Az ételintoleranciák és allergiák egyre gyakoribbak a modern társadalomban, és ezek jelentősen rontják az életminőséget. Az immunrendszer egyes élelmiszerekre és pollenekre adott téves reakciója és a bélflóra egyensúlyának felborulása okozza ezeket a rendellenességeket.
Az egészséges bélflóra létfontosságú az immunrendszer normális működéséhez, hiszen a bélben található mikroorganizmusok jelentős részt vállalnak az emésztési folyamatokban, az immunválasz szabályozásában, valamint az allergénekkel és intoleranciát okozó anyagokkal szembeni védekezésben.
Kutatások igazolták, hogy ételintoleranciák és allergiák esetén gyakran megfigyelhető a bélflóra egyensúlyának felborulása (a diszbiózis). Ilyenkor a kóros baktériumok száma megnő, míg a hasznos baktériumoké csökken, ami gyulladást és a bélnyálkahártya szűrő funkciójának károsodását okozhatja.
Az anyatej oligoszacharidok közvetlenül is befolyásolják az immunrendszer működését: egyrészt csökkentik a gyulladásos reakciókat, másrészt erősítik a bél barrier funkcióját, így csökkentik az allergének és más káros anyagok átjutását a bélből a vérbe és a szövetekbe.
Számos előnye miatt, Prof. Dr. Egyed Miklós, a Magyar Hematológiai és Transzfuziológiai Társaság Elnöke és a Pécsi Tudományegyetem magántanára is ajánlja az Enteroreg®-et, mely az első Magyarországon forgalomba kerülő anyatej oligoszacharidokat tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.
Dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos