem megalkotása érdekében, végül egy bántó szóra és a megjelenésemre vonatkozó megjegyzésekre redukálódik. Tudom, hogy nem vagyok egyedül, az én szakmámban a nőket állandóan figyelik a megjelenésük miatt.

Úgy tűnik azonban, hogy hiába minden kérés, az emberek az új évad érkezésével sem tudtak leállni azzal, hogy ne helyezzék a fókuszba újra a színésznő súlyát érintő véleményeiket. Többen visszavágtak azoknak, akik Nicolát molettnek titulálták, mondván, hogy ő csak egy 10-es méretű (azaz körülbelül 40-es ruhákat viselő) hölgy, ami átlagos méretnek számít, nem plus size-nak.

„Plus size emberként engem is nagyon kiakasztott, hogy molettnek bélyegzik. Őrület, hogy ha az emberek meglátnak egy kerek arcú nőt, akkor máris ezzel a jelzővel illetik!” – írta meg véleményét az egyik rajongó.

„Nicola nem molett, csak kerekded alkatú. Nonszensz, hogy egy olyasvalakit illetnek ezzel a jelzővel, akinek alapjáraton teljesen átlagos alakja van, csak egy kissé gömbölyded.” – tette hozzá egy másik.

Még mindig itt tartunk?

Aki ismeri a sorozatot, az tudja, hogy nem fukarkodik pikáns jelenetekben. A Brigerton pedig pont azért hiánypótló, mert úgy ábrázol egy teltkarcsú nőt, hogy az nem egy humoros, karrierista vagy éppen agg szűz képét festi le, hanem egy kívánatos, hús-vér nőt csinál Penelope-ból.

A színésznő súlyáról szóló állandó véleményalkotások miatt azonban pont az a jelentés veszik el, amely a legfontosabb lenne: végre mindenkit elfogadni úgy, ahogy van, és örülni annak, hogy már a filmiparban sem csak azok a nők tudnak érvényesülni kívánatos személyekként, akik XS-es mérettel bírnak.

És bár Nicola Coughlan sosem akart testpozitív aktivista lenni, egy, a héten megjelent interjúban mégis arról beszélt, hogy ő maga ragaszkodott hozzá, hogy az előző évadokhoz hasonlóan ő is forgathasson erotikus jelenetet sorozatbéli partnerével, Luke Newtonnal. Méghozzá azért, hogy ezzel vágjon vissza azoknak a testszégyenítőknek, akik hosszú ideje támadják őt az alakja miatt.

Luke Newton és Nicola Coughlan (Fotó: Alan Chapman/Dave Benett/Getty Images)

Luke Newton és Nicola Coughlan (Fotó: Alan Chapman/Dave Benett/Getty Images)

Kifejezetten kértem, hogy bizonyos mondatok és pillanatok kerüljenek bele a sorozatba. Van egy jelenet, ahol anyaszült meztelenül vagyok a kamera előtt, és ez az én ötletem, az én döntésem volt. Egyszerűen úgy éreztem, hogy ez a legnagyobb »baszd meg«, amit csak hozzátehetek a testemről zajló diskurzushoz. Elképesztő erőt adott ez nekem.

– idézi az énekesnőt a Page Six.

Bár a filmipar érzékeli a változást, ami elkezdődött az emberekben, és üdítő módon elkezdtek végre úgy ábrázolni egy kerekded – mert valljuk be, Nicola egy kicsit tényleg az -, hölgyet, hogy az kívánatos legyen, úgy tűnik, inkább nekünk nézőknek van még miben fejlődnünk. Ha ugyanis mindezeket látva még mindig azon kezdünk el vitázni, hogy elég kövér-e a főszereplő ahhoz, hogy végre jól érezzük magunkat a saját bőrünkben, akkor nagyon rossz úton járunk.

Via: (1), (2), (3)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top